Pruszcz Gdański to 27 tysięczne miasto. Jest ono gospodarczą i kulturalną stolicą, liczącego niemalże 100 tysięcy mieszkańców powiatu gdańskiego.
Rekonstrukcja Faktorii Handlowej i Międzynarodowego Szlaku Bursztynowego z okresu wpływów rzymskich w Pruszczu Gdańskim jest wyjątkowym przedsięwzięciem turystyczno-archeologicznym w skali całego kraju. W jej skład wchodzą: Chata Wodza – ekspozycja muzealna, Hala Targowa – miejsce spotkań z żywą archeologią oraz rekonstrukcje Chaty Bursztyniarza i Chaty Kowala. Nowoczesne technologie łączą się tu z bogactwem zabytków archeologicznych i pięknem bursztynowych eksponatów. Można tu zarówno odpocząć, jak i dowiedzieć się o życiu sprzed niemal 2 tysięcy lat.
Elektrownia w Straszynie została uruchomiona w październiku 1910 roku jako pierwsza siłownia na rzece Raduni. Inwestycja powstała w celu zapobiegania wiosennym powodziom, podczas których wody rzeki Raduni zagrażały terenom na przedpolu fortów gdańskich. Do dziś pracują w pełni sprawne hydrozespoły stanowiące pierwotne wyposażenie obiektu, a także pozostałe elementy infrastruktury technicznej, zainstalowane w trakcie i tuż po zakończeniu budowy elektrowni. Zbiornik elektrowni, zwany jeziorem Goszyńskim lub Straszyńskim, w latach powojennych, aż do wczesnych lat 70-tych ubiegłego wieku, był atrakcyjnym miejscem wypoczynkowo-rekreacyjnym. W 1983 roku, po wybudowaniu ujęcia wody pitnej dla Gdańska, został on zamknięty dla turystyki i rekreacji.
Wycieczka po Żuławach Gdańskich:
- Mokry Dwór – skansen maszyn rolniczych,
- Wróblewo – kościół nad Radunią (szachulcowy z 1593 roku),
- Trutnowy – kościół z XIV wieku (wewnątrz), dom podcieniowy z 1720 roku,
- Steblewo – ruiny kościoła z XIV wieku,
- Cedry Wielkie – kościół z XIV wieku,
- Miłocin – dom podcieniowy z 1731 roku (wewnątrz), ruiny kościoła z XIV wieku i cmentarza,
- Wocławy - ruiny kościoła z XIV wieku,
- Wiślina – zabytkowa brama-dzwonnica z 1792 roku,
- Mokry Dwór – zagroda „U młynarza” – wiatrak poltrak z 1903 roku (największy tego typu w Polsce, sprawny), ognisko, kiełbaski.

Zbiórka 7.45 Dworzec PKS, stanowisko nr.5 przed Dworcem PKP Gdynia Główna, wyjazd 8.00. Powrót 18.00/19.00 Gdynia Główna.

Warunki udziału w wycieczce:

• Zamieszkanie na terenie Gdyni
  • Ukończony 55 rok życia
  • Wypełnienie deklaracji uczestnictwa i wniesienie opłaty
  • Pełne szczepienie p/covid 19 lub test (do 48 godzin przed terminem wycieczki)
  • Dystans, maseczka, dezynfekcja
logo Gdynia moje miasto

Wycieczka ujęta w projekcie do dofinansowania z budżetu miasta Gdyni. Po potwierdzeniu dotacji obowiązywać będzie  niższa cena.

Termin

• 24.08.2021

Cena zawiera

• Wszelkie koszty:
  • dojazd autokarem
  • wstępy do zwiedzanych obiektów
  • opiekę pilota z Fundacji
  • lokalnych przewodników