Od piątku 5 lipca można się u nas zapisywać na dwie nowiutkie, świeże, dopiero co wodowane w stoczni wycieczki jednodniowe: REJS ŻAGLÓWKAMI (+ Puck, Bar Country Żelistrzewo, Osada Słowiańska w Sławutowie) 25 lipca oraz SPŁYW KAJAKOWY PIAŚNICĄ (+ Dębki, Klasztor w Żarnowcu, Zamek w Krokowej) 29 lipca! :)

W mieście Puck planujemy:
> godzinny REJS ŻAGLÓWKAMI ze sternikiem po Zatoce Puckiej!;
> spacer z przewodnikiem po Starym Mieście i porcie rybackim;
> zwiedzanie Muzeum Ziemi Puckiej, a w nim działu medycyny archeologicznego i rybołówstwa morskiego;
> pobyt w Pracowni Szkła Artystycznego – pokaz dmuchania i szlifowania szkła wraz z podziwianiem wyrobów rękodzieła;
> czas wolny.

Bar Country Żelistrzewo – zamierzeniem właścicieli było stworzenie unikalnego miejsca na mapie pomorskich knajp. Lokal wyróżnia się dobrym poziomem muzyki oraz wyjątkową atmosferą, którą tworzą jego gospodarze. Muzyka jaką oferują mieści się przede wszystkim w gatunkach rocka, bluesa i oczywiście – country. Na wycieczce będziemy mieli okazję chłonąć klimat tego miejsca, potańczyć w stylu country, uczestniczyć w konkursie wbijania gwoździ, a także posmakować aromatycznego bigosu!

Osada Słowiańska w Sławutowie – to oryginalna rekonstrukcja grodu słowiańskiego sprzed tysiąca lat. Zbudowana została i jest prowadzona przez pasjonatów wczesnego średniowiecza. Składa się z wieży bramnej, ośmiu chat i palisady. Uczestnicy wycieczki obejrzą tu prezentacje, w formie rekonstrukcyjnych lekcji żywej historii, różnych zawodów: garncarza, kowala, piekarza, tkaczki, zielarza.

SPŁYW KAJAKOWY PIAŚNICĄ – niewiele jest w Polsce rzek, które posiadają tak dobre warunki do spływów kajakowych jak Piaśnica. Woda jest bardzo czysta, nurt wyjątkowo łagodny, ale jednocześnie są tu liczne zakola i meandry, które stanowią wspaniałe urozmaicenie. Spływ rozpoczyna się nad Jeziorem Żarnowieckim I wiedzie przez rezerwat Piaśnickie Łąki, ze wspaniałą roślinnością, a kończy nad morzem w Dębkach. Spływ trwa od 2 do 3 godzin i mogą w nim, bez obawy o kondycję, uczestniczyć osoby w każdym wieku. Spływ jest zarazem rajem dla oczu jak i balsamem dla ciała!

Po spływowej przygodzie odpoczniemy w Dębkach – nadmorskiej miejscowości wypoczynkowej, z plażą należącą do najładniejszych w Polsce. W ostatnich latach powstało tu wiele obiektów noclegowych, dobrze przystosowanych do obsługi gości. Pojawiły się też liczne bary, restauracje i atrakcje turystyczne. Jednak nie spotkamy tu tyle lansu, tak wszechobecnego w dużych kurortach...

Klasztor w Żarnowcu – posiada prawie ośmiowiekową historię. Poznamy dzieje tego miejsca, osób, które tu żyły, pracowały, modliły się. Zachwycimy się pięknem żarnowieckich zabytków, ale także posłuchamy jak dziś żyją i czym się zajmują mniszki benedyktynki.

Zamek w Krokowej – jest gniazdem rodowym jednego z najstarszych szlacheckich rodów pomorskich, którego przodek „milites Gneomirus” pojawił się w dokumentach już w 1285 roku. Zwiedzający zamek, goście hotelowi i restauracyjni znajdą tu tablice informacyjne o barwnych dziejach członków tej rodziny (m. in. Rajnolda Krokowskiego, Ernesta I Krokowskiego czy owianego mroczną legendą Alberta Szalonego), a także mogą podziwiać obrazy, książki i oryginalne dokumenty z przeszłości Krokowej.

Serdecznie zapraszamy do naszego biura w Gdyni (ul. Świętojańska 36/2, I piętro, nad Pizzą Hut, wejście obok sklepu Biedronka), gdzie można wziąć darmową broszurkę z krótkim opisem wycieczek, a także wypytywać, dopytywać i podpytywać nas o wszystko związane z wycieczkami :)

Po raz kolejny okazuje się, że szanty to opus magnum polskiej archiwistyki – znowu przychodzimy do Was i pytamy: "czy macie czas?", bo potrzebujemy do załogi jakąś nową twarz (a nawet sporo twarzy) :) Spokojnie, z nami można konie kraść i refować bukszpryt – najważniejsze to nie dmuchać w wiosła i nie wiosłować żaglem – reszta się ułoży z prądem (: