Batik

Wanda Frąckowska

Batik to bardzo stara technika zdobienia tkanin (jedwab, bawełna, len). Inspiracją dla wielu współczesnych twórców są batiki z Sumatry, Jawy , Bali. Do Europy dotarł dzięki angielskim i holenderskim importerom kolonialnym w XVII wieku, chociaż pierwsze ślady to fragmenty tkanin pochodzące ze starożytnych, egipskich grobowców.

Technika ta polega na pokrywaniu roztopionym woskiem pszczelim miejsc nie przeznaczonych do zabarwienia, a następnie zanurzaniu tkaniny w kąpieli barwiącej. Fragmenty tkaniny pokryte woskiem nie przyjmują barwnika, w wyniku czego powstają wzory. Cały proces można wielokrotnie powtarzać, barwiąc od koloru najjaśniejszego do najciemniejszego.

Charakterystyczną cechą batiku są tzw. żyłkowania (krakelury), powstające wskutek pękania stygnącego wosku bądź też celowego ich łamania. Efekty batiku trudne są do przewidzenia, a finał pracy bywa zadziwiający.

Batik to nie tylko obraz lub tkanina powieszona przestrzennie. Może on być również tkaniną użytkową (narzuta, serweta, bieżnik, zasłona, poduszka, element ubioru).
Zachęcamy Państwa do wspaniałej, artystycznej zabawy.

Biżuteria i kreatywne szycie

Sławomira Tomaszewska, Aneta Makowska

Na zajęciach samodzielnie projektuje się i wykonuje piękną biżuterię. Przecież najprzyjemniej nosi się ozdoby wykonane własnoręcznie.

Malowanie na szkle

Anna Makać

Brydż dla początkująych

Wojciech Wojewódka

Florystyka

Małgorzata Korytowska

Florystyka to zabawa z kwiatami suszonymi i świeżymi. Z suszonych kwiatów robi się bukiety, wianki, ozdabia kartki okolicznościowe, „maluje obrazy". Kwiaty świeże służą do zrobienia stroików, bukietów i wiązanek. W grupie jest bardzo przyjemnie! Zapraszamy!
Dla początkujących.

Malarstwo olejne

Lidia Biełous

Zajęcia przeznaczone są dla osób, które chcą poznać malarstwo jako sposób na wypełnienie wolnego czasu, rozwój swoich możliwości i umiejętności. Takie osoby, zależnie od ich możliwości i potrzeb, nauczą się przede wszystkim malarstwa olejnego, temperowego oraz akrylowego od podstaw lub w formie zaawansowanej.
Poziom zaawansowany, pracownia plastyczna, ul. Świętojańska 32/4

Spotkanie z poezją

Anna Furman

Grupa skupiająca miłośników poezji, tych którzy sami piszą wiersze, jak również niepiszących sympatyków. Na comiesięcznych spotkaniach autorzy czytają dzieła swoje lub ulubionych poetów. Fundacja FLY przygotowuje już drugi tomik z wierszami naszych uczestników.
Zajęcia odbywają raz w miesiącu, w trzecią środę miesiąca.
Pracownia plastyczna, ul. Świętojańska 32/4

Tkactwo artystyczne

Katarzyna Kwiecińska

Tkaniny wyrabiane ręcznie prezentują jedną z najstarszych form tkactwa artystycznego — podstawowe techniki nie zmieniły się od wieków. Sploty tkackie nadają się do wyrobu tkanin naściennych, dywaników, poduszek, toreb, a nawet odzieży. Podstawowe techniki są wspólne — wystarczy rama lub proste krosno dostosowane do rozmiarów tkaniny.

Spacerki po Trójmieście

Roman Mroczkowski

„Spacerki po Trójmieście” z licencjonowanym przewodnikiem
Fundacja FLY stworzyła swoim seniorom możliwość poznawania świata, Polski, ale także najbliższej okolicy. Temu celowi służą „Spacerki po Trójmieście”. Raz w miesiącu uczestnicy udają się z Panem Romanem Mroczkowskim – licencjonowanym przewodnikiem, na zwiedzanie Trójmiasta. Trasy spacerów uwzględniają nie tylko najbardziej znane w naszym regionie miejsca turystyczne, ale również te mniej odwiedzane przez turystów, a jednak warte poznania.

Szydełkowanie i nie tylko

Beata Łaszewska-Radwańska