Katedra w Pelplinie - historia Pelplina nierozerwalnie związana jest z zakonem Cystersów, przybyłych tu w roku 1274. Katedra i zespół pocysterski z XIII-XIV wieku to bezcenny przejaw architektury gotyckiej. Swego czasu była to druga co do wielkości świątynia w Polsce. We wnętrzu obejrzeć można m. in. obraz Hermana Hana „Koronacja NMP”, zabytkowe organy oraz 22 ołtarze, w tym główny, który jest najwyższym w kraju. W relikwiarzu znajdują się szczątki wielu świętych i męczenników. Muzeum Diecezjalne mieści setki cennych inkunabułów. Prawdziwą perłą jest jedyny w Polsce wolumin Biblii Gutenberga. Tutejsza galeria sztuki prezentuje wybitne dzieła malarstwa i rzeźby gotyckiej oraz arcydzieła sprzętu i szat liturgicznych.
Zamek Gniew - to najpotężniejsza twierdza Zakonu Krzyżackiego na lewym brzegu Wisły, zbudowana na przełomie XIII i XIV wieku, jako siedziba konwentu i komtura. Za czasów państwa polskiego w obiekcie urzędował jako starosta Jan Sobieski - przyszły król Polski. Po nim zamkiem zarządzała jego żona - Maria Kazimiera. Zamek gniewski uznawany jest obecnie za jeden z głównych ośrodków upowszechniania historii w Polsce.
Grodzisko Owidz jest pozostałością po średniowiecznej osadzie, która istniała tu na początku XI wieku, za rządów Bolesława Chrobrego. Jego dawni mieszkańcy trudnili się uprawą roli, hodowlą, rybołówstwem, myślistwem, a także kowalstwem, garncarstwem, szewstwem, włókiennictwem i handlem. Obecny gród jest rekonstrukcją dawnej budowli. Obok niego funkcjonuje Muzeum Mitologii Słowiańskiej. Na turystów czeka również ognisko i kiełbaski.

Warunki udziału w wycieczce:

• Ukończony 55 rok życia
  • wypełnienie deklaracji uczestnictwa i wniesienie opłaty

Termin

• 29.07.2020

Cena zawiera

• Wszelkie koszty:
  • dojazd autokarem
  • wstępy do zwiedzanych obiektów
  • opiekę pilota z Fundacji
  • lokalnych przewodników