logo facebook1-150x75

Opisy wykładów

WYKŁADY

Prawosławie

Podczas wykładów popularnonaukowych uczestnicy poznają podstawowe zagadnienia dotyczące prawosławia. Oglądają film na dany temat, dowiadują się o aktualnych wydarzeniach z życia współczesnego prawosławia, słuchają śpiewu cerkiewnego oraz zgłębiają tajniki sztuki ikonopisarstwa.
________________________________________________________________________________

Zdrowie seniora

Słuchacze dowiadują się, jak istotne znaczenie dla organizmu ma woda, dlaczego chorujemy, jakie diety stosować w chorobach, co warto jeść w pewnym wieku, a czego unikać, jaka jest rola suplementów diety i ich wpływ na organizm, w jaki sposób zadbać o zdrowie psychiczne, dlaczego ważny jest śmiech i dobre relacje międzyludzkie.

Poznaj siebie

Warsztaty, podczas których słuchacze wypełniają profesjonalne testy psychologiczne i dowiadują się, co mówią o nich wyniki. Wyniki indywidualne nie są omawiane, chyba że ktoś tego chce. Zamiast tego są wyjaśniane ogólnie i odnoszone do teorii psychologicznych.

Muzyka klasyczna

W czasie zajęć słuchacze poznają ciekawostki o tych kompozytorach, których nazwiska nie każdemu są znane. Posłuchają muzyki, która być może „obiła się o uszy”, ale niekoniecznie wiedzą, kto ją napisał. Przekonają się, że wspaniałe dzieła komponowali nie tylko Beethoven czy Chopin.

Numerologia i analiza osobowości

Podczas zajęć uczestnicy dowiedzą się, czym jest numerologia. Poznają liczby archetypowe w miłości, w życiu rodzinnym, karierze i finansach. Dowiedzą się, co ich data narodzin mówi m.in. o talentach i zaletach.

Teozofia

Zapotrzebowanie na te zajęcia zgłosili Prowadzącej słuchacze innych jej zajęć. Uczestnicy poznają dzieje nurtu religijno-filozoficznego, jakim jest w Europie teozofia oraz jego tezy. Zagłębią się w energetyczną budowę człowieka, z aurą i czakrami. Przekonują się, w jaki sposób idee teozoficzne przeniknęły do masowej świadomości.

Psychologia poznawcza

Podczas zajęć uczestnicy poznają podstawowe zagadnienia z zakresu psychologii poznawczej. Zdobędą informacje na takie tematy, jak: żywioły, typy charakterów, emocje, osobowość, asertywność. Będą również testy rysunkowe i testy psychogeometryczne.

Historia powszechna XX wieku

Podczas zajęć uczestnicy zapoznają się z dziejami określonych państw i narodów na przestrzeni XX wieku, a nawet z uwzględnieniem XXI wieku. Często omawiane będą historie dalekich krajów (Azja wschodnia i południowo-wschodnia, Antypody, Oceania).

Spotkania z fizjoterapeutą

Uczestnicy zajęć dowiedzą się, jak zapobiegać postępom i nawrotom chorób, jak walczyć z różnymi dolegliwościami i odzyskać dawną sprawność fizyczną. Jakie ćwiczenia stosować, czym się kierować przy wyborze turnusów rehabilitacyjnych i sprzętu ortopedycznego. Na te i wiele innych pytań odpowie dyplomowana i doświadczona fizjoterapeutka.

Dlaczego żyjemy

Na zajęciach słuchacze będą przyglądać się takim zagadnieniom, jak: ekosystem lasu, atmosfera, dioksyny, recykling, ekosystem Bałtyku i chemia w żywności.

Mam prawo

Trenerzy Stowarzyszenia OVUM zapraszają na cykl szkoleń. Omawiają w sposób ciekawy i przystępny prawne aspekty dnia codziennego. Na zajęciach przybliżają nowe uprawnienia konsumentów i pacjentów oraz przedstawią zagadnienia prawa w internecie. Opowiedzą też o zmianach w prawie spadkowym i lokalowym oraz zachęcą do aktywności obywatelskiej.

Poezja dla każdego

Podczas zajęć uczestnicy nie tylko poznają utwory znanych i lubianych poetów. Sami tworzą wiersze. Fundacja FLY z dumą wydała już jeden tomik wierszy uczestników zajęć: „Spotkania poetyckie w Fundacji FLY”.

Historia sztuki

Omawiane będą najważniejsze zagadnienia z dziejów sztuki począwszy od czasów antycznych aż do współczesności. Wszystko to, z czego składa się historia sztuki, czyli dzieje: architektury, malarstwa, rzeźby i portretu. Zajęcia odbywać się będą w siedzibie Muzeum Miasta Gdyni.

Moje podróże

Podczas zajęć uczestnicy będą podróżować palcem po mapie. „Odwiedzą” dalekie kraje, nierzadko te najbardziej egzotyczne (Australia, Nowa Zelandia, Japonia). Wysłuchają relacji z fascynujących podroży wykładowcy.

Ziołowy poradnik

Zaprezentowane zostaną właściwości prozdrowotne ziół. Omówione zostanie BHP korzystania z preparatów ziołowych. Będą miały miejsce wyjścia w teren w celu rozpoznawania ziół. Dlaczego warto na te zajęcia przychodzić? Uczestnicy dobrze się bawią, omawiając jednocześnie ważne dla zdrowia kwestie. Ponadto mogą nauczyć się, jak sobie pomagać bez odwiedzania apteki.

Zdrowy dom

Historia wnętrz, homestangingu, budżetowego wykończenia wnętrz. Uczestnicy dowiedzą się, jak czuć się dobrze w swoim domu oraz pozostać w zdrowiu i być zdrowym. Jak dostosować dom do swoich potrzeb. Spojrzą na aranżacje wnętrz i architekturę okiem doświadczonej projektantki i psychologa zdrowia.

Prawo na co dzień

Adwokat, doktor nauk prawnych i specjalista z zakresu publicznego prawa gospodarczego, handlowego i cywilnego omówi takie zagadnienia, jak: prawo spadkowe, prawo konsumenckie, odszkodowania, darowizny oraz tematy zgłoszone przez słuchaczy.

Kultura i sztuka Rosji

Podczas zajęć uczestnicy poznają kulturę i sztukę Rosji, znane osobistości, zabytkowe miejsca i słynne utwory muzyczne. Przykładowa tematyka wykładów: „Anna German – biografia, twórczość”, „Rola piosenki w kulturze i na estradzie”; „Edyta Piecha - biografia, wkład w rozwój estrady rosyjskiej”; „Bułat Okudżawa”; „W. Wysocki – biografia, twórczość”; „Kinematografia rosyjska”; „Kantor – rewolucja w malarstwie”. Omawiane będą przede wszystkim tematy zasugerowane przez słuchaczy.

Spacerkiem po Trójmieście

Oferta łącząca ruch w terenie z przekazywaniem w sposób lekki i przyjemny wiedzy o naszej małej Ojczyźnie. Poznajemy zarówno znane, jak się w pierwszej chwili wydaje, rejony Gdyni (dzielnice, np. Oksywie, czy ulice, np. Starowiejska), Gdańska (Bazylika Mariacka, Katedra Oliwska), Sopotu (Opera Leśna), jak i w ogóle nieznane tereny czy ciekawe obiekty. Jakie? To zawsze jest niespodzianką. W sezonie 2017/2018 wyjedziemy poza Trójmiasto.

Zwiedzamy Trójmiasto z Przewodnikiem

Podczas zajęć uczestnicy będą zwiedzać Trójmiasto wspólnie z licencjonowanym przewodnikiem. Pojedyncze zajęcia trwają od dwóch do czterech godzin w zależności od chęci i możliwości fizycznych uczestników zajęć.

Nowe w galerii zdjęć

Współpraca