Koniec marca przynosi nam dłuższe dni i nadzieję na cieplejsze powiewy morskiej bryzy. Przynosi nam także nowy numer pozytywnego miesięcznika dla Seniorów i ich rodzin. Właśnie ukazał się kwietniowy „Gdyński IKS”. Jak zwykle mnóstwo do czytania! O wiośnie i przypływie wiosennej energii można przeczytać w artykule Małgorzaty Aszyk, prowadzącej we FLY ciekawe zajęcia biodanzy.

Wiosna to Wielkanoc, odrodzenie, nowe życie. Symbolem odradzającego się życia jest jajo, które w okresie wielkanocnym bywa pięknie zdobione. Basia Miecińska w swoim tekście „Wielkanocne kraszanki” opisuje, skąd się wziął zwyczaj zdobienia wielkanocnych jaj, jakie metody były stosowane kiedyś i jakimi technikami posługują się dzisiejsi zdobnicy. Niezawodnie znajdzie się także wielkanocny przepis. Tym razem na smaczny i nietrudny w wykonaniu pasztet. O tym, co wiosną czeka mieszkańców oliwskiego ZOO oraz odwiedzających sympatyków fauny, w wywiadzie Danuty Balcerowicz opowiada wicedyrektor ogrodu, pani Emilia Salach. W numerze znaleźć można także ciekawy artykuł o miłości naszego wieszcza Adama Mickiewicza i Maryli Wereszczakówny oraz kolejne opowiadania Janusza Wiśniewskiego. Jest też zapowiedź dwudziestego festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity, na który serdecznie zapraszamy w maju (w majowym numerze więcej informacji). Adwokat dr Tomasz Zienowicz szczegółowo opisuje jakie opłaty sądowe obowiązują w postępowaniu cywilnym, Jolanta Krause opisuje kolejne ciekawe spotkanie grupy „Aktywnych Kobiet” we FLY oraz zaprasza do galerii Towarzystwa Miłośników Gdyni. O licznych zaletach zdrowotnych ryb oraz produktów z ryb pozyskiwanych pisze mgr farmacji Danuta Kwiatkowska. O tym, co dzieje się we FLY w „Wieściach z Fundacji” – lekko i barwnie – opowiada Przemysław Daruk, zaś last, but not least, jest relacja z wyjątkowego spotkania z Państwowym Zespołem Pieśni i Tańca „Mazowsze”, które było głównym punktem wycieczki na Mazowsze Zachodnie. Miłej lektury! – wydanie papierowe już w punktach dystrybucji, zaś online na stronie https://fundacjafly.pl/gdynski-iks.