Wycieczka autokarowa

W przełomie Dunajca

Oddalając się zaledwie kilkadziesiąt kilometrów na południe od Krakowa, dojedziemy do okolic Nowego Sącza, czyli tzw. Sądecczyzny. Ta niesamowita kraina przez lata zamieszkiwana była przez wiele mniejszości etnicznych, stąd przecinają się tam wpływy i tradycje wielu narodowości i kultur, których już na tych ziemiach nie ma. To wyjątkowe miejsce dziś jest na nowo odkrywane przez turystów. Region jest bogaty w atrakcje turystyczne, wody mineralne i niepowtarzalną przyrodę. Program naszej wycieczki obejmuje m.in. Nowy Sącz, a w nim Miasteczko Galicyjskie, gdzie odtworzono wygląd miastecka z przełomu XIX i XX. Centralnym punktem ekspozycji jest rynek z ratuszem, wokół którego skupiają się niewysokie domy mieszczące warsztaty rzemieślników. Odwiedzimy Sądecki Park Etnograficzny – skansen regionalny prezentujący kulturę ludową Lachów Sądeckich, zachodnią część Pogórzan, Górali Sądeckich i Łemków Nadpopradzkich. Kolejnym zabytkiem na naszej trasie będzie Dom Gotycki zwany także Domem Kanoniczym (1448 r.). Jest on miejscem stałej ekspozycji dawnej sztuki z terenu Sądecczyzny i wystaw czasowych z dziedziny historii, kultury i sztuki. Na szczególną uwagę zasługuje kolekcja sztuki cerkiewnej XV – XIX w. z zachodniołemkowskimi ikonami. w Nowym Sączu zobaczymy jeszcze ruiny zamku Królewskiego, kościół rzymskokatolicki pw. Św. Małgorzaty, Basztę Kowalską oraz galerię Marii Ritter. w programie znajduje się również: Stary Sącz (Ołtarz Papieski, enklawa przyrodnicza „Borowisko”), Krynica Zdrój (Muzeum Nikifora, Kiepura, muzeum zabawek, deptak Krynicy, Pijalnia Główna, Fontanna multimedialna), Pałac Stadnickich w Nowojowej, Muszynę (Ogrody Sensoryczne i Biblijne), zamek w Tropsztynie, Limanowa (Muzeum Regionalne Ziemi Limanowskiej, Sanktuarium Matki Boskiej Bolesnej), Szczawnica (Muzeum Uzdrowiskowe, wodospad Zaskalnik, promenada, Pieniński Park Narodowy), zamki w Czorsztynie i Niedzicy (stojące niegdyś po dwóch stronach granic Polski), Cerkiew w Jaworkach, Czerwony Klasztor w Słowacji, spływ Dunajcem (po stronie słowackiej), Kamienna (pasieka Barć skansen i biesiada góralska).

• 6 dni
  • 14 - 19 maja 2023

1.725 zł

Dla posiadaczy legitymacji
Fundacji FLY:

1.675 zł

• Cena zawiera:
  • Przejazd komfortowym autokarem z Gdyni
  • Zakwaterowanie w hotelu, w pokojach 2-3 osobowych z łazienką
  • Wyżywienie HB (śniadania i obiadokolacje: od obiadokolacji w dniu rozpoczęcia wycieczki do śniadania w dniu wyjazdu) oraz obiad w drodze powrotnej
  • Wstępy i atrakcje ujęte w programie
  • Lokalnych przewodników
  • Opiekę pilota z Fundacji
  • System tourguide
  • Ubezpieczenie NNW w UNIQA TUiR na sumę 20.000 PLN
  • Cena nie zawiera
  • Dopłaty do pokoju 1-osobowego
  • Dopłaty do diety
  • Atrakcji, wstępów nie ujętych w programie
  • Ubezpieczenia Kosztów Rezygnacji
  • Własnych wydatków podczas wycieczki

uwagi:

• Termin wyjazdu/powrotu może ulec zmianie.
  • Program jest ramowy (orientacyjny), kolejność realizacji poszczególnych punktów programu może ulec zmianie.
  • Kalkulacja wycieczki została sporządzona w sierpniu 2022 roku na podstawie informacji o kosztach hoteli, wstępów, usług przewodnickich, transportowych i kosztów paliw.