Kurs I

Radosław Daruk

Zajęcia na tym kursie adresowane są do osób mających po raz pierwszy do czynienia z komputerem. Kursanci dowiedzą się, jak posługiwać się myszką i klawiaturą; czym jest Windows i jego okienka; czym się różni folder od pliku oraz jak utworzyć folder. Zdobędą podstawy edycji tekstu w Notatniku i WordPadzie; podstawy internetu - wyszukiwanie ciekawych, praktycznych i pożytecznych miejsc w sieci. Zdobędą informacje o różnicy pomiędzy przeglądarką a wyszukiwarką oraz pomiędzy adresem strony internetowej a adresem mailowym. Nauczą się zakładać konta pocztowe na Gmail-u oraz nauczą się wysyłać i odbierać maile.

Kurs II

Radosław Daruk

Zajęcia przeznaczone są dla osób, które ukończyły KURS I lub posiadają umiejętności wynikające z jego programu. Szczegółowa tematyka obejmuje tworzenie i zapisywanie plików tekstowych; zrozumienie pojęcia ścieżki dostępu; pracę z pocztą na Gmail-u, wysyłanie i odbieranie maila z załącznikiem. Kursanci nauczą się tworzenia bazy kontaktów mailowych; zapisywania plików na komputerze oraz w pamięci zewnętrznej; odtwarzania muzyki z płyt CD; wyszukiwania informacji w internecie; pobierania i zapisywania grafiki z internetu; doskonalenia tworzenia, kopiowania, przenoszenia i usuwania folderów oraz plików; zakupów w internecie.

Kurs III

Poziom średni

Zajęcia na tym kursie adresowane są do osób, które ukończyły KURS II lub posiadają umiejętności wynikające z ich programów. Szczegółowa tematyka obejmuje usystematyzowanie wiadomości z zakresu kursu I i II; zdobycie umiejętności dostosowania komputera do SWOICH potrzeb (pulpit, wielkość tekstu, kolorystyka); uzyskanie informacji, ile tego  jest - bity bajty, megabajty, zdobycie umiejętności sprawdzania pojemności dysku twardego, PenDrive’a; pracy z pocztą na Gmail-u czyli wysyłania maila do kilku adresatów jednocześnie, korzystania z bazy kontaktów; wysyłania maila DW oraz UDW, grupowania kontaktów; przechowywania swoich zasobów w Chmurze; ściągania zdjęć z aparatu fotograficznego /telefonu /karty pamięci, zapisywania i porządkowania zdjęć z wykorzystaniem ścieżek dostępu; możliwości aplikacji Zdjęcia i/lub IrfanView - przeglądanie, korekta - rozjaśnianie, kontrast, kadrowanie, filtry, napisy na zdjęciach. Kursanci nauczą się, jak dbać o bezpieczeństwo w Internecie, wirtualne znajomości, prywatne dane; programy antywirusowe. Nauczą się, jak robić zakupy w internecie, rezerwację biletów; szukać rozrywki w internecie oraz serwisów społecznościowych.

Internet i Multimedia

Radosław Daruk

Te zajęcia proponujemy osobom, które ukończyły KURS III lub posiadają umiejętności wynikające z jego programu. Szczegółowa tematyka obejmuje różne formy przekazu lub odbioru informacji w Internecie; zrozumienia idei portali społecznościowych, posiadania strony internetowej, bloga; You Tube - jak znaleźć film, zasubskrybować ulubiony kanał; jak założyć konto na Facebook’u i Instagramie - zdjęcia, hashtagi, konfiguracja, dodawanie postów; Pinterest - kopalnia ciekawostek - jak polubić, zapinować i utworzyć własną tablicę; radio i telewizja w internecie, najlepsze strony z filmami, serialami, stacjami radiowymi; głosowe komunikatory internetowe - Messenger, Skype, WhatsApp; Serwisy internetowe - Wikipedia, Wirtualna Polska, TVN24; konto Google - jedno konto do wszystkiego; praca z wybranymi aplikacjami Google Gmail, Dysk, Kalendarz, Mapy, Tłumacz; zakupy w internecie, rezerwacja biletów, płatności.

Obsługa smartfona z systemem android

Radosław Daruk

Szczegółowa tematyka zajęć obejmuje:

• jak działa i do czego służy smartfon
  • połączenie z Internetem (Internet mobilny oraz WiFi)
  • obsługa urządzenia i ustawienia
  • e-mail, Internet, muzyka, filmy, zdjęcia na smartfonie
  • aplikacje – użyteczne programy – wyszukiwanie, instalacja, dezinstalacja
  • zabezpieczenia i konserwacja.

UWAGA! Wyłącznie dla posiadaczy urządzeń z systemem Android.