logo facebook1-150x75

Opisy zajęć artystycznych i hobbystycznych

ZAJĘCIA ARTYSTYCZNE

Malarstwo olejne – dla zaawansowanych

Zajęcia przeznaczone są dla osób, które chcą poznać malarstwo jako sposób na wypełnienie wolnego czasu, rozwój swoich możliwości i umiejętności. Takie osoby, zależnie od ich możliwości i potrzeb, nauczą się przede wszystkim malarstwa olejnego, temperowego oraz akrylowego od podstaw lub w formie zaawansowanej.
________________________________________________________________________________

Malarstwo dla zaawansowanych

Tematyka jest przeważnie dowolna. Uczestnicy wraz z Prowadzącą omawiają ukończone prace. Prowadząca udziela porad i wprowadza nieznane techniki oraz sposoby malowania. Podczas zajęć kursanci rozwijają swoje umiejętności malarskie, a powstałe prace zostaną zaprezentowane na wystawie.

Batik

Bardzo stara technika zdobienia tkanin (jedwab, bawełna, len) polegająca na pokrywaniu roztopionym woskiem pszczelim miejsc nieprzeznaczonych do zabarwienia, a następnie zanurzaniu tkaniny w kąpieli barwiącej. Fragmenty tkaniny pokryte woskiem nie przyjmują barwnika, w wyniku czego powstają wzory. Batik to nie tylko obraz lub tkanina powieszona przestrzennie. Może on być również tkaniną użytkową. Zachęcamy Państwa do wspaniałej, artystycznej zabawy.

Tkactwo artystyczne

Tkaniny wyrabiane ręcznie prezentują jedną z najstarszych form tkactwa artystycznego — podstawowe techniki nie zmieniły się od wieków. Sploty tkackie nadają się do wyrobu tkanin naściennych, dywaników, poduszek, toreb, a nawet odzieży. Podstawowe techniki są wspólne — wystarczy rama lub proste krosno dostosowane do rozmiarów tkaniny.

Zajęcia teatralne - arteterapia

Zajęcia polegają na działaniach teatralnych m.in. na grupowej improwizacji teatralnej rozwijającej wyobraźnię i ekspresję każdego człowieka oraz kreującej relacje międzyludzkie. Stopniowo zwracają uwagę na kryjący się w nich element akcji, ekspresji ruchu i koncentracji, na zagadnienia posługiwania się głosem, wyrażaniem uczuć i nastrojów. Dla uczestników będzie to poszukiwanie własnych środków wyrazu, własnego ruchu i ekspresji.

ZAJĘCIA HOBBYSTYCZNE

Decoupage

Bardzo stara technika zdobienia przedmiotów. Wykorzystuje się w niej obrazki, paski papieru lub ozdobne serwetki, które precyzyjnie się wycina, następnie, według własnych upodobań i fantazji, nakleja się na przeznaczone do dekoracji powierzchnie, a na koniec zabezpiecza się całość kilkoma warstwami lakieru. Każdy, kto chce, może tworzyć miłe dla oka przedmioty.

Kurs kroju i szycia

Doświadczona krawcowa i wykładowca kursów krawieckich dla dorosłych oraz młodzieży naucza szycia od podstaw dla siebie i rodziny. Uczestnicy przerabiają odzież, projektują stroje, szyją dekoracje okienne, rozwijają kreatywność.

Hafciarstwo

W trakcie zajęć w grupach uczestnicy poznają różne techniki haftu (m.in. krzyżowy, wstążeczkowy). Wykonują wyroby z zastosowaniem haftu: bombki choinkowe, jajka wielkanocne, girlandy z wstążek, sztucznych i wstążeczkowych kwiatów, stroiki, czy jesienne róże z liści. Ćwiczą haft użytkowy na torbach, obrusach, bieżnikach, bluzkach i szkatułkach.

Warsztaty kreatywne

Podczas warsztatów uczestnicy dowiadują się, jak nadać zużytym przedmiotom drugie życie. Uczą się, w jaki sposób ze słoików zrobić lampiony, ze starych desek ikony, ze zużytej biżuterii – nową. Jest to wyjątkowo kreatywny recykling.

Szydełkowanie

Osoby, które dopiero zaczynają swoją szydełkową przygodę, poznają podstawowe sploty, a także nauczą się doboru odpowiednich materiałów. Osoby bardziej zaawansowane będą miały okazję rozwijać swoje umiejętności między innymi poprzez wykonanie wybranego przez siebie przedmiotu.

Kosmetyka z elementami wizażu

Prowadząca skupia się na holistycznym podejściu do kosmetologii. Zaczyna od jej historii. Przedstawia realne spektrum działania kosmetyków i zabiegów kosmetycznych. Nie zabraknie tematyki wizażu i wykonywania makijażu z indywidualnym doborem. Uczestnicy podczas zajęć sami tworzą proste kosmetyki.

Nowe w galerii zdjęć

Współpraca