SMARTFONIA 60+ (KURSY NOWYCH TECHNOLOGII DLA SENIORÓW)

PODSTAWY OBSŁUGI SMARTFONU

W programie kursu: działanie i zastosowanie; połączenie z Internetem (Internet mobilny oraz Wi-Fi); obsługa urządzenia i ustawienia; e–mail, Internet, muzyka, filmy, zdjęcia na smartfonie; aplikacje – użyteczne programy – wyszukiwanie, instalacja, dezinstalacja; zabezpieczenia, konserwacja, reset; wykorzystanie Sztucznej Inteligencji; bezpieczne korzystanie z nowoczesnych technologii – bezpieczeństwo w sieci.

PODSTAWY OBSŁUGI LAPTOPA I KOMPUTERA

W programie kursu: włączanie/wyłączanie komputera, posługiwanie się myszką i klawiaturą; czym jest Windows i jego okienka; przeglądanie Internetu (ciekawe, praktyczne i pożyteczne miejsca w sieci), wyszukiwanie informacji (także wyszukiwanie głosowe); pisanie na komputerze; założenie skrzynki mailowej, logowanie i wylogowanie się; wysyłanie i odbieranie poczty; bezpieczne korzystanie z nowoczesnych technologii – bezpieczeństwo w sieci.

FOTOGRAFIA SMARTFONEM

W programie kursu: wstęp – o fotografii, fotografii cyfrowej i fotografowaniu smartfonem; smartfon jako aparat cyfrowy – jak się nim posługiwać, najlepsze ustawienia; kadrowanie oraz wybór obiektywu; jak tworzyć ostre fotografie; ekspozycja – jak panować nad jasnością zdjęć; selfie – idealny autoportret; zdjęcia seryjne; tryb portretowy; edycja zdjęć na smartfonie, wykorzystanie SI;
> udostępnianie zdjęć; przygotowanie do wystawy – wybór najlepszej fotografii, edycja.

FILMOWANIE I MONTAŻ FILMÓW SMARTFONEM

W programie kursu: wstęp – o filmowaniu, video i filmowaniu smartfonem; smartfon jako kamera cyfrowa – jak się nim posługiwać, najlepsze ustawienia; kadrowanie oraz wybór obiektywu; ostrość w filmie; ekspozycja – jak panować nad jasnością filmów; edycja i montaż filmów w aplikacji Cap Cut – tworzenie nowego projektu, dodawanie ujęć filmowych i fotografii, przycinanie, przejścia, efekty, dodawanie napisów i muzyki, wykorzystanie SI; udostępnianie filmów – za pomocą komunikatorów, w social mediach, na You Tube; podsumowanie kursu – przygotowanie filmu.

NOWOCZESNA KOMUNIKACJA, INTERNET I MEDIA

W programie kursu: komunikatory (Whatsapp, Messenger, Skype, Telegram - wysyłanie / odbieranie wiadomości, rozmowy audio i wideo, wysyłanie załączników - udostępnianie); media społecznościowe (Facebook, Tweetter, Instagram - lajki, posty, tweety, komentarze); usługi Google (wyszukiwarka, konto Google, Gmail, zdjęcia Google, Google Maps, Google Drive, Google Documents, tłumacz, kalendarz); Sztuczna Inteligencja – czym jest, zastosowanie dla seniora; bezpieczne korzystanie z nowoczesnych technologii – bezpieczeństwo w siecE-SENIOR

W programie kursu: e-obywatel (Profil Zaufany, podpis profilem zaufanym, e-dowód); e-zdrowie (Internetowe Konto Pacjenta, e-wizyta, e-recepta); e-urząd (załatwianie spraw urzędowych przez Internet); e-zakupy (e-sklepy, portale aukcyjne, wyszukiwanie towarów, porównywanie cen, zakupy, płatności elektroniczne, prawa konsumenckie, bezpieczeństwo); bezpieczne korzystanie z nowoczesnych technologii – bezpieczeństwo w sieci.

PRZEWODNICY PO CYFROWYM ŚWIECIE

Warsztaty te przeznaczone są dla kandydatów na liderów cyfrowych w środowiskach seniorskich (m.in. Klubach Seniora, UTW, organizacjach seniorskich), którzy wykorzystają zdobytą wiedzę i umiejętności do pomocy innym seniorom – doraźnej lub bardziej regularnej, w formie kursów prowadzonych w swoich środowiskach.

***

> Wszystkie kursy są w 100% BEZPŁATNE!
> Każdy kurs to 20 godzin lekcyjnych
> Kameralne grupy
> Wykwalifikowana kadra
> Kandydaci powinni spełnić kryterium ukończenia 60. roku życia, natomiast miejsce zamieszkania czy zameldowania może być dowolne (Kursantka lub Kursant nie muszą mieszkać na terenie Trójmiasta)

Początek kursów: wrzesień 2024

Zapisy: Fundacja FLY / Gdynia, ul. Świętojańska 36/2 (e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.; tel.: 693-99-60-88, 517-38-38-28)

***

O projekcie: Ogromne tempo postępu technicznego i technologicznego w dziedzinie cyfryzacji życia codziennego, szczególnie zaznaczające się w ostatnich latach, powoduje zwiększenie wykluczenia cyfrowego seniorów. Pojawiają się nowe możliwości ułatwiające życie codzienne (e-zakupy, nowe formy płatności bezgotówkowych, e-zdrowie, e-urzędy, e-Obywatel, komunikatory, smart-sprzęt RTV AGD, Sztuczna Inteligencja), a niektóre sfery życia stają się niedostępne w dotychczasowym kształcie (obsługa klienta różnych usług, dostawców mediów, e-BOK). Wykluczenie cyfrowe nasila niską samoocenę seniorów i zaniżone poczucie ich własnej wartości jako członków społeczeństwa.

Celem projektu jest podniesienie kompetencji cyfrowych Seniorów, kształtowanie postaw sprzyjających wykorzystywaniu nowych technologii w życiu codziennym, edukacja w zakresie bezpiecznego korzystania z technologii teleinformacyjnych i Internetu oraz zwiększenie zaangażowania społecznego.

Projekt dofinansowany w ramach programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych "Aktywni+" na lata 2021-2025.

>>> GRAFIK KURSÓW ZNAJDUJE SIĘ NA NASZEJ STRONIE INTERNETOWEJ (TUTAJ) <<<