Wędrując z Fundacją FLY

Kochamy podróże, kochamy razem zwiedzać Polskę i Świat. Podróżuj z nami!

Co to jest wolontariat?

Pod pojęciem „wolontariat” należy rozumieć nieodpłatną, dobrowolnie wykonywaną pracę. Jest to świadoma praca na rzecz innych osób, zwierząt lub dla całego społeczeństwa.  Z języka łacińskiego voluntarius oznacza dobrowolny i stanowi to o istocie pracy wolontariusza. Według ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie, wolontariusz jest osobą, która w sposób świadomy, dobrowolny, bez oczekiwania jakiegokolwiek wynagrodzenia, angażuje się w pracę na rzecz osób, organizacji pozarządowych czy instytucji działających w różnych obszarach życia społecznego.

To, że praca wolontariusza nie pociąga za sobą konieczności wypłaty przez drugą stronę wynagrodzenia, nie oznacza, że jest to praca bezinteresowna. Taka osoba czerpie z wolontariatu satysfakcję, spełnia swoje wewnętrzne potrzeby i aspiracje. Ma unikalną szansę na zdobycie doświadczenia, zawiązania ciekawych kontaktów towarzyskich i trwałych przyjaźni. Należy odróżnić wolontariat od zwykłej pomocy świadczonej osobom bliskim, np. chorej cioci lub babci czy koleżance. Nie bez powodu określa się wolontariat jako pomoc wykraczającą poza związki rodzinne, koleżeńskie czy przyjacielskie. Bezpłatna pomoc w schronisku dla zwierząt czy w hospicjum, na pewno mieści się w zakresie pojęcia wolontariat.

Fundacja FLY to morze możliwości zaangażowania się w wolontariat. Oto nasze projekty, które prowadzimy dzięki wolontariuszom:

Poszukiwany, poszukiwana...

Nazwa projektuKogo szukamy?Co możesz robić...
Uniwersytet Trzeciego WiekuPasjonatów różnych dziedzin, amatorów i profesjonalistów, osób w różnym wieku...Prowadzić dla Seniorów wykłady popularnonaukowe, uczyć jeżyków obcych; prowadzić warsztaty z dziedziny, która jest Twoją pasją – artystyczne, hobbystyczne, komputerowe, nowoczesnych technologii; prowadzić zajęcia rekreacyjno-ruchowe;
Klub Młodzieżowy FLYOsób lubiących uczyć, udzielać korepetycji, tłumaczyć, wyjaśniać i wspierać w pokonywaniu trudności w nauce młodych ludzi; amatorów i profesjonalistów, osób w różnym wieku...Prowadzić indywidualne korepetycje z najróżniejszych przedmiotów w zakresie kl. VI-VIII szkoły podstawowej i kl. I szkół średnich;
Miesięcznik Społeczno-Kulturalny „Gdyński IKS”Osób piszących, pasjonatów dziennikarstwa, reportażu, eseistyki, opowiadań; znawców języka polskiego w zakresie poprawnej pisowni; edytorów tekstu; redaktorów tekstu; pasjonatów – profesjonalistów oraz amatorów...Współredagować nasz poczytny miesięcznik dla Seniorów i ich rodzin; pisać pozytywne informacje, tworzyć pozytywne emocje, wnosić pozytywne wartości; prowadzić korektę tekstów, dbając o piękno języka ojczystego; redagować albo edytować teksty;
Sklep charytatywny „Z głębokiej szuflady”Osób, które nie muszą mieć specjalnych kwalifikacji, czy doświadczenia, ale lubią przywracać blask starym przedmiotom...Wykonywać proste, ale bardzo potrzebne prace w sklepie charytatywnym: przygotowywać przedmioty do ekspozycji i sprzedaży; dbać o porządek na sklepowych półkach;
Projekt „Czytamy Razem”Osób lubiących i potrafiących głośno czytać młodszym dzieciom; lubiących rozmawiać z dziećmi o wszystkim, osób w różnym wieku... Pomagać dzieciom w pokonywaniu specyficznych problemów w nauce związanych z dysleksją rozwojową przez prowadzenie indywidualnych zajęć aktywnego czytania;

Dlaczego wolontariat w Fundacji FLY?

przynależność do niesamowitej społeczności Fundacji FLY

przywileje wynikające z posiadania legitymacji FLY

pierwszeństwo w zgłoszeniach na wyjścia kulturalne, wycieczki, zabawy

udział w wyjazdach integracyjnych

możliwość poznania ciekawych osób i znalezienia przyjaciół

szkolenia

zwrot kosztów dojazdu (bilety komunikacji miejskiej)

ubezpieczenie następstw nieszczęśliwych wypadków (wolontariat powyżej 3 miesięcy)

możliwość zdobywania nowych doświadczeń

możliwość realizacji swoich pasji

Wyślij zgłoszenie do wolontariatu

Pola oznaczone * są wymagane

Dziękujemy za wiadomość. Wkrótce się skontaktujemy.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych. Zapoznałem się z Polityką prywatności Fundacji FLY

Fundacja FLY to...

>14 000 odbiorców

Fundacja FLY to środowisko skupiające ponad 4 000 aktywnych osób, mieszkańców Trójmiasta, głównie Gdyni. Swoimi działaniami obejmuje ponad 14 000 odbiorców!

>10 000

Czytelnicy miesięcznika "Gdyński IKS"

>1 600

Słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku

>700

Uczestnicy zajęć ruchowych dla Seniorów

>2 000

Uczestnicy wycieczek dla Seniorów

>350

Wolontariusze

> 400 000

Odsłon strony www

Jak najlepiej dotrzeć do naszego środowiska...

Reklama w miesięczniku "Gdyński IKS":

- reklama modułowa,
- artykuł sponsorowany,

do której masz do wyboru atrakcyjne dodatki:

- reklama na stronie www,
- dystrybucja ulotek w siedzibie Fundacji,
- inne możliwości...

Reklamując się w "Gdyńskim IKS-ie" wspierasz działania Fundacji FLY...

Modulator reklam

Wymiary modułów reklamowych niezbędnych do zamówienia reklamy.

Cennik reklam

Ceny reklam. W przypadku reklam wielokrotnych rabaty!

Zlecenie reklamy

Pobierz, wypełnij, zeskanuj i wyślij

Zdjęcia z wycieczki na Suwalszczyznę

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z Ziemi Suwalskiej oraz wypadu do naszych sąsiadów - do Trok i Wilna. Wspaniałe...

Szczeci i Berlin - zdobyte!

Od 12 lipca trwało podbijanie Ziemi Szczecińskiej i Berlina przez naszych niestrudzonych Seniorów. W programie wycieczki było wiele atrakcji. Na...

Zdjęcia z wycieczki na Śląsk Opolski

I kolejną wycieczkę mamy za sobą! Śląsk Opolski skradł nam serca! Przede wszystkim trzeba powiedzieć, że było bezpiecznie. Zwiedziliśmy wspaniałe...

Promocja książki Macieja Tomaszewskiego
Aktualności UTW

Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni zaprasza na promocję książki Macieja Tomaszewskiego „Kontrtorpedowce ORP Huragan i ORP Orkan. Niedoszłe ukoronowanie rozwoju...

Weźmisz czarno kure ... Porady wiedźmy Flaj cz. 6
Aktualności UTW

WEŹMISZ CZARNO KURE…PORADY WIEDŹMY FLAJ – czyli rzut okiem na naturalne leki. W duszy słońce, za oknem słońce, a my...

Zebrania organizacyjne
Aktualności TURYSTYKA

Zapraszamy na zebrania organizacyjne dotyczące wycieczek, wszystkich, łącznie z osobami, które złożyły rezygnację. Spotkania odnośnie poszczególnych wycieczek odbędą się w...

Nasze działania

Uniwersytet III Wieku

Wykłady, lektoraty, zajęcia rozwijające pasje i zainteresowania, rekreacja ruchowa, warsztaty nowoczesnych technologii... Jest nas ponad 1600 osób!

WEJDŹ ŚMIAŁO

Turystyka Senioralna

Wycieczki krajowe i zagraniczne. Jednodniowe, weekendowe albo kilkudniowe. Zaplanowane z myślą o Seniorach... Nie biegamy, zwiedzamy! Ciekawe programy i wszystko w cenie!

SPRAWDŹ

Rehabilitacja

Ruch to podstawa zdrowia. Zapraszamy na zajęcia kinezyterapii (leczenia ruchem) indywidualnie i w grupach. Gimnastyka, masaże, laser. Pod troskliwą opieką fizjoterapeutów

ZAPISZ SIĘ

Klub Młodzieżowy FLY

Regularne korepetycje  dla gdyńskiej młodzieży z niezamożnych rodzin - uczniów klas VI-VIII szkół podstawowych i I klas szkół średnich. Indywidualna praca z wolontariuszami.

PRZYŁĄCZ SIĘ

Czytamy Razem

Pomoc uczniom kl.I-III zagrożonym dysleksją rozwojową, prowadzona metodami aktywnego czytania. Projekt realizowany wspólnie z Polskim Towarzystwem Dysleksji

ZOBACZ WIĘCEJ

Miesięcznik"Gdyński IKS"

Gazeta do czytania - dla Seniorów i ich rodzin. Tworzona przez wolontarystyczny zespół pasjonatów. Ukazuje się od 2013 roku w nakładzie 10.000 egz. we wszystkich dzielnicach Gdyni!

CZYTAJ

Sklep Charytatywny

"Z głębokiej szuflady"

Działa od 2013 roku . Przyjmowane od Państwa zbędne przedmioty - nowe lub w dobrym stanie - są sprzedawane za symboliczne kwoty. Dzięki temu organizowana jest pomoc w nauce i rozwoju młodzieży z niezamożnych gdyńskich rodzin.

JAK TO DZIAŁA?

Wolontariat

Jeżeli chcesz pomagać innym, to z nami w Fundacji możesz to robić na 1000 sposobów. Całą nasza działalność opiera się na wolontariacie. Każdy znajdzie tu możliwości dla siebie. Najważniejsze, że chcesz... Zobacz w jaki sposób dołączyć do wolontariuszy FLY!

NIE CZEKAJ!

O Fundacji FLY...

Fundacja założona w czerwcu 2012 roku. Powstała z myślą o osobach zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Pierwszą grupą, na rzecz której działa Fundacja, są osoby kończące aktywność zawodową, czyli „starsza młodzież”. Drugą grupą, do której dociera Fundacja jest gdyńska młodzież pochodząca z niezamożnych rodzin, którą wspieramy poprzez przez organizację pomocy w nauce, regularnych korepetycji, zajęć pozalekcyjnych i opieki świetlicowej w ramach Klubu Młodzieżowego. Fundusze na jego działanie pozyskujemy dzięki Sklepikowi Charytatywnemu  Naszą działalność opieramy na wolontariacie Cele Fundacji wspiera ponad 300 wolontariuszy.

Statut

Zarząd Fundacji

Nasze projekty

Dołącz do Fundacji FLY

Zapisz się na zajęcia, jedź z nami na wycieczki, zostań naszym wolontariuszem...

Chcesz dotrzeć do Seniorów? Reklamuj się w Fundacji FLY!

Gdynia - tu działamy

Fot. Sławka Tomaszewska - STykówka

Fundacja FLY

ul. Świętojańska 36/2
81-372 Gdynia
tel.: 693-99-60-88; 517-38-38-28

NIP 9581660753
REGON 221675037

Rachunek bankowy

BNP PARIBAS BANK POLSKA SA
SWIFT PPABPLPKXXX
Wycieczki: 57 1750 0012 0000 0000 3558 5273
Ogólne: 69 1750 0012 0000 0000 3735 6956

Napisz do nas

Pola oznaczone * są wymagane

Dziękujemy za wiadomość. Wkrótce się skontaktujemy.