Odkrywamy Pomorskie...

Muzeum Hymnu Narodowego w Będominie - gromadzone są tu pamiątki po twórcy polskiego hymnu – Józefie Wybickim i innych postaciach z jego epoki, dokumenty dotyczące historii Mazurka Dąbrowskiego, a także elementy wyposażenia dworu z XVIII i początku XIX wieku. Najcenniejszą kolekcją muzeum są muzykalia patriotyczne. Tworzą ją: śpiewniki i nuty polskich pieśni, słowa hymnów innych państw wzorowane na hymnie polskim, różne wersje Mazurka powstające w XIX wieku, pozytywki wygrywające "Mazurka Dąbrowskiego", stare płyty gramofonowe z polskimi pieśniami hymnicznych, gramofony z początku XX wieku.
Muzeum - Kaszubski Park Etnograficzny im. Teodory i Izydora Gulgowskich we Wdzydzach Kiszewskich – gromadzi ponad 50 obiektów architektury ludowej z obszaru całych Kaszub i Kociewia, oprócz pasa nadmorskiego. Oprócz kilkunastu kompletnych zagród chłopskich, z okresu XVII-XIX wieku, na terenie skansenu znajduje się też kilka dworków i obejść drobnej szlachty, a także domy robotników rolnych, karczma oraz dwa młyny wiatrakowe. Instytucja ta wywodzi się z prywatnego muzeum założonego w 1906 przez nauczyciela miejscowej szkoły Izydora Gulgowskiego i jego żonę Teodorę, które uznaje się za najstarszy skansen etnograficzny w Polsce.

logo Gdynia moje miasto

Wycieczka w ramach projektu "Odkrywamy Pomorskie", współfinansowana z budżetu miasta Gdyni.

• 10.06.2020

50,- zł

Zespół poklasztorny sióstr Norbertanek w Żukowie – należy on do najstarszych zabytków architektury sakralnej na Kaszubach. Na początku XIII wieku książę Mściwoj nadał tą ziemię zakonowi i ufundował klasztor. Kościół poklasztorny, pochodzący z XIV wieku, kryje wiele cennych dzieł sztuki z XIV do XVIII wieku. Siostry Norbertanki słynęły z pięknego haftu. Uczyły też tej sztuki w założonej przez siebie szkole. Żukowo uznaje się stąd za kolebkę haftu kaszubskiego. W zespole poklasztornym mieści się obecnie Muzeum Parafialne, gdzie można obejrzeć wystawę haftu kaszubskiego, szat i naczyń liturgicznych.

Centrum Edukacji Promocji Regionu w Szymbarku - zobaczymy wiele obiektów, które pochodzą z Kaszub, ale także z zagranicy. Są to między innymi: Dom Sybiraka z Irkucka, Dom Trapera z Kanady, Dom Powstańca Polskiego z Adampola. Zrekonstruowano też Bunkier Organizacji „Gryf Pomorski”. Znaną atrakcją jest pierwszy w Polsce Dom do Góry Nogami. Obejrzeć można także rekordowe obiekty: Najdłuższą Deskę Świata, Największy Fortepian Świata oraz Stół Noblisty (na 230 osób).

Chmielno – nazywane ”kaszubskim Saint-Tropez”. To prawdopodobnie tutaj ma swoje korzenie dynastia książąt pomorskich. Tu również miała mieszkać księżniczka Damroka – córka księcia Świętopełka. Ze wsią związana jest rodzina Neclów, która od dziesięciu pokoleń wytwarza naczynia gliniane. W roku 1993 utworzono we wsi Muzeum Ceramiki Kaszubskiej Neclów. Poznać w nim można historię rodziny i warsztatu, prześledzić proces powstawania glinianych naczyń, a także nabyć pamiątkowy wyrób ceramiczny.

Kartuzy – historia miasta związana jest nierozerwalnie z zakonem Kartuzów. Zakonnicy stosowali egzotyczną ascezę, spożywali jarskie potrawy, używali mowy tylko w uzasadnionej potrzebie, odgradzali się od ludzi i świata. Żyli w myśl średniowiecznej reguły ”Memento Mori – pamiętaj o śmierci”. Kartuska kolegiata, zwana „Perłą Ziemi Kaszubskiej”, kryje w sobie gotyckie ołtarze, barokowe kurdybany, stalle, rzeźby oraz bogatą galerię obrazów.

• 29.09.2020

50,- zł

Rezerwat Kormoranów i Czapli Siwej w Kątach Rybackich. Utworzony w 1957 roku w celu ochrony miejsc lęgowych kormorana czarnego i czapli siwej. Jest to największa kolonia lęgowa kormorana w Polsce i jedna z największych w Europie. Ptaki znacznie się tu rozmnożyły i rozprzestrzeniły. Zjadają ok. 0,5 kg ryb dziennie i niszczą odchodami hektary lasu. Do rezerwatu zabierze nas ornitolog.
Muzeum Zalewu Wiślanego w Kątach Rybackich – prezentuje historię szkutnictwa i rybołówstwa okolic Zalewu Wiślanego. To tutaj spotyka się żegluga morska ze śródlądową. Łodzie nadające się do pływania zarówno po zalewie i po morzu, to dziedzictwo kulturowe tego regionu.
Krynica Morska jest jednym z najmniejszych miast w Polsce /1400 mieszkańców/. Jednocześnie dysponuje portem morskim, czterema przystaniami i plażą o długości prawie 2 kilometrów. Znajdziemy tu hotele i restauracje na każdą kieszeń. Krynicę Morską poznawać będziemy w czasie podróży kolejką turystyczną, która kursuje po mieście i wokół niego. Odbędziemy również rejs statkiem po Zalewie Wiślanym.
Ujście Wisły w Mikoszewie - w roku 1895 Prusacy wykonali tu przekop o długości 7 kilometrów, dzięki czemu skierowali końcowy odcinek rzeki prosto do morza, z pominięciem licznych zakoli. Pozwoliło to skrócić ujście Wisły o 10 km, w wyniku czego znacznie zostało zmniejszone zagrożenie powodziami.

• 26.08.2020

50,- zł

Człuchów – niewątpliwą atrakcją miasta i okolic jest polodowcowe ukształtowanie krajobrazu z pięknymi jeziorami oraz malowniczymi wzgórzami. Istotnym atutem miasta jest też jego historia. Początki osadnictwa sięgają epoki kamiennej. Później powstało tu średniowieczne grodzisko. W 1312 roku Człuchów przejmują Krzyżacy i budują obronną twierdzę.
Do człuchowskich zabytków zaliczamy m. in.:
-zamek – niegdyś drugi po Malborku pod względem wielkości zamek krzyżacki. Rezydowali w nim m. in. Ulrich von Jungingen i Konrad von Wallenrode. Do dziś przetrwały mury, wieża i nie odkryte podziemia. Obecnie Muzeum Regionalne,
- barokowy kościół parafialny z XVII wieku - ufundowany został przez Jakuba Wejhera,
- park miejski ”Lasek Luizy” z XIX wieku,
- układ urbanistyczny dawnego śródmieścia.
Polnica Grzybowo - hodowla danieli i Gospodarstwo Agroturystyczne. W czasie pobytu w Gospodarstwie posłuchamy opowieści o hodowanych tu danielach oraz będziemy grillować pod specjalnie przygotowanym zadaszeniem – „pada, praży zawsze się smaży”.

• 30.09.2020