logo facebook1-150x75

baner fly 1000x170

Projekt - Kulturalna jesień życia

Stowarzyszenie OVUM zaprasza do udziału w projekcie "KULTURALNA JESIEŃ ŻYCIA"

Projekt „Kulturalna jesień życia” jest adresowany do gdyńskich seniorów tj. osób powyżej 60 roku życia. Realizowany jest w partnerstwie z Gminą Gdynia. Jego celem jest zwiększenie aktywności kulturalnej gdyńskich seniorów. W szczególności zwiększenia dostępności do e-czytelnictwa oraz pobudzenia aktywności literackiej.

W ramach projektu zostało zakupionych 40 e-czytników (firmy Prestigio). Seniorzy będą mogli wypożyczyć je z gdyńskich bibliotek. Dodatkowo prowadzone będą przez Stowarzyszenie Ovum bezpłatne szkolenia dla seniorów z zakresu ich obsługi. Zostaną również zakupione dla bibliotek e-booki i audiobooki. Trwają rozmowy z wydawnictwami,w tym zakresie. Utworzona wypożyczalnia e-czytników umożliwi seniorom czytanie publikacji elektronicznych (dających między innymi możliwość zwiększania rozmiaru czcionki), a także odsłuchiwania na nich audiobooków. Do tej pory tylko nieliczne biblioteki w Polsce umożliwiły swoim czytelnikom możliwość wypożyczania e-czytników.

Jednym z działań projektu będzie również Konkurs Literacki oraz możliwość udziału w imprezie kulturalnej, z udziałem wybitnego aktora Krzysztofa Gosztyły (uznanego w internetowych rankingach za najlepszego lektora audiobooków).
Na stronie internetowej projektu www.gdyniaczyta.pl będą systematycznie umieszczane wszystkie aktualności dotyczące działań projektu. Internauci będą mieli możliwość umieszczania na niej swoich recenzji książkowych, uczestnictwa w forach dyskusyjnych, zgłaszania chęci udziału w proponowanych działaniach.
SERDECZNIE ZAPRASZAMY SENIORÓW DO UDZIAŁU W PROJEKCIE!!!

przycisk zmiany w planie3

Kalendarium Fundacji