logo facebook1-150x75

baner fly 1000x170

I Warsztaty ikonograficzne

Showcase data is not configured
 Inspiracją do zorganizowania warsztatów są nasze spotkania z Prawosławiem wycieczki na Podlasie, których doświadczamy od 2008 roku dzięki naszemu wykładowcy, panu Janowi Siedlikowi. Co roku kolejna grupa Gdynian ma niepowtarzalną okazję poznać piękno Ikon w Monasterze w Supraślu, supraskim Muzeum Ikon oraz wielu podlaskich cerkwiach.

Nasze warsztaty umożliwią zdobycie teoretycznej i praktycznej wiedzy dotyczącej sztuki tworzenia ikon poprzez własnoręczne namalowanie ikony zgodnej z kanonami ikonograficznymi.

Czas: 40 godzin.

Uczestnicy: grupa 10 osób (dorośli, młodzież, dzieci)

Cena: 500 zł (w cenę są wliczone wszystkie materiały niezbędne do stworzenia ikony oraz podręcznik)

Program warsztatów
Teoria:
- podstawy historii, teologii i technologii malarstwa ikonowego
- schematy pokazujące poszczególne etapy wykonywania projektu i malowania ikony
Praktyka:
- własnoręczne wykonanie szkicu na podstawie oryginału
- przeniesienie rysunku na zaprawę
- złocenie metodą „na mikstion”
- przygotowanie spoiwa
- malowanie techniką temperową
- werniksowanie i patynowanie ikony

Każdy uczestnik otrzyma wszystkie niezbędne materiały oraz autorski „Podręcznik ikonografa” (A.Makać, Gdynia 2011). Każdy uczestnik sam projektuje swoja ikonę w oparciu o różne wzory. Jest to trudniejsze ale przynajmniej uczy myślenia a nie biernego kalkowania podlinnika. Efektem końcowym ma być skończona ikona.

Prowadząca warsztaty - Anna Makać
Artysta plastyk – konserwator dzieł sztuki. Urodzona 9 lipca 1966 roku w Gdyni.
W latach 1985-1991 studiowała konserwację malarstwa, a także grafikę na Wydziale Sztuk Pięknych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Za prace dyplomową, którą była konserwacja ikony z XVIII/XIXw. Otrzymała w 1992 roku wyróżnienie Ministra Kultury i Sztuki na wystawie najlepszych prac dyplomowych uczelni artystycznych „Dyplom 90/91”.
W 1993 roku w konkursie na ilustracje do Biblii dla dzieci, zorganizowanym przez gdańską fundację „Pro Arte Sacra”, otrzymała wyróżnienie za cykl prac nawiązujących do malarstwa bizantyjskiego.
W latach 1995-96 pracowała na stanowisku konserwatora w PKZ sp. Z o. o. w Gdańsku.
Od 1995 roku współpracuje z Muzeum Diecezjalnym w Płocku w zakresie konserwacji i malarstwa ikonowego.
Obecnie prowadzi prywatna praktykę konserwatorską oraz maluje ikony i krzyże z zlecenie kościołów i osób prywatnych.
Ikony swoje maluje według oryginalnych ruskich przepisów technologicznych. Podobraziem są deski sosnowe wzmocnione dębowymi szpongami. Są one oklejone płótnem, pokrywane zaprawą, a następnie złocone płatkami imitującymi złoto lub też płatkami prawdziwego złota metodą „na poler”. Ikony są malowane farbami temperowymi z dodatkiem żółtka jajka jako spoiwa. Po namalowaniu całość jest werniksowana i patynowana.

Strona internetowa Anny Makać: http://picasaweb.google.com/aniamakac

przycisk zmiany w planie3