logo facebook1-150x75

baner fly 1000x170

Opisy wykładów

OFERTA WYKŁADÓW NA ROK 2018/2019 SEMESTR I

„Spacerki po Trójmieście” z licencjonowanym przewodnikiem

Roman Mroczkowski

18 października 2018 r. - Gdańsk Oliwa. W programie: zwiedzanie Katedry i Parku Oliwskiego, prezentacja słynnych organów. Odjazd autobusem nr 23 z przystanku InfoBox o godz. 09:22 w kierunku Karwiny –Tesco / zbiórka o godz. 09:10/. Odjazd z Karwin-Tesco autobusem nr 171 o godz. 10:12 w kierunku Oliwy /zbiórka o godz. 10:00/ Powrót do Gdyni ok. godz. 14:00
15 listopada 2018 r. - Oksywie. W programie: kościół św. Michała Archanioła, cmentarz przykościelny, Cmentarz Marynarki Wojennej. Spotkanie o godz. 10:00 przed budynkiem bramnym Zespołu Dowództwa Floty – Rondo Bitwy pod Oliwą. Czas zwiedzania ok. 3 godziny
13 grudnia 2018 r. - Grudzień 1970 - ostatnia droga Zbigniewa Godlewskiego /Janka Wiśniewskiego/ - przejście trasą: Pomnik Ofiar Grudnia /ul. Janka Wiśniewskiego/ – wiadukt - ul. Morska - dworzec PKP - ul. Władysława IV - kościół pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa – ul. Świętojańska – Pomnik Ofiar Grudnia /przy Urzędzie Miejskim/. Zbiórka o godz. 10:00 przy Pomniku Ofiar Grudnia /ul. Janka Wiśniewskiego/. Czas zwiedzania ok. 3 godziny
10 stycznia 2019 r. - Stare Miasto w Gdańsku. W programie: Ratusz Starego Miasta, Pomnik Heweliusza, Wielki Młyn, kościół św. Katarzyny, kościół św. Brygidy. Odjazd pociągiem SKM z Gdyni Główniej do Gdańska Głównego o godz. 09:07 /zbiórka na peronie SKM o godz. 08:55/. Powrót do Gdyni ok. godz. 13:00

Ciekawi świata

Centrum Nauki Experyment

Seria zajęć w Centrum Nauki Experyment w formie wykładowo-warsztatowej. Zajęcia raz w miesiącu. Tematy m.in. zmysły – aromaterapia i jaki jest jej wpływ na organizm, kolory- jak działa krążek Newtona. Zajrzymy również w głębię oceanów oraz sprawdzimy czy bakterie widać gołym okiem.

Dwa oblicza Korei Północnej

Jacek Woliński

Prowadzący, który spędził niemal osiem lat w Korei Północnej, prezentuje slajdy i opowiada o tym egzotycznym dla nas kraju. Opiera się na prywatnej fototece, publikacjach polskich i zagranicznych, informacjach internetowych, a przede wszystkim na własnych doświadczeniach. Pogłębia naszą wiedzę o tym zamkniętym państwie.

Ekologia

Gerard Kaptur

Na zajęciach słuchacze będą przyglądać się takim zagadnieniom, jak: ekosystem lasu, atmosfera, dioksyny, recykling, ekosystem Bałtyku i chemia w żywności.

El mundo hispano

Anida Kosińska-Woźniak

Zajęcia dla pasjonatów krajów hiszpańsko języcznych. Tematyka zajęć to: kultura, język, historia, wymiana zainteresowań i pasji tematycznych. Porządana znajomość języka hiszpańskiego.

English Book Club

Anida Kosińska-Woźniak

Book Club (Angielski Klub Książki). Każde spotkanie będzie dotyczyło innej książki. Na pierwszy ogień pójdzie „Forest Gump”. Rozmowy będą luźne i inspirujące do…kolejnych rozmów. Oczywiście po angielsku.

Historia Pomorza

T. Rębalski

Zajęcia na terenie Kaszubskiego Forum Kultury

Historia Powszechna

Rafał Miotłowski

Podczas zajęć uczestnicy zapoznają się z dziejami określonych państw i narodów na przestrzeni XX wieku, a nawet z uwzględnieniem XXI wieku. Często omawiane będą historie dalekich krajów (Azja wschodnia i południowo-wschodnia, Antypody, Oceania).

Jak nawiązać nić porozumienia? – mediacje

Wanda Strzyżewska

Członkowie Fundacji w przyjaznej atmosferze, na zasadach poufności, bezstronności i neutralności, będą mogli indywidualnie porozmawiać z mediatorem na temat możliwości ewentualnych rozwiązań zakończenia zaistniałego konfliktu.

Kultura i sztuka Rosji

Larysa Suchodolskaya - Tomczak

Podczas zajęć uczestnicy poznają kulturę i sztukę Rosji, znane osobistości, zabytkowe miejsca i słynne utwory muzyczne. Przykładowa tematyka wykładów: „Anna German – biografia, twórczość”, „Rola piosenki w kulturze i na estradzie”; „Edyta Piecha - biografia, wkład w rozwój estrady rosyjskiej”; „Bułat Okudżawa”; „W. Wysocki – biografia, twórczość”; „Kinematografia rosyjska”; „Kantor – rewolucja w malarstwie”. Omawiane będą przede wszystkim tematy zasugerowane przez słuchaczy.

Mieszkanie a zdrowie człowieka

Ireneusz Kołodziej

Wszystko co związane z mieszkaniem i domem. Historia urządania wnętrz - czyli jak to w innych krajach jest. Funkcje i wielkość mieszkań. Urządzanie mieszkań – eliminacje szkodliwych promieniowań. Projektowanie osiedli, instalacje, materiały konstrukcyjne.

Moje podróże

Wiesław Witt

Podczas zajęć uczestnicy będą podróżować palcem po mapie. „Odwiedzą” dalekie kraje, nierzadko te najbardziej egzotyczne (Australia, Nowa Zelandia, Japonia). Wysłuchają relacji z fascynujących podroży wykładowcy.

Niezwykła Słowiańszczyzna

Katarzyna Skała

Co łączy Tatry z chorwackim Adriatykiem? Gdzie odbywa się najbardziej szalony festiwal w Europie? Bez czego nie wyobrażają sobie życia mieszkańcy Bałkanów? Odpowiedź na te i szereg innych pytań znajdziecie Państwo podczas zajęć zatytułowanych „Niezwykła Słowiańszczyzna”. W ramach cyklu, prowadzonego przez doktorantów z Uniwersytetu Gdańskiego, pragniemy przybliżyć słuchaczom zarówno kulturę, tradycje i zwyczaje krajów słowiańskich, jak i opowiedzieć o miejscach wartych odwiedzenia, zarekomendować najciekawszą literaturę czy filmy z regionu oraz podyskutować o bieżących wydarzeniach. Szczególną uwagę chcielibyśmy skupić na Słowianach Południowych, a więc krajach takich jak Chorwacja, Serbia czy Bośnia i Hercegowina, ale nie zapomnimy z pewnością o sąsiadach z Ukrainy czy Rosji, a nawet o rodzimych akcentach. Zapraszamy we wspólną podróż po niezwykłej Słowiańszczyźnie!

Podróże na emeryturze

Muzeum Miasta Gdyni

Inspirujące spotkania, których gospodarzami są podróżujący seniorzy, którzy przybliżą rozmaite zakątki świata, zaproponują ciekawe pomysły na aktywne spędzanie wolnego czasu oraz podadzą szereg wskazówek pomagających zorganizować egzotyczną podróż.

Porady fizjoterapeuty

Liliana Southwell

Uczestnicy zajęć dowiedzą się, jak zapobiegać postępom i nawrotom chorób, jak walczyć z różnymi dolegliwościami i odzyskać dawną sprawność fizyczną. Jakie ćwiczenia stosować, czym się kierować przy wyborze turnusów rehabilitacyjnych i sprzętu ortopedycznego. Na te i wiele innych pytań odpowie dyplomowana i doświadczona fizjoterapeutka.

Prawo na co dzień

Tomasz Zienowicz

Adwokat, doktor nauk prawnych i specjalista z zakresu publicznego prawa gospodarczego, handlowego i cywilnego omówi takie zagadnienia, jak: prawo spadkowe, prawo konsumenckie, odszkodowania, darowizny oraz tematy zgłoszone przez słuchaczy.

Prawosławie

Jan Siedlik

Podczas wykładów popularnonaukowych uczestnicy poznają podstawowe zagadnienia dotyczące prawosławia. Oglądają film na dany temat, dowiadują się o aktualnych wydarzeniach z życia współczesnego prawosławia, słuchają śpiewu cerkiewnego oraz zgłębiają tajniki sztuki ikonopisarstwa.

Psychologia poznawcza – początkujący

Elżbieta Piasecka

Podczas zajęć uczestnicy poznają podstawowe zagadnienia z zakresu psychologii poznawczej. Zdobędą informacje na takie tematy, jak: żywioły, typy charakterów, emocje, osobowość, asertywność. Będą również testy rysunkowe i testy psychogeometryczne.

Spotkania kreatywnych kobiet - „Od problemów do gwiazd” - babskie gadanie

Wanda Strzyżewska

Spotkania intergracyjne z innymi kobietami potrzebującymi rozwoju oraz chętnych do dzielenia się własnymi pasjami, zainteresowaniami i dświadczeniami. Będziemy zajmowali się po prostu babskimi sprawami czyli wszystkim co nas interesiuje, w tym tematami inicjowanymi przez uczestniczki.

Spotkania z Biblią

Jan Siedlik

Jak czytać i interpretować Biblię? Czy proroctwa biblijne spełniają się na przestrzeni dziejów? Czy wydarzenia opisane w Biblii znajdują potwierdzenie w odkryciach archeologicznych i wiedzy naukowej? Na takie pytania uczestnicy postarają się znaleźć odpowiedzi podczas zajęć.

Spotkania z poezją

Anna Furman

Podczas zajęć uczestnicy nie tylko poznają utwory znanych i lubianych poetów. Sami tworzą wiersze. Fundacja FLY z dumą wydała już jeden tomik wierszy uczestników zajęć: „Spotkania poetyckie w Fundacji FLY”.

Spotkanie z japońskim tańcem butoh

Muzeum Miasta Gdyni

Wyjątkowe warsztaty z japońskiego tańca butoh, przeznaczone dla osób powyżej 60 rż. Uczestnicy warsztatów wezmą udział w zajęciach ruchowych, a także poznają ciekawostki o japońskim teatrze i tańcu. Wspólnie z prowadzącą będziemy pracować nad oddechem, balansem i wzmacnianiem ciała, wedle japońskiej filozofii scenicznej.

Symbolika mieszkania

Renata Praylight

Co mieszkanie mówi o Tobie. Zajęcia dotyczą aranżacji wnętrz. Kształty, kolory, otoczenie domów (ukształtowanie terenu, roślinność, woda), wnętrza – dekoracje, oświetlenie, usterki w mieszkaniu

Sztuka - historia otwarta

Muzeum Miasta Gdyni

Cykl wykładów z zakresu szeroko rozumianej sztuki XX wieku – mody, architektury oraz sztuk wizualnych. Wykłady przybliżą uczestnikom teoretyczne podstawy poszczególnych zagadnień, spotkania zaś skupią się na ujęciu tematu w kontekście indywidualnych doświadczeń zaproszonych gości.

Teozofia

Elżbieta Piasecka

Zapotrzebowanie na te zajęcia zgłosili Prowadzącej słuchacze innych jej zajęć. Uczestnicy poznają dzieje nurtu religijno-filozoficznego, jakim jest w Europie teozofia oraz jego tezy. Zagłębią się w energetyczną budowę człowieka, z aurą i czakrami. Przekonują się, w jaki sposób idee teozoficzne przeniknęły do masowej świadomości.

Zdrowie Seniora

Jolanta Siewert

Słuchacze dowiadują się, jak istotne znaczenie dla organizmu ma woda, dlaczego chorujemy, jakie diety stosować w chorobach, co warto jeść w pewnym wieku, a czego unikać, jaka jest rola suplementów diety i ich wpływ na organizm, w jaki sposób zadbać o zdrowie psychiczne, dlaczego ważny jest śmiech i dobre relacje międzyludzkie.

Ziołowy poradnik

Dorota Grądzka

Zaprezentowane zostaną właściwości prozdrowotne ziół. Omówione zostanie BHP korzystania z preparatów ziołowych. Będą miały miejsce wyjścia w teren w celu rozpoznawania ziół. Dlaczego warto na te zajęcia przychodzić? Uczestnicy dobrze się bawią, omawiając jednocześnie ważne dla zdrowia kwestie. Ponadto mogą nauczyć się, jak sobie pomagać bez odwiedzania apteki.

Godziny pracy biura

Biuro Fundacji czynne: