Rezerwat Kormoranów i Czapli Siwej w Kątach Rybackich. Utworzony w 1957 roku w celu ochrony miejsc lęgowych kormorana czarnego i czapli siwej. Jest to największa kolonia lęgowa kormorana w Polsce i jedna z największych w Europie. Ptaki znacznie się tu rozmnożyły i rozprzestrzeniły. Zjadają ok. 0,5 kg ryb dziennie i niszczą odchodami hektary lasu. Do rezerwatu zabierze nas ornitolog.
Muzeum Zalewu Wiślanego w Kątach Rybackich – prezentuje historię szkutnictwa i rybołówstwa okolic Zalewu Wiślanego. To tutaj spotyka się żegluga morska ze śródlądową. Łodzie nadające się do pływania zarówno po zalewie i po morzu, to dziedzictwo kulturowe tego regionu.
Krynica Morska jest jednym z najmniejszych miast w Polsce /1400 mieszkańców/. Jednocześnie dysponuje portem morskim, czterema przystaniami i plażą o długości prawie 2 kilometrów. Znajdziemy tu hotele i restauracje na każdą kieszeń. Krynicę Morską poznawać będziemy w czasie podróży kolejką turystyczną, która kursuje po mieście i wokół niego. Odbędziemy również rejs statkiem po Zalewie Wiślanym.
Ujście Wisły w Mikoszewie - w roku 1895 Prusacy wykonali tu przekop o długości 7 kilometrów, dzięki czemu skierowali końcowy odcinek rzeki prosto do morza, z pominięciem licznych zakoli. Pozwoliło to skrócić ujście Wisły o 10 km, w wyniku czego znacznie zostało zmniejszone zagrożenie powodziami.

Warunki udziału w wycieczce:

• Zamieszkanie na terenie Gdyni
  • Ukończony 55 rok życia
  • wypełnienie deklaracji uczestnictwa i wniesienie opłaty
logo Gdynia moje miasto

Wycieczka w ramach projektu "Odkrywamy Pomorskie", współfinansowana z budżetu miasta Gdyni.

Termin

• 26.08.2020

Cena zawiera

• Wszelkie koszty:
  • dojazd autokarem
  • wstępy do zwiedzanych obiektów
  • opiekę pilota z Fundacji
  • lokalnych przewodników