logo facebook1-150x75

Program warsztatów komputerowych

WARSZTATY KOMPUTEROWE

Kurs I podstawowy część I - Hanna Raban

Zajęcia dla osób mających po raz pierwszy do czynienia z komputerem. Kursanci dowiedzą się, jak posługiwać się myszką i klawiaturą, czym jest system Windows i jego okienka. Ponadto nauczą się pisać w edytorze tekstu i surfować po internecie.
________________________________________________________________________________

Kurs II podstawowy część II - Hanna Raban

Zajęcia dla osób, które miały już pierwszy kontakt z komputerem i chcą usprawnić swoje codzienne jego użytkowanie. Kursanci założą sobie elektroniczne konta pocztowe, nauczą się odbierać i wysyłać wiadomości (e-maile), pogłębią umiejętność korzystania z internetu oraz porządkowania zawartości komputera.

Kurs III poziom średni - Hanna Raban

Zajęcia dla osób, które opanowały już zagadnienia z „kursu I podstawowego części I” i „kursu II podstawowego części II”, chociaż ich formalne zaliczenie nie jest wymagane. Kursanci dostosują komputer do swoich indywidualnych potrzeb, nauczą się zabezpieczania i przenoszenia danych oraz posługiwania się zdjęciami, jeszcze bardziej opanują internet.

Wszystko o Google i nie tylko - Hanna Raban

Zajęcia dla zaawansowanych seniorów, o jeden poziom wyżej niż „kurs III poziom średni”. Kursanci poznają konto Google, pocztę Gmail, mapy Google, dysk Google oraz opanują sztukę robienia zakupów i płatności w internecie, rezerwowania biletów itp.

iPhone / iPad - Hanna Raban

Zajęcia dla zaawansowanych seniorów, o jeden poziom wyżej niż „kurs III poziom średni”. Kursanci zaznajomią się z obsługą urządzeń typu iPhone i iPad. Zajęcia przeznaczone są wyłącznie dla posiadaczy urządzeń z systemem iOS.

Smartfony z systemem Android - Radosław Daruk

Szczegółowa tematyka zajęć obejmuje: jak działa i do czego służy smartfon; połączenie z Internetem (Internet mobilny oraz WiFi); obsługa urządzenia i ustawienia; e-mail, Internet, muzyka, filmy, zdjęcia na smartfonie; aplikacje – użyteczne programy – wyszukiwanie, instalacja, dezinstalacja; zabezpieczenia i konserwacja. UWAGA! Wyłącznie dla posiadaczy urządzeń z systemem Android.

Obróbka zdjęć na komputerze - Radosław Daruk

Czyli zrobiłam/em zdjęcia aparatem cyfrowym i co dalej? Będziemy pracować na programie FastStone Image Viewer oraz na aplikacji Google Zdjęcia. Szczegółowa tematyka obejmuje: przegrywanie zdjęć z aparatu na komputer, selekcja zdjęć, kadrowanie zdjęć, poprawianie zdjęć, korekta specjalna, efekty specjalne, przygotowanie zdjęć do zamówienia w fotolabie, katalogowanie zdjęć na komputerze, jak uporządkować swoje zbiory zdjęć, kopia zapasowa zdjęć, zdjęcia w „chmurze”.

Projektowanie albumów fotograficznych - Radosław Daruk

Efektem warsztatów będzie stworzenie projektu i zamówienie DRUKOWANEGO albumu ze swoimi zdjęciami. Szczegółowa tematyka obejmuje: jak wybrać zdjęcia do albumu; przygotowanie materiałów i informacji; zapoznanie się z programem do projektowania online; właściwa wielkość zdjęć, tytułów, tekstów, elementów ozdobnych, odległość od krawędzi strony i innych elementów; zapisywanie projektu, jego późniejsza edycja i poprawianie; zamawianie albumu online, metody płatności.

Tworzenie filmów z napisami i podkładem muzycznym - Radosław Daruk

Efektem warsztatu będzie utworzenie filmu – ze zdjęć lub nagranych kamerą ujęć – z napisami, podkładem muzycznym, komentarzem lektora. Nauczymy się posługiwać programem Windows Movie Maker. Szczegółowa tematyka obejmuje: instalacja programu; wczytywanie zdjęć, ujęć do projektu; montaż warstwy wideo; wstawianie napisów.

przycisk zmiany w planie3

Kalendarium Fundacji