Masaż

Masaż – jest narzędziem służącym do leczenia, jak również relaksu. W pierwszej wersji oferuje ulgę w bólu, rozluźnienie i uelastycznienie mięśni, powięzi i więzadeł, poprawia przepływ krwi i chłonki, a tym samym odżywienie tkanek, tonizuje napięcie. Pomaga również zmniejszyć lub zlikwidować obrzęk. W drugiej odsłonie zapewnia rozluźnienie fizyczne i psychiczne, odprężenie i redukcję stresu. Masaż jest również świetną formą profilaktyki, gdy intensywnie trenujesz lub – wręcz przeciwnie – nie jesteś zwolennikiem ruchu i większość dnia spędzasz w jednej pozycji. Rodzaj masażu dobieramy jest do Twoich potrzeb.

Masaż leczniczy – łączy w sobie różne techniki: od rozluźniającego głaskania, poprzez rolowanie i rozcieranie, aż do intensywnego ugniatania. Podczas zabiegu dążymy do wyrównania napięć w ciele. Możemy go zatem ukierunkować wyciszająco (by rozluźnić spięte struktury) lub pobudzająco (by zmobilizować organizm do pracy czy regeneracji). Jak sama nazwa wskazuje, celem masażu leczniczego jest zainicjowanie lub wsparcie organizmu w procesie leczniczym toczącym się w danej okolicy. Może obejmować sam kręgosłup, całe plecy, ręce, nogi czy brzuch, jak również głowę.

Masaż sportowy – prowadzi do rozluźnienia obciążanych podczas treningu partii ciała. Gwarantuje odżywienie i uelastycznienie tkanek w wyniku zwiększenia przepływu krwi. Ten rodzaj masażu dedykujemy osobom aktywnym fizycznie, które poszukują szybkich sposobów regeneracji. Stanowi on także dobrą formę profilaktyki przeciwurazowej i mobilizacji organizmu do prawidłowej pracy podczas wysiłku.

Masaż limfatyczny – wykonując ten rodzaj masażu, stosujemy specjalne techniki odprowadzające limfę (obrzęk) w kierunku najbliższych węzłów chłonnych. W ten sposób pomagamy organizmowi pacjenta uporać się z jej nadmiarem w danej okolicy. Działamy na układ limfatyczny oraz chłonkę, zmniejszając obrzęk, co przyspiesza gojenie, zmniejsza ból i uczucie ,,ciężkości”. Zabieg może być stosowany bezpiecznie nawet kilka razy dziennie, dlatego udzielamy również krótkiego instruktażu, jak można wykonać go samodzielnie. Masaż limfatyczny stosujemy zarówno w przypadkach przewlekłych, jak i nagłych - już od kolejnego dnia po zabiegu czy urazie.

Masaż relaksacyjny – używając odpowiednio dobranych technik masażu, odwołujemy się do naturalnych mechanizmów leczniczych. Kojący wpływ dotyku zapewnia idealną formę wytchnienia od ciągłej gonitwy myśli, spraw do załatwienia, pośpiechu i stresu. Odpręża się zarówno ciało jak i umysł. Masaż relaksacyjny to rodzaj terapii, w której pacjent nie odczuwa bólu lub tylko zminimalizowaną jego intensywność.

Masaż klasyczny – jego zadaniem jest normalizacja napięcia mięśni i innych struktur narażonych na zbytnie podwyższenie lub obniżenie napięcia. Jest to podstawowy rodzaj masażu znajdujący zastosowanie w ramach profilaktyki przeciwbólowej i chorób narządu ruchu. Dzięki swojemu wielokierunkowemu działaniu mobilizuje organizm do intensywniejszych procesów metabolicznych, dzięki czemu skraca się czas leczenia.

Terapia powięziowa – forma fizjoterapii stosowana w leczeniu bólu mięśni, stanów zapalnych stawów, urazów, przeciążeń i stanów przewlekłego bólu. Jej niezwykłe efekty pozwalają na leczenie wielu różnych dolegliwości i chorób układu ruchu. Terapia może być zastosowana zarówno w stanie ostrym, jak i w przewlekłym bólu u pacjentów w każdym wieku. Masaż powięzi opiera się na koncepcji połączenia różnych struktur ciała, powięzi i mięśni w układy zwane taśmami mięśniowymi. Wspomniane tkanki ulegają jednak często przeciążeniom i sklejają się ze sobą, ograniczając ruchomość i prowokując stany zapalne. Masaż mięśniowo-powięziowy ma na celu rozerwanie złączonych powięzi i mięśni i przywrócenie mobilności oraz elastyczności chorym tkankom.

Masaż bańką chińską – bańka działa na zasadzie zasysania tkanki pod ciśnieniem. Terapia próżniowa wpływa korzystnie na krążenie krwi, limfy i płynu śródmiąższowego. Powoduje miejscowe, odruchowe rozszerzenie naczyń krwionośnych i limfatycznych, a tym samym lepszy dowóz tlenu oraz mediatorów przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Masaż bańką chińską jest masażem relaksacyjno-leczniczym. Wykorzystuje się go w celu zmniejszenia napięcia mięśniowego, które niesie za sobą wiele dolegliwości bólowych, a w tym: bóle kręgosłupa;, bóle na tle korzeniowym poprzez ucisk mięśnia na nerw, wzmożone napięcie mięśniowe wywołane np. przetrenowaniem czy związane z wadami postawy.