Co to jest wolontariat?

Pod pojęciem „wolontariat” należy rozumieć nieodpłatną, dobrowolnie wykonywaną pracę. Jest to świadoma praca na rzecz innych osób, zwierząt lub dla całego społeczeństwa.  Z języka łacińskiego voluntarius oznacza dobrowolny i stanowi to o istocie pracy wolontariusza. Według ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie, wolontariusz jest osobą, która w sposób świadomy, dobrowolny, bez oczekiwania jakiegokolwiek wynagrodzenia, angażuje się w pracę na rzecz osób, organizacji pozarządowych czy instytucji działających w różnych obszarach życia społecznego.

To, że praca wolontariusza nie pociąga za sobą konieczności wypłaty przez drugą stronę wynagrodzenia, nie oznacza, że jest to praca bezinteresowna. Taka osoba czerpie z wolontariatu satysfakcję, spełnia swoje wewnętrzne potrzeby i aspiracje. Ma unikalną szansę na zdobycie doświadczenia, zawiązania ciekawych kontaktów towarzyskich i trwałych przyjaźni. Należy odróżnić wolontariat od zwykłej pomocy świadczonej osobom bliskim, np. chorej cioci lub babci czy koleżance. Nie bez powodu określa się wolontariat jako pomoc wykraczającą poza związki rodzinne, koleżeńskie czy przyjacielskie. Bezpłatna pomoc w schronisku dla zwierząt czy w hospicjum, na pewno mieści się w zakresie pojęcia wolontariat.

Fundacja FLY to morze możliwości zaangażowania się w wolontariat. Oto nasze projekty, które prowadzimy dzięki wolontariuszom:

Poszukiwany, poszukiwana...

Nazwa projektuKogo szukamy?Co możesz robić...
Uniwersytet Trzeciego WiekuPasjonatów różnych dziedzin, amatorów i profesjonalistów, osób w różnym wieku...Prowadzić dla Seniorów wykłady popularnonaukowe, uczyć jeżyków obcych; prowadzić warsztaty z dziedziny, która jest Twoją pasją – artystyczne, hobbystyczne, komputerowe, nowoczesnych technologii; prowadzić zajęcia rekreacyjno-ruchowe;
Klub Młodzieżowy FLYOsób lubiących uczyć, udzielać korepetycji, tłumaczyć, wyjaśniać i wspierać w pokonywaniu trudności w nauce młodych ludzi; amatorów i profesjonalistów, osób w różnym wieku...Prowadzić indywidualne korepetycje z najróżniejszych przedmiotów w zakresie kl. VI-VIII szkoły podstawowej i kl. I szkół średnich;
Miesięcznik Społeczno-Kulturalny „Gdyński IKS”Osób piszących, pasjonatów dziennikarstwa, reportażu, eseistyki, opowiadań; znawców języka polskiego w zakresie poprawnej pisowni; edytorów tekstu; redaktorów tekstu; pasjonatów – profesjonalistów oraz amatorów...Współredagować nasz poczytny miesięcznik dla Seniorów i ich rodzin; pisać pozytywne informacje, tworzyć pozytywne emocje, wnosić pozytywne wartości; prowadzić korektę tekstów, dbając o piękno języka ojczystego; redagować albo edytować teksty;
Sklep charytatywny „Z głębokiej szuflady”Osób, które nie muszą mieć specjalnych kwalifikacji, czy doświadczenia, ale lubią przywracać blask starym przedmiotom...Wykonywać proste, ale bardzo potrzebne prace w sklepie charytatywnym: przygotowywać przedmioty do ekspozycji i sprzedaży; dbać o porządek na sklepowych półkach;
Projekt „Czytamy Razem”Osób lubiących i potrafiących głośno czytać młodszym dzieciom; lubiących rozmawiać z dziećmi o wszystkim, osób w różnym wieku... Pomagać dzieciom w pokonywaniu specyficznych problemów w nauce związanych z dysleksją rozwojową przez prowadzenie indywidualnych zajęć aktywnego czytania;

Dlaczego wolontariat w Fundacji FLY?

przynależność do niesamowitej społeczności Fundacji FLY

przywileje wynikające z posiadania legitymacji FLY

pierwszeństwo w zgłoszeniach na wyjścia kulturalne, wycieczki, zabawy

udział w wyjazdach integracyjnych

możliwość poznania ciekawych osób i znalezienia przyjaciół

szkolenia

zwrot kosztów dojazdu (bilety komunikacji miejskiej)

ubezpieczenie następstw nieszczęśliwych wypadków (wolontariat powyżej 3 miesięcy)

możliwość zdobywania nowych doświadczeń

możliwość realizacji swoich pasji

Wyślij zgłoszenie do wolontariatu

Pola oznaczone * są wymagane

Dziękujemy za wiadomość. Wkrótce się skontaktujemy.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych. Zapoznałem się z Polityką prywatności Fundacji FLY