Zmiany w planie

Aktualności UTW

Zawieszone zajęcia od 12 marca 2020 do odwołania z powodu COVID-19 zostają zawieszone wszystkie zajęcia. Bądźcie z nami online!

Ostatnie pożegnanie naszego Przyjaciela

W czwartek 4.06 po raz ostatni pożegnamy naszego Wykładowcę i...

Odszedł nasz Przyjaciel, Wiesław Witt

Pogrążyła nas w smutku wiadomość, że dzisiaj rano odszedł nasz...

Komunikat dotyczący zajęć Uniwersytetu Trzeciego Wieku przy Fundacji FLY

Zarząd Fundacji uprzejmie informuje, że wszystkie zajęcie UTW pozostają zawieszone...

Weźmisz czarno kure ... Porady wiedźmy Flaj cz. 5

WEŹMISZ CZARNO KURE ... PORADY WIEDŹMY FLAJ - czyli rzut...

Weźmisz czarno kure... Porady wiedźmy Flaj cz. 4

WEŹMISZ CZARNO KURE... PORADY WIEDŹMY FLAJ - czyli rzut okiem...

Wracamy do Sklepu "Z głębokiej szuflady"

Cieszymy się, że pomału sytuacja zmienia się pozytywnie. Otwartych jest...

Czytaj wszystkie aktualności...

Nasze zajęcia

Wykłady

Spotkania popularnonaukowe o bardzo szerokiej tematyce. Historia, geografia, psychologia, socjologia, kultura iw wiele innych dziedzin...

Lektoraty

Nauka języków obcych na wielu poziomach. To doskonałe ćwiczenia naszej pamięci i mnóstwo świetnej zabawy...

Zajęcia Art&Pasje

Zajęcia z różnych dziedzin sztuki oraz rozwijające pasje i zainteresowania - dla każdego!

Zajęcia ruchowe

Zajęcia rekreacji ruchowej, które pozwolą utrzymać dobrą formę. Duży wybór zajęć o zróżnicowanym tempie i intensywności ćwiczeń.

Warsztaty komputerowe

Zajęcia, które pozwolą oswoić komputer, smartfona, iPhona, tablet, czy telewizor smart.. To przepustka do XXI wieku - umiejętności dziś po prostu niezbędne...

Plan zajęć UTW w roku 2019/2020

(WSKAZÓWKA - Kliknięcie w nazwę zajęć w planie wyświetla szczegółowe o nich informacje)

Poniedziałek
  • 09:00 - 10:00

Socjologia współczesności

Sylwia Przybyszewska

Zajęcia mają na celu pobudzenie dialogu oraz rozszerzeniu wiedy na tematy związane z otaczającą nas rzeczywistością. Zajęcia rozpoczniemy od tematów silnie powiązanych z zainteresowaniami oraz zawodową specjalizacją prowadzącej - rynkiem pracy.

• 10:00 - 11:00

Podróże po Bałkanach

Katarzyna Skała

Co łączy Tatry z chorwackim Adriatykiem? Gdzie odbywa się najbardziej szalony festiwal w Europie? Bez czego nie wyobrażają sobie życia mieszkańcy Bałkanów? Odpowiedź na te i szereg innych pytań znajdziecie Państwo podczas zajęć zatytułowanych „Niezwykła Słowiańszczyzna”. W ramach cyklu, prowadzonego przez doktorantów z Uniwersytetu Gdańskiego, pragniemy przybliżyć słuchaczom zarówno kulturę, tradycje i zwyczaje krajów słowiańskich, jak i opowiedzieć o miejscach wartych odwiedzenia, zarekomendować najciekawszą literaturę czy filmy z regionu oraz podyskutować o bieżących wydarzeniach. Szczególną uwagę chcielibyśmy skupić na Słowianach Południowych, a więc krajach takich jak Chorwacja, Serbia czy Bośnia i Hercegowina, ale nie zapomnimy z pewnością o sąsiadach z Ukrainy czy Rosji, a nawet o rodzimych akcentach. Zapraszamy we wspólną podróż po niezwykłej Słowiańszczyźnie!

Spotkanie z Biblią

Jan Siedlik

Jak czytać i interpretować Biblię? Czy proroctwa biblijne spełniają się na przestrzeni dziejów? Czy wydarzenia opisane w Biblii znajdują potwierdzenie w odkryciach archeologicznych i wiedzy naukowej? Na takie pytania uczestnicy postarają się znaleźć odpowiedzi podczas zajęć.

Prawosławie

Jan Siedlik

Podczas wykładów popularnonaukowych uczestnicy poznają podstawowe zagadnienia dotyczące prawosławia. Oglądają film na dany temat, dowiadują się o aktualnych wydarzeniach z życia współczesnego prawosławia, słuchają śpiewu cerkiewnego oraz zgłębiają tajniki sztuki ikonopisarstwa.

Wtorek
  • 10:30 - 11:30

Teozofia

kontynuacja

(co 2 tygodnie)

Zapotrzebowanie na te zajęcia zgłosili Prowadzącej słuchacze innych jej zajęć. Uczestnicy poznają dzieje nurtu religijno-filozoficznego, jakim jest w Europie teozofia oraz jego tezy. Zagłębią się w energetyczną budowę człowieka, z aurą i czakrami. Przekonują się, w jaki sposób idee teozoficzne przeniknęły do masowej świadomości.

• 10:30 - 12:00

Spotkania kreatywnych kobiet

„Od problemów do gwiazd” - babskie gadanie

Wanda Strzyżewska

Spotkania integracyjne z innymi kobietami potrzebującymi rozwoju oraz chętnych do dzielenia się własnymi pasjami, zainteresowaniami i doświadczeniami. Będziemy zajmowali się po prostu babskimi sprawami czyli wszystkim co nas interesuje, w tym tematami inicjowanymi przez uczestniczki.

Psychologia poznawcza

kontynuacja poziom I

Podczas zajęć uczestnicy poznają podstawowe zagadnienia z zakresu psychologii poznawczej. Zdobędą informacje na takie tematy, jak: żywioły, typy charakterów, emocje, osobowość, asertywność. Będą również testy rysunkowe i testy psychogeometryczne.

Jak nawiązać nić porozumienia

Wanda Strzyżewska

mediacje indywidualne

Członkowie Fundacji w przyjaznej atmosferze, na zasadach poufności, bezstronności i neutralności, będą mogli indywidualnie porozmawiać z mediatorem na temat możliwości ewentualnych rozwiązań zakończenia zaistniałego konfliktu.

• 13:45 - 14:45

Porozmawiajmy o prawie

Marek Lesiński

Szczególny nacisk na tematykę prawa spółdzielczego, ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych oraz ustawie o gospodarce nieruchomościami. Omawiane są również podstawowe pojęcia z zakresu prawa cywilnego (w tym prawo rodzinne, prawo spadkowe, dziedziczenie...), karnego, administracyjnego. Poza tym w formie dyskusji będzie omawiana tematyka "wywołana" przez słuchaczy.

• 15:00 - 16:00

Wokół Morza Śródziemnego

Śladami Półksiężyca, Krzyża, mitów greckich i legionów rzymskich

Jacek Woliński

Zajęcia odbywają się w formie pokazu slajdów z wgranym komentarzem autorskim i podkładem muzycznym.

Temat stanowi zamknięty cykl około 25 godzinnych pokazów bazujących na podróżach i wycieczkach autorów do krajów basenu Morza Śródziemnego. Nie są to jednak tylko wrażenia i zdjęcia pokazujące piękno odwiedzanych miejsc, bowiem autorów interesuje bardziej kontekst sytuacyjny i historyczny – wzajemne oddziaływanie na siebie istniejących w tym rejonie kultur a przede wszystkim największych religii – chrześcijaństwa, islamu i judaizmu. Na zajęciach pokazywane będą kraje i rejony, gdzie styk tych elementów najbardziej się uwidacznia a które autorzy mieli szczęście odwiedzić; - Izrael, Tunezja, Maroko, południowa część płw. Iberyjskiego, Sycylia, Malta, część Wysp Greckich, Turcja.

(co 2 tygodnie: 26.05)

Środa
  • 12:00 - 14:00

Ciekawi Świata

Seria zajęć w Centrum Nauki Experyment w formie wykładowo-warsztatowej. Zajęcia raz w miesiącu.

13 maja

SŁOWO O UKŁADZIE SŁONECZNYM

Gdybyśmy spojrzeli w Słońce nie z powierzchni Ziemi, ale Merkurego, byłoby ono trzy razy większe i jedenaście razy jaśniejsze. Doba na Wenus trwa 243 ziemskich dni, zaś Mars może poszczycić się najwyższym szczytem w Układzie Słonecznym. Warunki pogodowe Saturna nie rozpieszczają – na równiku wieje z prędkością 500 m/s. Podczas wykładu przyjrzymy się każdej z planet Układu Słonecznego i poświęcimy należną uwagę Słońcu, gwieździe, której zawdzięczamy życie. Zastanowimy się też, co czyni naszą planetę tak wyjątkową na tle pozostałych. Opowiemy o najważniejszych wydarzeniach w dziejach podboju kosmosu, ale też z nieco humorystyczną nutą zdemaskujemy techniczne prowizorki lotów kosmicznych.

• 15:00 - 16:00

Ziołolecznictwo

Dorota Grądzka

Zaprezentowane zostaną właściwości prozdrowotne ziół. Omówione zostanie BHP korzystania z preparatów ziołowych. Będą miały miejsce wyjścia w teren w celu rozpoznawania ziół. Dlaczego warto na te zajęcia przychodzić? Uczestnicy dobrze się bawią, omawiając jednocześnie ważne dla zdrowia kwestie. Ponadto mogą nauczyć się, jak sobie pomagać bez odwiedzania apteki.

( 22.04, 06.05, 20.05, 03.06)

Czwartek
  • 09:00 - 11:00

Spacerki po Trójmieście

Roman Mroczkowski

„Spacerki po Trójmieście” z licencjonowanym przewodnikiem

Fundacja FLY stworzyła dla swoich seniorów możliwość poznawania świata, Polski, ale także najbliższej okolicy. Temu celowi służą „Spacerki po Trójmieście”. Raz w miesiącu udajemy się z Panem Romanem Mroczkowskim – licencjonowanym przewodnikiem, na zwiedzanie Trójmiasta. Trasy spacerów uwzględniają najbardziej znane w naszym regionie miejsca turystyczne, ale również te mniej odwiedzane przez turystów, jednak warte poznania.

Psychologia poznawcza

kontynuacja - poziom II

• 12:15 - 14:15

Moje podróże

Wiesław Witt

Podczas zajęć uczestnicy będą podróżować palcem po mapie. „Odwiedzą” dalekie kraje, nierzadko te najbardziej egzotyczne (Australia, Nowa Zelandia, Japonia). Wysłuchają relacji z fascynujących podroży wykładowcy.

Piatek
  • 09:00 - 10:00

Podologia - dolegliwości stóp i paznokci

Liliana Southwell

wykłady z fizjoterapeutą

Uczestnicy zajęć dowiedzą się, jak zapobiegać postępom i nawrotom chorób stóp i paznokci, jak walczyć z różnymi dolegliwościami i odzyskać dawną sprawność fizyczną. Jakie ćwiczenia stosować, czym się kierować przy wyborze sprzętu ortopedycznego. Na te i wiele innych pytań odpowie dyplomowana i doświadczona fizjoterapeutka.

• 09:30 - 10:30

Wierzący inaczej

Jan Siedlik

Polska w większości wyznania katolickiego, zawsze była gościnna do Inaczej Wierzących - Żydów, Tatarów, Ewangelików... Oni to wnosili  i nadal wnoszą - choć są w mniejszości - duży wkład w rozwój gospodarczy, społeczny i kulturalny Rzeczpospolitej. Dlatego warto poznać ich wiarę, obrzędy i zwyczaje. Serdecznie zapraszamy.

(II i IV piątek miesiąca)

• 10:00 - 11:00

Prawo na co dzień

Tomasz Zienowicz

Adwokat, doktor nauk prawnych i specjalista z zakresu publicznego prawa gospodarczego, handlowego i cywilnego omówi takie zagadnienia, jak: prawo spadkowe, prawo konsumenckie, odszkodowania, darowizny oraz tematy zgłoszone przez słuchaczy.

• 11:00 - 12:30

English Book Club

Anida Kosińska-Woźniak

Book Club (Angielski Klub Książki). Każde spotkanie będzie dotyczyło innej książki. Na pierwszy ogień pójdzie „Forest Gump”. Rozmowy będą luźne i inspirujące do…kolejnych rozmów. Oczywiście po angielsku.

(1 x w miesiącu)

Kultura i sztuka Rosji

Larysa Suchodolskaya - Tomczak

Podczas zajęć uczestnicy poznają kulturę i sztukę Rosji, znane osobistości, zabytkowe miejsca i słynne utwory muzyczne. Przykładowa tematyka wykładów: „Anna German – biografia, twórczość”, „Rola piosenki w kulturze i na estradzie”; „Edyta Piecha - biografia, wkład w rozwój estrady rosyjskiej”; „Bułat Okudżawa”; „W. Wysocki – biografia, twórczość”; „Kinematografia rosyjska”; „Kantor – rewolucja w malarstwie”. Omawiane będą przede wszystkim tematy zasugerowane przez słuchaczy.

• 12:15 - 13:45

Podróże po Niderlandach (Holandii)

Maria Wojak

W  związku z planowaną przez Fly wycieczka do HOLANDII  postanowiłam zachęcić seniorów do odwiedzenia tego pięknego kraju. Na każdym wykładzie pokazuje i omawiam najciekawsze miejsca, które należałoby  zobaczyć. Oczywiście skupiłam się na symbolach holenderskich  ...a wiec  na wiatrakach, tulipanach, serach, kanałach, rowerach i przekazuje moje doświadczenie wynikające z mojego 20 letniego  pobytu w mieście GRONINGEN.

Dołącz do nas

Zapisz się na zajęcia Uniwersytetu Trzeciego Wieku przy Fundacji FLY.
Dołącz do ponad 1600 szczęśliwych 55+...Nie zwlekaj!