Muzeum Hymnu Narodowego w Będominie - gromadzone są tu pamiątki po twórcy polskiego hymnu – Józefie Wybickim i innych postaciach z jego epoki, dokumenty dotyczące historii Mazurka Dąbrowskiego, a także elementy wyposażenia dworu z XVIII i początku XIX wieku. Najcenniejszą kolekcją muzeum są muzykalia patriotyczne. Tworzą ją: śpiewniki i nuty polskich pieśni, słowa hymnów innych państw wzorowane na hymnie polskim, różne wersje Mazurka powstające w XIX wieku, pozytywki wygrywające "Mazurka Dąbrowskiego", stare płyty gramofonowe z polskimi pieśniami hymnicznych, gramofony z początku XX wieku.
Muzeum - Kaszubski Park Etnograficzny im. Teodory i Izydora Gulgowskich we Wdzydzach Kiszewskich – gromadzi ponad 50 obiektów architektury ludowej z obszaru całych Kaszub i Kociewia, oprócz pasa nadmorskiego. Oprócz kilkunastu kompletnych zagród chłopskich, z okresu XVII-XIX wieku, na terenie skansenu znajduje się też kilka dworków i obejść drobnej szlachty, a także domy robotników rolnych, karczma oraz dwa młyny wiatrakowe. Instytucja ta wywodzi się z prywatnego muzeum założonego w 1906 przez nauczyciela miejscowej szkoły Izydora Gulgowskiego i jego żonę Teodorę, które uznaje się za najstarszy skansen etnograficzny w Polsce.

Warunki udziału w wycieczce:

• Zamieszkanie na terenie Gdyni
  • Ukończony 55 rok życia
  • wypełnienie deklaracji uczestnictwa i wniesienie opłaty
logo Gdynia moje miasto

Wycieczka w ramach projektu "Odkrywamy Pomorskie", współfinansowana z budżetu miasta Gdyni.

Termin

• 10.06.2020

Cena zawiera

• Wszelkie koszty:
  • dojazd autokarem
  • wstępy do zwiedzanych obiektów
  • opiekę pilota z Fundacji
  • lokalnych przewodników