Dotarła do nas dzisiaj bardzo smutna wiadomość. Po ciężkiej chorobie odeszła od nas nasza Przyjaciółka i Wolontariuszka prowadząca zajęcia Turystyki pieszej, od samego początku całym sercem zaangażowana w działalność Fundacji, Alicja Grabowska. Będzie nam brakowało jej pogody ducha, dobrych rad, wytrwałości i uśmiechu... Na zawsze pozostanie w naszych sercach i w naszej pamięci.

Uroczystości ostatniego pożegnania naszej Przyjaciółki, ś.p. Alicji Grabowskiej, odbędą się w sobotę, 20 maja. Msza święta żałobna zostanie odprawiona o godz. 09:30 w Kościele pw. św. Józefa. Ceremonia pogrzebowa będzie tego samego dnia, o godz. 11:00 na cmentarzu komunalnym Kack.

Poniżej, w imieniu koleżanek z zajęć "Turystyki pieszej", którą prowadziła ś.p. Ala Grabowska, publikujemy ich list pożegnalny:

„Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.”

Alu Kochana, Ty całe lata dzieliłaś się z nami swoim wolnym czasem. Organizowałaś nam te środowe spacerki, dzięki którym stałyśmy się zaprzyjaźnioną grupą i razem odkrywałyśmy piękno miejsc, które nas otaczają, które niby znamy, a jednak nie znamy. Za to wszystko DZIĘKUJEMY. Prowadziłaś nas różnymi ścieżkami, które teraz będą nam Ciebie przypominać, a na które obiecujemy, że się razem wybierzemy. Ty, Alu, będziesz nam towarzyszyła i tam z góry wskazywała drogę, gdybyśmy pobłądziły. Czasami musisz nas przywołać do porządku, bo kto, jak nie TY, dyscyplina musi być.
Tak więc, Kochana Alu, my tu na ziemi będziemy nadal spacerowały, a Ty tam w nieba błękicie będziesz nam towarzyszyła.

„Ile razem dróg przebytych, Ile ścieżek przedeptanych,
ile deszczów, ile śniegów wiszących nad latarniami"…

My, Alu, te wszystkie wspomnienia ocalimy od zapomnienia!
Nie żegnamy Ciebie Alu, po prostu przeniosłaś się do innego wymiaru.

Koleżanki z FLY, środowa grupa spacerowa
Gdynia, 17 maja 2023 r.