Wycieczka samolotowa

Imperialne stolice Maroka

Dzień 1
Przejazd z Gdyni na lotnisko Chopina w W-wie, odprawa bagażowo-paszportowa, wylot o 8:00, przylot na lotnisko Al-Massira International w Agadirze o 13:00. Przejazd do Marrakeszu do hotelu na kolację i nocleg. Czas na odpoczynek po podróży.

DZIEŃ 2
Po śniadaniu zwiedzanie MARRAKESZU, zwanego „Perłą Atlasu”, uznawanego często za najatrakcyjniejsze miasto Maroka. W programie: Meczet Koutoubija z XII wieku (z zewnątrz), zwiedzanie Pałacu Bahia, ogród Jardin Secret, souk (bazar), Muzeum Marrakeszu. Podczas zwiedzania miasta wizyta w zielarni berberyjskiej. Następnie udamy się na plac Dżamaa el Fna (wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO), żeby spotkać zaklina-czy węży, opowiadaczy legend, treserów małp, a także spróbować lokalnych przysmaków, przyrządzonych w przenośnych garkuchniach. Czas wolny na placu. Powrót do hotelu, kolacja i nocleg.

DZIEŃ 3
Po śniadaniu wyjazd w kierunku Fezu. Po drodze zatrzymamy się w RABACIE, stolicy Maro-ka. Zobaczymy ruiny meczetu i wieżę Hassana z XII w., Mauzoleum Mohameda V, wjedziemy na teren pałacu królewskiego z imponującą bramą Bab ar-Rouah. Odwiedzimy również artystyczną dzielnicę Kasba Oudaja z tarasem widokowym. Późnym popołudniem przyjazd do Fezu, zakwaterowanie w hotelu, kolacja i nocleg.

DZIEŃ 4
Po śniadaniu zwiedzanie FEZU, duchowej i religijnej stolicy Maroka. Zwiedzanie mediny Fes el-Bali (zabytek UNESCO), prawdziwego labiryntu ponad 9000 krętych uliczek, gdzie poruszanie się bez miejscowego przewodnika jest niemożliwe, w tym medresy – dawnej wyższej szkoły koranicznej, meczetu i uniwersytetu El Quaraouiyine, mauzoleum założycie-la miasta Mulaj Idrisa II (zarówno meczet jak i mauzoleum dostępne są jedynie z zewnątrz dla niemuzułmanów). Fez to również stolica rzemiosła marokańskiego – odwiedzimy wytwórnię znanej na całym świecie ceramiki feskiej, garbarnię skór, warsztat tkactwa. Wyjątkowa medyna Fezu to miejsce, które pozwala na kilka godzin przenieść się w czasy średniowiecza. Następnie tzw. Fez el-Jdid: zobaczymy 7 bram pałacu królewskiego Dar El-Makhzen (z zewnątrz) i znaną bramę Bab Bou Jeloud. Spacer po dzielnicy żydowskiej Mel-lah. Po południu czas wolny. Dla chętnych wieczorem kolacja feska z występami folklory-stycznymi (koszt ok. 40 EUR). Powrót do hotelu na kolację i nocleg.

DZIEŃ 5

Po śniadaniu przejazd przez przedgórza Atlasu Średniego do VOLUBILIS (zabytek UNESCO), gdzie zwiedzimy ruiny rzymskiego miasta z I w.: łuk triumfalny Karakali, dom Orfeusza, bazylikę, forum i domy patrycjuszy z doskonale zachowanymi mozaikami. Następnie udamy się do MEKNES, zwanego miastem murów, bram i 100 minaretów. Przejście obok mauzoleum sułtana Mulaja Ismaila, założyciela miasta i najbardziej krwawego z marokańskich władców. Zwiedzanie kompleksu stajni, spichlerzy i studni oraz więzienia chrześcijańskiego de Qara. Brama Bab el-Mansour (postój na zdjęcia), uważana za najpiękniejszą w całym Maroku. Przejazd do Casablanki na kolację i nocleg.

DZIEŃ 6
Po śniadaniu przejazd na plac Mohameda V w centrum CASABLANKI, z ciekawą zabudową z czasów kolonialnych. Wejście do meczetu Hassana II z jednym z najwyższych na świecie ponad 200-metrowym minaretem. Następnie przejazd do AL DŻADIDY – dawnej enklawy portugalskiej. Spacer przez historyczne centrum miasta: forteca Mazagan z Cysterną Portugalską, sąsiadujące ze sobą kościół i wielki meczet, wejście na mury obronne. Następnie przejazd na kolację i nocleg do hotelu w okolicach Essaouiry.

DZIEŃ 7
Po śniadaniu zwiedzanie ESSAOUIRY – nadmorskiego miasteczka, słynącego z wyrobów z drewna tui, oryginalnej architektury i artystycznej atmosfery. Masywne fortyfikacje stare-go miasta, wąskie i kręte uliczki, pobielone domy z niebieskimi drzwiami, miłe kafejki, uroczy port – niemalże bajkowy obrazek. Nocleg i kolacja w hotelu w Agadirze.

DZIEŃ 8
Po śniadaniu czas wolny. Transfer na lotnisko Al-Massira International w Agadirze. Wylot do Polski o 13:55, przylot na lotnisko Chopina w W-wie o 18:35. Przejazd do Gdyni. Ok. 0:30 przyjazd do Gdyni. Zakończenie wycieczki.

• 8 dni
  • 6 - 13 października 2023

4.940 zł

Dla posiadaczy legitymacji
Fundacji FLY:

4.890 zł

• Cena zawiera:
  • Transfer komfortowym autokarem z Gdyni na lotnisko i z powrotem (nie dotyczy wylotów z Gdańska)
  • Przelot samolotem w obie strony (miejsca przydzielane losowo, mały bagaż podręczny - mieszczący się pod siedzeniem)
  • Transfer z lotniska do hotelu i z powrotem
  • Przejazdy na miejscu komfortowym autokarem
  • Zakwaterowanie w hotelu***/****, w pokojach 2-3 osobowych z łazienką
  • Wyżywienie HB (śniadania i obiadokolacje)
  • Posiłek podczas transferu powrotnego z lotniska
  • Wstępy i atrakcje ujęte w programie
  • Lokalnych przewodników
  • Opiekę pilota z Fundacji
  • System tourguide
  • Ubezpieczenie w SIGNAL IDUNA TUiR: NNW na sumę 15.000 PLN i KL na sumę 100.000 EUR
  • Cena nie zawiera
  • Opłaty za bagaż podręczny lub rejestrowy - wg cennika przewoźnika
  • Dopłaty do pokoju 1-osobowego
  • Atrakcji, wstępów nie ujętych w programie
  • Ubezpieczenia Kosztów Rezygnacji (opcjonalne)
  • Własnych wydatków podczas wycieczki – kawa, lody, itp...

uwagi:

• Termin wyjazdu/powrotu może ulec zmianie.
  • Program jest ramowy (orientacyjny), kolejność realizacji poszczególnych punktów programu może ulec zmianie.
  • Kalkulacja wycieczki została sporządzona w sierpniu 2022 roku na podstawie informacji o kosztach hoteli, wstępów, usług przewodnickich, transportowych, kosztów paliw oraz kursu walut.
  • W przypadku istotnych zmian cen powyższych składowych, w szczególności kursu walut i/lub ceny biletu samolotowego - cena wycieczki może ulec zmianie.