logo facebook1-150x75

baner fly 1000x170

Opisy zajęć artystycznych i hobbystycznych

ZAJĘCIA ARTYSTYCZNE

Malarstwo olejne – dla zaawansowanych

Zajęcia przeznaczone są dla osób, które chcą poznać malarstwo jako sposób na wypełnienie wolnego czasu, rozwój swoich możliwości i umiejętności. Takie osoby, zależnie od ich możliwości i potrzeb, nauczą się przede wszystkim malarstwa olejnego, temperowego oraz akrylowego od podstaw lub w formie zaawansowanej.
________________________________________________________________________________

Malarstwo dla zaawansowanych

Tematyka jest przeważnie dowolna. Uczestnicy wraz z Prowadzącą omawiają ukończone prace. Prowadząca udziela porad i wprowadza nieznane techniki oraz sposoby malowania. Podczas zajęć kursanci rozwijają swoje umiejętności malarskie, a powstałe prace zostaną zaprezentowane na wystawie.

Batik

Bardzo stara technika zdobienia tkanin (jedwab, bawełna, len) polegająca na pokrywaniu roztopionym woskiem pszczelim miejsc nieprzeznaczonych do zabarwienia, a następnie zanurzaniu tkaniny w kąpieli barwiącej. Fragmenty tkaniny pokryte woskiem nie przyjmują barwnika, w wyniku czego powstają wzory. Batik to nie tylko obraz lub tkanina powieszona przestrzennie. Może on być również tkaniną użytkową. Zachęcamy Państwa do wspaniałej, artystycznej zabawy.

Tkactwo artystyczne

Tkaniny wyrabiane ręcznie prezentują jedną z najstarszych form tkactwa artystycznego — podstawowe techniki nie zmieniły się od wieków. Sploty tkackie nadają się do wyrobu tkanin naściennych, dywaników, poduszek, toreb, a nawet odzieży. Podstawowe techniki są wspólne — wystarczy rama lub proste krosno dostosowane do rozmiarów tkaniny.

ZAJĘCIA HOBBYSTYCZNE

Kreatywne szycie i biżuteria

Na zajęciach samodzielnie zaprojektujesz i wykonasz piękną biżuterię. Przecież najprzyjemniej nosi się ozdoby wykonane hand made.

Hafciarstwo

W trakcie zajęć w grupach uczestnicy poznają różne techniki haftu (m.in. krzyżowy, wstążeczkowy). Wykonują wyroby z zastosowaniem haftu: bombki choinkowe, jajka wielkanocne, girlandy z wstążek, sztucznych i wstążeczkowych kwiatów, stroiki, czy jesienne róże z liści. Ćwiczą haft użytkowy na torbach, obrusach, bieżnikach, bluzkach i szkatułkach.

Warsztaty kreatywne

Podczas warsztatów uczestnicy dowiadują się, jak nadać zużytym przedmiotom drugie życie. Uczą się, w jaki sposób ze słoików zrobić lampiony, ze starych desek ikony, ze zużytej biżuterii – nową. Jest to wyjątkowo kreatywny recykling.

Warsztaty rękodzieła

Jeśli chcesz nauczyć się robić prawdziwe cuda z przedmiotów codziennego użytku przyjdź na zajęcia z warsztatów rękodzieła.

Szydełkowanie

Osoby, które dopiero zaczynają swoją szydełkową przygodę, poznają podstawowe sploty, a także nauczą się doboru odpowiednich materiałów. Osoby bardziej zaawansowane będą miały okazję rozwijać swoje umiejętności między innymi poprzez wykonanie wybranego przez siebie przedmiotu.

Numerologia i analiza osobowości

Podczas zajęć uczestnicy dowiedzą się, czym jest numerologia. Poznają liczby archetypowe w miłości, w życiu rodzinnym, karierze i finansach. Dowiedzą się, co ich data narodzin mówi m.in. o talentach i zaletach.

Witraż

Witraże to wyjątkowe zajęcia, które pozwolą uczestnikom nauczyć się wykonywania pięknych ozdób ze szkła. Nauczą się m.in. lutować i przycinać szkło. Następnie użyją własnej wyobraźni, aby wykonać wyjątkowe i urocze drobiazgi.

Klub gier planszowych

Zajęcia dla miłośników spotkać grupowych i świetnej zabawy

Godziny pracy biura

Biuro Fundacji czynne: