Kinezyterapia

Sala ćwiczeń wyposażona jest w sprzęt rehabilitacyjny zapewniający ogromne możliwości prowadzenia ćwiczeń:
UGUL (Uniwersalny Gabinet Usprawniania Leczniczego)
To stanowisko do zabiegów rehabilitacyjnych. Pozwala terapeucie na wykonywanie kompleksowych ćwiczeń z pacjentem. Możliwość stosowania podwieszeń całkowitych, ćwiczeń czynnych w odciążeniu oraz czynnych z oporem i z zastosowaniem systemu bloczkowo-ciężarkowego.
Rowery stacjonarne (pionowy i poziomy).
Sprzęt umożliwia ćwiczenia aerobowe oraz siłowe dedykowane kończynie dolnej.
Atlas do ćwiczeń.
Urządzenie do wszechstronnego treningu ogólnorozwojowego czy wyrzeźbienia wymarzonej sylwetki. Umożliwia również wykonanie ćwiczeń izolowanych (na wybrane partie mięśniowe).
Stolik z przyrządami do ćwiczeń dłoni i nadgarstka.
Rehabilitacja dłoni, nadgarstka lub przedramienia wymaga specjalistycznych ćwiczeń, które mogą być wykonywane przy użyciu tablicy do ćwiczeń manualnych. Tego typu ćwiczenia przyczyniają się do zmniejszenia skutków schorzeń neurologicznych i reumatoidalnych lub powstałych w wyniku różnego rodzaju urazów. Ćwiczenia te mają wpływ na poprawę ruchomości stawów oraz siłę mięśni, wpływają na poprawę funkcji układu nerwowo- mięśniowego w obrębie dłoni.
Fotel do rehabilitacji stawu kolanowego i barku.
Fotel rehabilitacyjny stawu kolanowego w pozycji siedzącej lub leżącej oraz do ćwiczeń barku w pozycji leżącej. Umożliwia prowadzenie ćwiczeń wspomaganych biernych i czynnych wolnych i z oporem stawów kolanowych.
Drabinka gimnastyczna
Drobny sprzęt rehabilitacyjny (piłki, gumy, poduszki rehabilitacyjne, itp.)

Indywidualne ćwiczenia z fizjoterapeutą - wykonywane są przy stałym i bezpośrednim nadzorze lub asekuracji fizjoterapeuty. Szczególna rola dla tych ćwiczeń przypada przy usprawnianiu osób z uszkodzeniami OUN, po udarach, uszkodzeniach rdzenia kręgowego, zaawansowanej chorobie Parkinsona, zespołach otępiennych, zaburzeniach równowagi, mózgowym porażeniu dziecięcym, uszkodzeniach nerwów obwodowych, pacjentów w ostrym i podostrym stanie chorobowym. Ćwiczenia indywidualne z fizjoterapeutą są podstawową formą ćwiczeń leczniczych działających miejscowo lub ogólnie na organizm pacjenta.

Ćwiczenia na przyrządach - wykonywane pod nadzorem fizjoterapeuty, na jednym lub wielu przyrządach opisanych powyżej.

Terapie indywidualne z fizjoterapeutą - indywidualne ćwiczenia pod nadzorem i przy asekuracji fizjoterapeuty.