Starogard Gdański – miasto nad rzeką Wierzycą, stolica powiatu starogardzkiego oraz regionu Kociewie, jedno z najstarszych miast na Pomorzu. Podczas zwiedzania miasta z przewodnikiem zobaczymy: Ratusz, Basztę Gdańską (Szewska), Basztę Książęcą (Narożna), Farę p.w. św. Mateusza – najstarszy kościół w mieście, Basztę Młyńską (Tczewska), Rynek, Młyn i Pałac Wiecherta, kamienice. Odwiedzimy tu także Muzeum 2 Pułku Szwoleżerów Rokitniańskich, który w okresie międzywojennym był wizytówką miasta.
Arboretum w Wirtach – to najstarszy w Polsce - założony w latach 1975-1980 - Leśny Ogród Dendrologiczny. Na powierzchni 33,61 ha rośnie tu 450 gatunków drzew i krzewów. Ogród zdecydowanie mieści się w pierwszej dziesiątce tego typu obiektów w Polsce, a na Pomorzu nie ma sobie równych. Uwieńczeniem pobytu w Arboretum będzie ognisko z kiełbaskami.
Ogrody Frank – systematycznie rozwijające się od 2004 roku, stają się największą atrakcją tego typu na Pomorzu. Na powierzchni około 2 ha założono dwanaście ogrodów różnego stylu, w tym historyczne, takie jak: w stylu japońskim, średniowiecznym, barokowo-angielskim, barokowym, neorenesansowym, romantycznym, modernistycznym. Inną formą są ogrody współczesne takie jak: ogród botaniczny typu bylinowego, ogród wiejski, ogród wodny ze skarpą oraz ogród ziół i ciekawych owoców, a także palmiarnia. Ekspozycja ta pozwala zwiedzającym prześledzić bogaty rozwój polskiej sztuki ogrodowej.

Zbiórka 7.45 Dworzec PKS, stanowisko nr.5 przed Dworcem PKP Gdynia Główna, wyjazd 8.00. Powrót 18.00/19.00 Gdynia Główna.

Warunki udziału w wycieczce:

• Ukończony 55 rok życia
  • Wypełnienie deklaracji uczestnictwa i wniesienie opłaty
  • Pełne szczepienie p/covid 19 lub test (do 48 godzin przed terminem wycieczki)
  • Dystans, maseczka, dezynfekcja

Termin

• 8.06.2021

Cena zawiera

• Wszelkie koszty:
  • dojazd autokarem
  • wstępy do zwiedzanych obiektów
  • opiekę pilota z Fundacji