logo facebook1-150x75

Czas trwania projektu:

od 2012 roku

Założenia:
Z inicjatywy grupy seniorów we wrześniu 2012r. przy Fundacji FLY powołano do życia klub charytatywny Y’s Men’s Club Gdynia. Jego celem jest wspieranie działań na rzecz gdyńskiej młodzieży zagrożonej wykluczeniem społecznym. Pierwszą inicjatywą Klubu był udział w 21. Finale WOŚP. Dzięki zaangażowaniu jego członków zebrano ponad 12.000 zł. Kolejną inicjatywą jest organizacja sklepu charytatywnego „Z głębokiej szuflady”Dochód przeznaczony jest na działanie Klubu Młodzieżowego FLY.

W sklepie działającym w siedzibie Fundacji przy ul. Świętojańskiej 36/2 w Gdyni w drugą i czwartą sobotę miesiąca sprzedawane są przedmioty ofiarowane przez mieszkańców – nowe lub w bardzo dobrym stanie, m.in.: bibeloty, dekoracje, zabawki, książki, przybory szkolne, artykuły gospodarstwa domowego, ozdoby, kosmetyki, naczynia, płyty CD i DVD… Dochód przeznaczony jest na działanie Klubu Młodzieżowego FLY, którego celem jest wyrównywanie szans edukacyjnych gdyńskiej niezamożnej młodzieży przez organizację doraźnej pomocy w nauce, regularne korepetycje, zajęcia pozalekcyjne i opiekę świetlicową. Projekt wspiera 16 wolontariuszy i obejmuje 40 podopiecznych.

Klub obecnie liczy 17 osób. Spotyka się w pierwszy wtorek miesiąca o godz. 17.30 w siedzibie Fundacji. Uczestniczy aktywnie w działaniach ruchu Y's Men Region Denmark.

ysmen logo 2012

Godziny pracy biura