Biżuteria i kreatywne szycie

Sławomira Tomaszewska, Aneta Makowska

Na zajęciach samodzielnie projektuje się i wykonuje piękną biżuterię. Przecież najprzyjemniej nosi się ozdoby wykonane własnoręcznie.

Decoupage

Aleksandra Rusztyn

Decoupage to technika ozdabiania przedmiotów, polegająca na przyklejaniu na odpowiednio przygotowaną powierzchnię wzoru wyciętego z papieru, materiału lub serwetki papierowej, a następnie lakierowaniu całości. Na zajęciach z decoupage nadajemy nowe życie starym przedmiotom i wykorzystujemy materiały pochodzenia recyklingowego. Puszki, butelki i słoiki w naszych rękach zmieniają się w bajecznie kolorowe przedmioty użytkowe. Decoupage pobudza wyobraźnię, jest doskonałym treningiem cierpliwości, wycisza i uspokaja. Zastosowanie tej techniki niesie ze sobą ogromne możliwości, daje zaskakujące efekty, a sam proces twórczy jest relaksujący, uspokaja, ma wręcz moc terapeutyczną.

Florystyka

Małgorzata Korytowska

Florystyka to zabawa z kwiatami suszonymi i świeżymi. Z suszonych kwiatów robi się bukiety, wianki, ozdabia kartki okolicznościowe, „maluje obrazy". Kwiaty świeże służą do zrobienia stroików, bukietów i wiązanek. W grupie jest bardzo przyjemnie! Zapraszamy!
Dla początkujących.

Hafciarstwo

Anna Grabowska

W trakcie zajęć w grupach uczestnicy poznają różne techniki haftu (m.in. krzyżowy, wstążeczkowy). Wykonują z zastosowaniem haftu następujące wyroby: bombki choinkowe, jajka wielkanocne, girlandy z wstążek sztucznych i wstążeczkowych kwiatów, stroiki, czy jesienne róże z liści. Ćwiczą haft użytkowy na torbach, obrusach, bieżnikach, bluzkach i szkatułkach.

Malarstwo olejne

Lidia Biełous

Zajęcia przeznaczone są dla osób, które chcą poznać malarstwo jako sposób na wypełnienie wolnego czasu, rozwój swoich możliwości i umiejętności. Takie osoby, zależnie od ich możliwości i potrzeb, nauczą się przede wszystkim malarstwa olejnego, temperowego oraz akrylowego od podstaw lub w formie zaawansowanej.
Poziom zaawansowany, pracownia plastyczna, ul. Świętojańska 32/4

Spotkanie z poezją

Anna Furman

Grupa skupiająca miłośników poezji, tych którzy sami piszą wiersze, jak również niepiszących sympatyków. Na comiesięcznych spotkaniach autorzy czytają dzieła swoje lub ulubionych poetów. Fundacja FLY przygotowuje już drugi tomik z wierszami naszych uczestników.
Zajęcia odbywają raz w miesiącu, w trzecią środę miesiąca.
Pracownia plastyczna, ul. Świętojańska 32/4

Tkactwo artystyczne

Katarzyna Kwiecińska

Tkaniny wyrabiane ręcznie prezentują jedną z najstarszych form tkactwa artystycznego — podstawowe techniki nie zmieniły się od wieków. Sploty tkackie nadają się do wyrobu tkanin naściennych, dywaników, poduszek, toreb, a nawet odzieży. Podstawowe techniki są wspólne — wystarczy rama lub proste krosno dostosowane do rozmiarów tkaniny.