Wycieczka samolotowa

Sant’Antioco - urocza wysepka, połączona z Sardynią za pomocą grobli, wybudowanej jeszcze przez Kartagińczyków, na której znajdują się dwa główne miasteczka . Sant'Antioco i Calasetta. Tutaj zwiedzimy Muzeum archeologiczne Ferruccio Barecca oraz Tophet, jeden z największych cmentarzy niemowląt z czasów kartagińskich w Basenie Morza Śródziemnego . Carloforte - to ciche i piękne miejsce, z kameralnymi plażami i urokliwymi uliczkami. Mieszkańcy używają tu własnego unikalnego dialektu, który jest odmianą języka liguryjskiego. Barumini - zwiedzanie jednego z największych kompleksów nuragijskich Sardynii – Su Nuraxi – który został wpisany w 1997 roku na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Gesturi - spacer po jednym z najpiękniejszych Parków Narodowych wyspy – Giara di Gesturi. Jest to jedyne miejsce na wyspie, gdzie żyją dzikie konie sardyńskie – cavallini della Giara. Półwysep Sinis - obszar chroniony z powodu swojej nieskażonej wody zamieszkuje go wiele niesamowitych gatunków zwierząt, w powietrzu fruwają rzadkie okazy ptaków, a na ziemi: wydmy i przepiękne kwarcowe plaże. Malowniczo położone miasto -Tharros – założone przez Fenicjan w VIII wieku. Bosa - miasteczko położonego nad rzeką Tempo. Możliwość degustacji typowego dla tego miasta wina deserowego - Malvasia di Bosa ). Przylądek Capo Caccia - słynne groty Neptuna. Spacer po Alghero, z przepiękną Katedrą oraz pozostałościami po hiszpańskich wieżach obronnych. Wyspy La Maddalena - spacer główną ulica niedaleko portu- i Caprera - zwiedzanie muzeum Giuseppe Garibaldiego, bohatera Włoch. Wybrzeże Szmaragdowe. Podążając wzdłuż tego wybrzeża można podziwiać piękne widoki – połączenia 7 odcieni morza i niesamowitych skał granitowych - „sardyńskich Dolomitów”. Pięknym widokiem uraczą nas luksusowe jachty zacumowane w portach Costa Smeralda, gdzie w wiecznie zielonych zaroślach ukryte są wille sławnych osobistości zakochanych w Sardynii. Obowiązkowo trzeba udać się do Porto Cervo - serce Szmaragdowego Wybrzeża. To fantastyczne połączenie prostoty budynków w śródziemnomorskim stylu z najbardziej luksusowymi sklepami znanych projektantów, takich jak Gucci, Versace czy Dolce&Gabbana. Nuoro - zwiedzanie największego muzeum etnograficznego na Sardynii. Orgosolo, gdzie zobaczymy bacówkę pasterzy zwaną – ovile. Krótki spacer po głównej ulicy Orgosolo, miasteczka słynącego z murali. Cagliari - zwiedzanie dzielnicy Castello. Przejazd panoramiczny miasta, który rozpoczniemy od wybrzeża z portem, poruszając się przez główną ulicę - via Roma i podziwiając przepiękne budynki wzniesione przy tej ulicy, kawiarnie i liczne butiki. Jadąc wzdłuż Laguny Molentargius można zobaczyć różowe flamingi, które od 1993 roku wybrały to miejsce do zakładania gniazd. Postój na szczycie góry Monte Urpinu, skąd można podziwiać widok na całą lagunę i miasto.

UWAGA! Termin wyjazdu/powrotu może ulec zmianie. Program jest ramowy (orientacyjny),
kolejność realizacji poszczególnych punktów programu może ulec zmianie.

Termin

• 8 dni

Cena zawiera

• Wszelkie koszty:
  • dojazd autokarem, przelot samolotem
  • zakwaterowanie
  • wyżywienie (śniadania i obiadokolacje)
  • wstępy do zwiedzanych obiektów
  • opiekę pilota z Fundacji
  • lokalnych przewodników