Ciekawi Świata

Wykładowcy CN Experyment

Seria zajęć w Centrum Nauki Experyment w formie wykładowo-warsztatowej. Zajęcia raz w miesiącu.

English Book Club

Anida Kosińska-Woźniak

Book Club (Angielski Klub Książki). Każde spotkanie będzie dotyczyło innej książki.  Pierwsza dyskusja będzie o powieści „Forest Gump”. Rozmowy o książkach będą swobodne i inspirujące do…kolejnych rozmów. Oczywiście po angielsku.
(Spotkania raz w miesiącu)

Jak nawiązać nić porozumienia

Wanda Strzyżewska

Mediacje indywidualne.
Członkowie Fundacji w przyjaznej atmosferze, na zasadach poufności, bezstronności i neutralności, będą mogli indywidualnie porozmawiać z mediatorem na temat możliwości ewentualnych rozwiązań i zakończenia zaistniałego konfliktu.

Kultura i sztuka Rosji

Larysa Suchodolskaya - Tomczak

Podczas zajęć uczestnicy poznają kulturę i sztukę Rosji, znane osobistości, zabytkowe miejsca i słynne utwory muzyczne. Przykładowa tematyka wykładów: „Anna German – biografia, twórczość”, „Rola piosenki w kulturze i na estradzie”; „Edyta Piecha - biografia, wkład w rozwój estrady rosyjskiej”; „Bułat Okudżawa”; „W. Wysocki – biografia, twórczość”; „Kinematografia rosyjska”; „Kantor – rewolucja w malarstwie”. Omawiane będą również tematy zasugerowane przez słuchaczy.

Moje podróże

Czesława Witt

Podczas zajęć uczestnicy będą podróżować palcem po mapie. „Odwiedzą” dalekie kraje, nierzadko te najbardziej egzotyczne (Australia, Nowa Zelandia, Japonia). Wysłuchają relacji z fascynujących podroży wykładowcy.

Podologia - dolegliwości stóp i paznokci

Liliana Southwell

Wykłady z fizjoterapeutką
Uczestnicy zajęć dowiedzą się, jak zapobiegać postępom i nawrotom chorób stóp i paznokci, jak walczyć z różnymi dolegliwościami i odzyskać dawną sprawność fizyczną. Jakie ćwiczenia stosować, czym się kierować przy wyborze sprzętu ortopedycznego. Na te i wiele innych pytań odpowie dyplomowana i doświadczona fizjoterapeutka.

Podróże po Bałkanach

Katarzyna Skała

Co łączy Tatry z chorwackim Adriatykiem? Gdzie odbywa się najbardziej szalony festiwal w Europie? Bez czego nie wyobrażają sobie życia mieszkańcy Bałkanów? Odpowiedź na te i szereg innych pytań znajdziecie Państwo podczas zajęć zatytułowanych „Niezwykła Słowiańszczyzna”. W ramach cyklu prowadzący zajęcia doktoranci z Uniwersytetu Gdańskiego pragną przybliżyć słuchaczom zarówno kulturę, tradycje i zwyczaje krajów słowiańskich, jak i opowiedzieć o miejscach wartych odwiedzenia, zarekomendować najciekawszą literaturę czy filmy z regionu oraz podyskutować o bieżących wydarzeniach. Szczególna uwaga skupiona będzie na Słowianach Południowych, a więc krajach takich jak Chorwacja, Serbia czy Bośnia i Hercegowina, ale z pewnością znajdą się również informacje o sąsiadach z Ukrainy czy Rosji, a nawet rodzinne akcenty. Zapraszamy na wspólną podróż po niezwykłej Słowiańszczyźnie!

Podróże po Niderlandach (Holandii)

Maria Wojak

W związku z planowaną przez Fly wycieczką do HOLANDII, prowadząca postanowiła zachęcić Seniorów do odwiedzenia tego pięknego kraju. Na każdym wykładzie pokazywać będzie i omawiać najciekawsze miejsca, które należałoby zobaczyć. Oczywiście, uwaga skupiona będzie na symbolach holenderskich,...a więc na wiatrakach, tulipanach, serach, kanałach, rowerach i na przekazywaniu  doświadczeń prowadzącej zdobytych w ciągu  20- letniego  pobytu w mieście GRONINGEN.
(Spotkania co 2 tygodnie)

Porozmawiajmy o prawie

Marek Lesiński

Prowadzący szczególny uwagę zwróci na tematykę prawa spółdzielczego, ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych oraz na ustawę o gospodarce nieruchomościami. Omówione zostaną również podstawowe pojęcia z zakresu prawa cywilnego (w tym prawa rodzinnego, prawa spadkowego, dziedziczenia), karnego, administracyjnego. Poza tym w formie dyskusji będzie omawiana tematyka zasugerowana przez słuchaczy.
(Zajęcia odbywać się będą co 2 tygodnie)

Prawo na co dzień

Tomasz Zienowicz

Adwokat, doktor nauk prawnych i specjalista z zakresu publicznego prawa gospodarczego, handlowego i cywilnego, omówi takie zagadnienia jak: prawo spadkowe, prawo konsumenckie, odszkodowania, darowizny oraz tematy zgłoszone przez słuchaczy.

Prawosławie

Jan Siedlik

Podczas wykładów popularnonaukowych uczestnicy poznają podstawowe zagadnienia dotyczące prawosławia. Oglądają film na dany temat, dowiadują się o aktualnych wydarzeniach z życia współczesnego prawosławia, słuchają śpiewu cerkiewnego oraz zgłębiają tajniki sztuki ikonopisarstwa.

Psychologia poznawcza

Kontynuacja poziomu I
Podczas zajęć uczestnicy poznają podstawowe zagadnienia z zakresu psychologii poznawczej. Zdobędą informacje na takie tematy jak: żywioły, typy charakterów, emocje, osobowość, asertywność. Będą również testy rysunkowe i testy psychogeometryczne.

Psychologia poznawcza

Kontynuacja - poziom II
Podczas zajęć uczestnicy poznają podstawowe zagadnienia z zakresu psychologii poznawczej. Zdobywają informacje na takie tematy jak: żywioły, typy charakterów, emocje, osobowość, asertywność. Będą również testy rysunkowe i testy psychogeometryczne.

Socjologia współczesności

Sylwia Przybyszewska

Zajęcia mają na celu pobudzenie dialogu oraz rozszerzenie wiedzy na tematy związane z otaczającą nas rzeczywistością. Rozpoczynają się od tematów silnie powiązanych z zainteresowaniami oraz zawodową specjalizacją prowadzącej, czyli rynkiem pracy.

Spacerki po Trójmieście

Roman Mroczkowski

„Spacerki po Trójmieście” z licencjonowanym przewodnikiem
Fundacja FLY stworzyła swoim seniorom możliwość poznawania świata, Polski, ale także najbliższej okolicy. Temu celowi służą „Spacerki po Trójmieście”. Raz w miesiącu uczestnicy udają się z Panem Romanem Mroczkowskim – licencjonowanym przewodnikiem, na zwiedzanie Trójmiasta. Trasy spacerów uwzględniają nie tylko najbardziej znane w naszym regionie miejsca turystyczne, ale również te mniej odwiedzane przez turystów, a jednak warte poznania.

Spotkanie z Biblią

Jan Siedlik

Jak czytać i interpretować Biblię? Czy proroctwa biblijne spełniają się na przestrzeni dziejów? Czy wydarzenia opisane w Biblii znajdują potwierdzenie w odkryciach archeologicznych i wiedzy naukowej? Na takie pytania uczestnicy postarają się znaleźć odpowiedzi podczas zajęć.

Teozofia

Elżbieta Piasecka

Zajęcia dla osób kontynuujących spotkania odbywać się będą co 2 tygodnie.
Zapotrzebowanie na te zajęcia zgłosili Prowadzącej słuchacze innych jej zajęć. Uczestnicy poznają dzieje nurtu religijno-filozoficznego, jakim jest w Europie teozofia oraz jej tezy. Zagłębią się w energetyczną budowę człowieka, z aurą i czakrami. Przekonają się, w jaki sposób idee teozoficzne przeniknęły do masowej świadomości.

Wierzący inaczej

Jan Siedlik

Polska, chociaż w większości wyznania katolickiego, zawsze była gościnna dla Wierzących Inaczej - Żydów, Tatarów, Ewangelików... Oni to wnosili i nadal wnoszą - choć są w mniejszości - duży wkład w rozwój gospodarczy, społeczny i kulturalny Rzeczpospolitej. Dlatego warto poznać ich wiarę, obrzędy i zwyczaje. Serdecznie zapraszamy.
(Zajęcia w II i IV piątek miesiąca)

Wokół Morza Śródziemnego śladami Półksiężyca, Krzyża, mitów greckich i legionów rzymskich

Jacek Woliński

Zajęcia odbywają się w formie pokazu slajdów z wgranym komentarzem autorskim i podkładem muzycznym.
Temat stanowi zamknięty cykl około 25 godzinnych pokazów bazujących na podróżach i wycieczkach autorów do krajów basenu Morza Śródziemnego. Nie są to jednak tylko wrażenia i zdjęcia pokazujące piękno odwiedzanych miejsc, bowiem autorów interesuje bardziej kontekst sytuacyjny i historyczny – wzajemne oddziaływanie na siebie istniejących w tym rejonie kultur, a przede wszystkim największych religii – chrześcijaństwa, islamu i judaizmu. Na zajęciach pokazywane będą kraje i rejony, gdzie styk tych elementów najbardziej się uwidacznia, a które autorzy mieli szczęście odwiedzić; - Izrael, Tunezja, Maroko, południowa część płw. Iberyjskiego, Sycylia, Malta, część wysp greckich, Turcja.

Zdrowie w naszych rękach

Joanna Porada

Zdrowie w naszych rękach - jak o nie dbać, jak dbać o to coś, co najcenniejszego mamy....okiem mikrobiologa, mamy czterech synów, autorki książki pt. "Aloes-Japonia -Asia" oraz artykułów o  zdrowiu na podstawie ekstraktu NATURY w medycznym magazynie pt. ”Harmonia”.

Ziołolecznictwo

Dorota Grądzka

Zaprezentowane zostaną właściwości prozdrowotne ziół. Omówione zostanie BHP korzystania z preparatów ziołowych. Będą miały miejsce wyjścia w teren w celu rozpoznawania ziół. Dlaczego warto na te zajęcia przychodzić? Uczestnicy dobrze się bawią, omawiając jednocześnie ważne dla zdrowia kwestie. Ponadto mogą nauczyć się, jak sobie pomagać bez odwiedzania apteki.