Rejsy spływami, spływy rejsami – ale mamy jeszcze miejsca na 3 wycieczki jednodniowe: MALBORK 18.07, KWIDZYN 30.07 i TORUŃ 28.08! :)

Wycieczka do MALBORKA jest tuż-tuż, dlatego poniżej krótka przypominajka:

>>> W CIENIU WIELKIEGO ZAMKU – MALBORK / 18.07.2024 (czwartek) <<<
Zamek krzyżacki w Malborku – największa europejska twierdza wzniesioną w stylu gotyckim. Miała zaćmić swoim przepychem i bogactwem przybyszy z całej Europy i być symbolem państwa krzyżackiego. Według obliczeń pruskich architektów, z zamkowej cegły można by było zbudować niewielkie miasteczko. W programie zwiedzania znajduje się Zamek Wysoki, Zamek Średni, Pałac Wielkich Mistrzów. W wielu komnatach prezentowane są zbroje i elementy uzbrojenia, wyroby z bursztynu, ceramika, meble, tkaniny, witraże.

Dawna Wozownia w Miłoradzu – miejsce przesiąknięte historią. Można tu posłuchać o życiu dawnych mieszkańców Żuław, obejrzeć przedmioty, którymi kiedyś się posługiwali. W Wozowni uczestniczyć będziemy w warsztatach, posilimy się zupą, kiełbaskami i ciastem.

Sanktuarium Błogosławionej Doroty w Mątowach Wielkich – gotycki kościół, zbudowany około 1340 roku. Wewnątrz zachował się barokowy, drewniany ołtarz główny z 1723 roku oraz dwa ołtarze boczne. Ołtarze posiadają bogatą dekorację rzeźbiarską.

Ossuarium w Bystrzu – gotycka kaplica cmentarna, powstała w pierwszej połowie XIV wieku i złożono w niej m.in. kości poległych w wojnie trzynastoletniej pomiędzy Polską i Zakonem Krzyżackim (1454–1466). Wewnątrz zachowały się częściowo malowidła średniowieczne o tematyce Sądu Ostatecznego.

Szersze opisy wyjazdów (wraz z cenami) są na naszej stronie internetowej!
Serdecznie zapraszamy do naszego biura w Gdyni (ul. Świętojańska 36/2, I piętro, nad Pizzą Hut, wejście obok sklepu Biedronka), gdzie można wziąć darmową broszurkę z krótkim opisem wycieczek, a także wypytywać, dopytywać i podpytywać nas o wszystko związane z wycieczkami :)

Wiedzieliście, że Krzyżacy sprowadzali do Malborka rzadko spotykane wtedy na europejskich stołach przysmaki, takie jak np. daktyle, cytryny, cukierki anyżkowe albo RODZYNKI? Co prawda nie ma jednoznacznych dowodów świadczących, że to Krzyżacy zaczęli dodawać rodzynki do sernika... – ale niesmak pozostał (: