logo facebook1-150x75

Prezentujemy ofertę wycieczek na 2017 rok. Serdecznie zapraszamy Seniorów, nie tylko z Gdyni.

Jesienne wycieczki z Fundacją FLY

Fundacja FLY zaprasza na jesienne, weekendowe wycieczki dla seniorów. Najlepszy sposób na szarą i dżdżystą pogodę, krótkie dni i zimnie wieczory to krótkie wyjazdy do atrakcyjnych miejsc w Polsce. Trzydniowe wypady gwarantują ładowanie baterii i poprawę samopoczucia.

Kotlina Jeleniogórska i Drezno 2017

Pałace, ogrody, Karkonosze i czar przedwojennych uzdrowisk z wypadem do sąsiedniego Drezna. W programie m.in. szklarskie tradycje regionu, wodospad na Szklarce, huta szkła kryształowego „Julia”, Dolny Śląsk w miniaturze, uzdrowiska i zamki (Świeradów-Zdrój, zamek Czocha, Cieplice-Zdrój); Stolica Saksonii – Drezno (m.in. Plac Zamkowy, Zwinger,

Podkarpacie 2017

Bojkowszczyzna i Łemkowszczyzna dzisiaj… Bieszczad z jego biesami i czadami, zielone wzgórza nad Soliną, krośnieńskie szkło i podkarpacka nafta; z nutką nostalgii i humoru zapisanej na kartach „Zemsty” przez Aleksandra hrabiego Fredrę… W programie m.in. XVI-wieczny Zamek w Sanoku ze zbiorami ikon oraz największą kolekcją obrazów, rzeźb i fotografii Zdzisława Beksińskiego, największe w Polsce

Podlasie 2017

Dzięki Przyjaciołom z Podlasia poznajemy ciekawych ludzi i prawdziwie wielokulturowy region z jego magiczną przyrodą. Odwiedzimy liczne cerkwie, skit (pustelnię), meczet, tatarską jurtę, synagogę, rezerwaty, pałace… W programie m.in. Supraśl, Białystok, Hajnówka, Białowieża, Bielsk Podlaski, Drohiczyn, Kraina otwartych okiennic, Cerkiew w Michałowie i Gródku (freski Jerzego Nowosielskiego),

Polesie Lubelskie 2017

Urocze i mało znane tereny leżące między Podlasiem a Roztoczem. W programie m.in. stary Lublin wraz z zamkiem, starówką, podziemną trasą i bogatym skansenem, w którym czas zatrzymał się i nie goni nikogo. Zaznamy uroków Nałęczowa, zobaczymy pierwsze na świecie muzeum w Puławach w parku pałacu Czartoryskich,

Roztocze 2017

Tereny dawnej Ordynacji Zamoyskiej to region piękny i mało znany. Bogata historia, perełki architektury, otwarci ludzie, niesamowita przyroda Roztocza – to trzeba zobaczyć. W programie m.in. zwiedzanie Krasnobrodu (uzdrowisko!) z jego sanktuarium, muzeum i skansenem przy klasztorze, cudownym źródełkiem i wieżą w starym kamieniołomie;

Tajemniczy Dolny Śląsk i Praga 2017

Podziemne Miasto, Skalne Miasto, szyby i sztolnie, Góry Stołowe, uroki uzdrowisk i potęga CK-twierdz... W programie m.in. perła Dolnego Śląska - zamek w Książu; Kotlina Kłodzka (Kaplica Czaszek i Skansen w Kudowie-Zdroju, panorama Gór Stołowych, Twierdza Kłodzka, Kopalnia Złota w Złotym Stoku. Poznamy Szlak Podziemi - Podziemne Miasto w Osówce, podziemne Muzeum Górnictwa w Nowej Rudzie.

Zielonogórskie - szlakiem wina i miodu 2017

Zielonogórskie winobranie słynie w całej Polsce i dlatego naszą wycieczkę organizujemy w czasie, gdy w stolicy lubuskiego świętuje się winne żniwa. W programie m.in. Zielona Góra, Gorzów Wielkopolski – dwie stolice jednego województwa, pałace i ogrody lubuskiego, Międzyrzecki Rejon Umocniony, malownicze ujście Warty do Odry - czyli ptasi raj,

Ziemia Szczecińska 2017 (NOWOŚĆ !!!)

Stolica zachodniopomorskiego – Szczecin. Świnoujście, Uznam, Wolin i Międzyzdroje – nadbałtyckie perełki. Goleniów. Stargard. Berlin... - więcej szczegółów wkrótce

Świętokrzyskie Perły 2017 (NOWOŚĆ !!!)

Kielce - świętokrzyska stolica (Kadzielnia najpiękniejszy kamieniołom, malownicza Skałka Geologów, pomnik dzika (jedyny w Polsce), Park Staszica, Aleja Gwiazd, Ulica Sienkiewicza, Wzgórze Zamkowe). Dąb Bartek. Zamek w Chęcinach. Jaskinia Raj. Sandomierz – Wzgórze Zamkowe, wąwóz św. Jadwigi do Kościoła św. Jakuba z portalem niebios; ucho igielne, Rynek z ratuszem, Brama Opatowska, Collegium Gostomianum, Dom Długosza oraz Katedra.

Andaluzja

W programie m.in. Murcja, sanktuarium w Caravaca De la Cruz, spacer po uliczkach Granady, rezydencja Alhambra i Generalifa, wizyta w dzielnicy Albaicin; Kordoba, a w niej m.in. Wielki Meczet, synagoga, Puente Romano, rzymski most na Gwadalkiwarze; zwiedzanie Parku Marii Luizy, Plaza Espana i inne atrakcje Sewilli z największą w Europie katedrą gotycką; fortyfikacje i zabytkowe uliczki Kadyksu; Gibraltar, a tam m.in. Punta Europa, Jaskinia Świętego Michała; Malaga – miasto sztuki, miejsce narodzin Pabla Picassa oraz inne niezwykłe miejsca i zabytki.
Termin: 19-26.04.2017
Cena: 3.360 zł,

Malta

W programie m.in. zwiedzanie zabytków Valetty – stolicy Malty, w tym ogrody Barracca, Katedra św. Jana, Pałac Wielkiego Mistrza. Zabytki Mdiny i Rabatu, kościół, grota i Katakumby św. Pawła; wyprawa na wyspę Gozo, świątynia Gigantija, Dwejra, Sanktuarium Maryjne w Ta Pinu, zwiedzanie Victorii, stolicy wyspy; całodniowy rejs na Comino, Blue Lagoon; zwiedzanie Wielkiego Portu Birgu/Vittorioza, Kalkara, rejs statkiem po portach Sliemy i Valetty ale także odpoczynek, plażowanie i wiele, wiele innych.
Termin: 21-28.05.2017
Cena: 3.000 zł,

Gruzja

W programie m.in. zwiedzanie stolicy kraju Tibilisi – przede wszystkim cerkiew Metekhi, twierdza z IX w. Narikala, łaźnie siarkowe w Abanotubani, Bazylika Anczyschati,: Gruzińska Droga Wojenna wśród gór Kaukazu, Kazbegi, cerkiew Gergeti, wyjazd do Kacheti, zwiedzanie klasztoru Bodbe, Signagi – miasto wiecznej młodości; wizyta w najstarszym zabytku Gruzji Uplistsikhe, odwiedziny w domu Stalina w Gori, miasto wydrążone w skałach Khervisi, Kutaisi – Klasztor Mocameta, Zespół Klasztorny Gelati, jaskinie Prometusza; czas wolny nad Morzem Czarnym w Batumi oraz wiele, wiele innych.
Termin I: 30.05-6.06.2017
Termin II: 3-10.10.2017
Cena: 3.400 zł

Mediolan i północne Włochy

Daj się zauroczyć – poznaj Włochy północne.  Mediolan, Novara, Turyn, Genua i Werona, to jedne z najpiękniejszych włoskich miast. Podczas wycieczki poznasz je i zauroczysz się nimi. W programie wycieczki m.in.  późnogotycki zespół klasztorny w Pavii, Plac Duomo w Mediolanie, Galeria Wiktora Emanuela, Plac dela Scala i zamek Castello Sforzesco w Mediolanie (Zamek Sforzów). Zwiedzanie ogrodów Villa Melzi, spacer ulicami Novary. Plac św. Karola, Pałac Carignano, Pałac Madama, Park Valentino w Turynie. Dom Krzysztofa Kolumba w Genui, Porta Soprana (średniowieczna brama miejska), Katedra San Lorenzo, Piazza de Ferrari z Pałacem Dożów. A na koniec uroki miasta zakochanych – Werony i wypoczynek nad jeziorem Garda.

Szkocja

Wylot z Gdańska. Zwiedzanie  Edynburga. Panoramiczny objazd miasta. Wjazd na wzgórze Carlon Hill – podziwianie panoramy Edynburga. Wizyta w Edinburgh Castle. Dalej Royal Mile,  Palace of Holyroodhouse, zwiedzanie katedry St. Giles, głównego kościała Edynburga. Przejazd do Falkirk. Oglądanie ciekawej konstrukcji inżynierskiej – windy obrotowej dla statków, zwiedzanie Stirling Castle, wizyta w destylarni whisky Blair Athol, a później w Blair Castle. Przejazd wzdłuż jeziora Loch Ness. Zwiedzanie ruin średniowiecznego zamku Urquhart Castle, przejazd przez dolinę Glencoe, rejs statkiem po jeziorze Loch Lomond. Zwiedzanie Glasgow : zwiedzanie miasta m.in. wspaniałej katedry St. Mungo, a także muzeum religii świata St Mungo Museum of Religious Art and Life. Spacer po najważniejszym placu miasta -  George Square.

Termin: 4-8.07.2017
Cena na osobę: 950 zł + 550 GPB,
dla posiadaczy legitymacji Fundacji FLY 50 zł rabatu

Kuba

Magiczna Hawana i Hemingway • jedyna była francuska kolonia na Kubie • Cienfuegos • Trynidad - miasto, w którym zatrzymał się czas • prawdziwe cygara i rum • Santiago de Cuba - muzyczna stolica wyspy • daleki wschód - Baracoa • wypoczynek w Varadero (all inclusive)

Termin: listopad 2017

CENA – 8780,- zł za osobę w pokoju dwuosobowym.

Wycieczki jednodniowe 2017

Fundacja FLY zaprasza seniorów na wycieczki jednodniowe pn. „Poznajemy małe ojczyzny województwa pomorskiego” dofinansowane z budżetu Miasta Gdyni.

26 kwietnia (środa) – Powiat kwidzyński

Powiśle jako region głównie rolniczy, położony w dolnej części Wisły, może poszczycić się doskonałą kuchnią regionalną. Niemal przy każdym gospodarstwie znajdują się sady, w których króluje nieprzerwanie od wielu lat… śliwka. Powiślańska śliwka staje się wyróżnikiem kulinarnym regionu, co podkreśla coroczne święto powideł nebrowskich. Kwidzyn – spacer po mieście. Kwidzyn to czterdziestotysięczne miasto usytuowane w południowo-wschodniej części woj. pomorskiego. Leży na pograniczu Pojezierza Iławskiego i Doliny Dolnej Wisły, nad urokliwą rzeką Liwą. Jest miastem powiatowym, uznawanym za stolicę Dolnego Powiśla.

Promem do Szwecji - Lund i Malmoe

Lund i Malmoe

Malmö to miasto w południowej Szwecji, położone na półwyspie Skania nad malowniczym brzegiem Zatoki Oresund, w którym oprócz zabytków, czekają na odkrycie unikalne krajobrazy szwedzkiego wybrzeża. Zajrzymy również do Lund i zwiedzimy romańską katedrę.

PROGRAM WYCIECZKI

Przedpołudnie

• Przypłynięcie do Karlskrony w Szwecji.
  • Przejazd przez prowincje Blekinge i Skåne (185 km).
  • Dojazd do Lund, zwiedzanie romańskiej katedry i spacer po najstarszej części uniwersytetu.
  • Czas wolny w Lund Czytaj więcej...

Nowe w galerii zdjęć

Współpraca