Polska w weekend...

Wrocław to jedno z największych i najpiękniejszych miast Polski, Europejska Stolica Kultury w 2016 roku. Miasto zachwyca swym położeniem nad Odrą i jej dopływami, licznymi wyspami w centrum oraz siecią kanałów i mostów. Posiada wspaniałą starówkę i wiele cennych zabytków. To prawdziwa skarbnica atrakcji odwiedzana corocznie przez kilka milionów turystów z Polski i z zagranicy.

W programie wycieczki między innymi:
• Ostrów Tumski – stąd wywodzi się cały współczesny Wrocław. Zwiedzamy Katedrę Jana Chrzciciela („matka kościołów śląskich”), kościół Świętego Krzyża i Most Tumski .
• Spacer po Starym Rynku – zabytkowe kamieniczki, unikatowy ratusz, kościoły Dzielnicy Czterech Świątyń (2 obiekty zwiedzane wewnątrz).
• ZOO z Afrykarium najstarszy ogród zoologiczny w Polsce, a w nim pierwsze w Polsce oceanarium prezentujące afrykańską florę i faunę.
• Panorama Racławicka – monumentalne malowidło (dł. 114 m., wys. 15 m.) przedstawiające bitwę pod Racławicami
• Spacer po Parku Szczytnickim (obiekty zwiedzane z zewnątrz) – Hala Stulecia ( na liście UNESCO), Pergola, Fontanna Multimedialna, Iglica.
• Uniwersytet Wrocławski – przepiękne barokowe wnętrza Auli Leopoldina i Oratorium Marianum.
• Muzeum Narodowe (gmach główny) – sztuka od XII do poł. XX wieku, Pawilon Czterech Kopuł – polska sztuka współczesna (jedna z najlepszych kolekcji w Polsce).
• Hydropolis – multimedialna wystawa poświęcona wodzie.
• Ossolineum – polski instytut naukowy i kulturalny (z zewnątrz)
• Sky Tower – jeden z wyższych budynków w Polsce (212 m), piękna panorama z tarasu widokowego.
• Spektakl we wrocławskim teatrze.
• Wrocław w wieczornej porze – spacer z przewodnikiem.

• 3 - 6 września 2020

• zakwaterowanie w centrum Wrocławia, pokoje 2-osobowe z łazienkami

900,- zł

850,- zł

Wielkopolska – „to tu zaczęła się Polska” - można by rzec i nie ma w tym żadnej przesady. To tu koncentrował się rozwój naszej państwowości od czasów Piastów. To tu również najsilniej objawiała się walka o tożsamość narodową pod zaborami. Poznań – tętniąca życiem przez całą dobę stolica Wielkopolski – jest miejscem atrakcyjnym o każdej porze roku, niezależnie od tego czy pasjonuje nas sztuka i architektura, czy po prostu chcemy pooddychać klimatem miasta.

W programie wycieczki między innymi:
• rejs promem na Ostrów Lednicki – jedno z ważniejszych miejsc w Polsce. To tu prawdopodobnie odbył się Chrzest Polski, a w 1000 roku Bolesław Chrobry gościł Ottona III. Na wyspie znajdują się pozostałości grodu oraz relikty preromańskiej architektury pałacowo-sakralnej,
• Park Miniatur w Pobiedziskach – makiety obiektów historycznych i fragmentów zabudowy miast wielkopolskich.
Poznań
wycieczka biesiadna – przewodnik w stroju historycznym, posługujący się staropolskim językiem, poprowadzi po poznańskim szlaku kulinarnym. W wybranych restauracjach znajdą się regionalne potrawy: pieczona kaczka z pyzami i modrą kapustą, gzik ze sznytlochem i pyrami, rogal świętomarciński, piwo grodziskie.
• Ostrów Tumski - najstarsza polska katedra z grobami Mieszka I i Bolesława Chrobrego oraz rezerwat archeologiczny Genius Loci - pamiątki początków państwowości polskiej i Poznania,
• Stary Rynek – renesansowy ratusz ze słynnymi koziołkami, domki budnicze, fara-perła baroku,
• Muzeum Powstania Wielkopolskiego – powstanie, które osiągnęło wszystkie założone cele,
• Palmiarnia – jedna z największych w Europie,
• Dzielnica Cesarska – historia XIX i XX-wiecznego Poznania z Muzeum Czerwca’56,
• Muzeum Narodowe – zapoznanie z wybranymi dziełami malarskimi,
Cyrulik Sewilski – przedstawienie w Teatrze Wielkim. Opera jest popisem maestrii kompozytorskiej Gioacchino Rossiniego. Dzieło obfituje w słynne muzyczne tematy i bawi do łez.
Gniezno
• msza święta w najsłynniejszej polskiej katedrze,
• Muzeum Początków Państwa Polskiego – polskie wczesne średniowiecze.

• 8 - 11 października 2020
    4 dni

• zakwaterowanie w hotelu ***, pokoje 2-osobowe z łazienkami

940,- zł

890,- zł

Wycieczka promowo-autokarowa

Przedpołudnie
• Przypłynięcie do Karlskrony w Szwecji o godz. 7.30/9.00.
• Wyjazd autokarem z terminalu pół godziny po przypłynięciu promu.
• Na początek przystanek w wędzarni ryb – degustacja, zwiedzanie i możliwość zakupów. A więc smaki morza. Wędzone bałtyckie specjały, takie jak łosoś, śledź czy węgorz są bardzo popularne w Szwecji przez cały rok i stanowią nieodłączny składnik „szwedzkiego stołu”.
• Kolejny przystanek to farma kóz w Orranäs* – degustacja serów kozich, zwiedzanie farmy, możliwość zakupów. Szwecja zawsze słynęła z serów a produkty z Orranäs zdobywały nagrody w wielu ogólnokrajowych konkursach!
• Spacer na punkt widokowy w rezerwacie przyrody Hallarumsviken*.
• Wizyta w Muzeum Blekinge i degustacja tradycyjnych szwedzkich nalewek w dawnej rezydencji hrabiego Wachtmeistera. Kolejna rzecz, na której Szwedzi dobrze się znają. Co dodać do wódki, żeby smakowała jeszcze lepiej? Na to pytanie najlepiej odpowie sam gospodarz, hrabia Wachtmeister i jego służba!
• Czas wolny w Karlskronie – dla chętnych krótkie zwiedzanie a potem czas na lunch lub odkrywanie miasta na własną rękę.
Popołudnie
• Wizyta w gospodarstwie i hodowli danieli Askunga Dovvilt, okazja do posmakowania wędlin z dziczyzny. Czyli odpowiedź na pytanie, jak smakuje jeleń, łoś i renifer. Miejscowy sklep oferuje poza tym najróżniejsze specjały wielu lokalnych producentów.
• Tradycyjna szwedzka przerwa na kawę. Czyli zwyczaj, bez którego Szwedzi nie wyobrażają sobie przedpołudnia ani popołudnia. Okazja do spróbowania „szwedzkiej” kawy w połączeniu z deserem.
• Coś na poprawę trawienia – popołudniowy spacer po parku zdrojowym w Ronneby.
• Na koniec, jeżeli wystarczy czasu, zakupy spożywcze w centrum handlowym Amiralen* – przewodnik chętnie pomoże wybrać coś specjalnego!
• Powrót na terminal w Karlskronie i wypłynięcie promu godz. 19.30/21.00.

W cenie wycieczki:
• rejs promem do Szwecji i z powrotem
• 2 noclegi w kabinie 2-os. z łazienką
• bufet śniadaniowy Gd-Ka
• obiadokolacja (danie dnia) Ka-Gd
• całodzienna wycieczka autokarowa
• 4 degustacje
• rozrywka na promie

• 9 - 11 sierpnia 2020

• rejs promem, wycieczka autokarem
  • zakwaterowanie na promie
  • wyżywienie wg programu

560,- zł

Wycieczka autokarowo-promowa

Program wycieczki

Przedpołudnie
• Przypłynięcie do Karlskrony w Szwecji rano.
• Wyjazd autokarem z terminalu promowego pół godziny po przypłynięciu promu. Przejazd do Kalmaru (90 km).
• Zwiedzanie Kalmaru: zamek (wały i dziedzińce poza sezonem letnim), centrum na wyspie Kvarnholmen, katedra, widoki na Most Olandzki.
• Czas wolny w Kalmarze (kawa/zakupy/zwiedzanie na własną rękę)
Popołudnie
• Lunch i pokaz dmuchania szkła w hucie szkła Pukeberg, samodzielne próby wydmuchiwania i grawerowania na szkle.
• Wizyta w parku łosi Grönåsens lub Nybro: spacer po parku, spotkanie z łosiami i okazja do zakupu pamiątek.
• Powrót na terminal promowy i wypłynięcie do Gdyni.

Opis wycieczki

Całodniowa wycieczka, podczas której wyruszamy z Karlskrony na północ i odkrywamy atrakcje prowincji Småland – regionu słynącego z wyrobu szkła
artystycznego oraz lasów pełnych łosi. W czasie wycieczki odwiedzamy:
»» Miasto Kalmar – w średniowieczu ważny port i twierdza broniąca południowej granicy Szwecji; o historii miasta do dziś świadczy malowniczy renesansowy zamek na wyspie, imponująca katedra z XVII wieku, mury miejskie oraz drewniana zabudowa centrum miasta.
»» Hutę szkła w Pukeberg – jedną z najsłynniejszych tradycyjnych hut szkła w południowej Szwecji, założoną w 1871 roku; do dzisiaj można tu zobaczyć
jak rzemieślnicy we współpracy z artystami ręcznie wytwarzają szklane przedmioty użytkowe i szkło artystyczne. Każdy odwiedzający ma też
szansę spróbowania swoich sił w trudnej sztuce wydmuchiwania szkła i grawerowania na szkle.
»» Park Łosi Grönåsens lub Nybro, w którym można udać się na safari wśród łosi. Kilka z nich zawsze czeka na gości przy wejściu, ale warto też spróbować wypatrzyć rogatych mieszkańców parku w warunkach zbliżonych do naturalnych! Na miejscu znajduje się również sklep z wszelkimi możliwymi „łosiowymi” pamiątkami.
»» Krajobrazy krainy Småland – niekończące się lasy, jeziora i porozrzucane wśród nich czerwone drewniane domy.

W cenie wycieczki:
• rejs promem do Szwecji i z powrotem
• 2 noclegi w kabinie 2-os. z łazienką
• bufet śniadaniowy Gd-Ka
• obiadokolacja (danie dnia) Ka-Gd
• całodzienna wycieczka autokarowa
• zwiedzanie parku łosi z przewodnikiem
• lunch w hucie szkła
• rozrywka na promie

• 19 - 21 sierpnia 2020

• rejs promem, wycieczka autokarem
  • zakwaterowanie na promie
  • wyżywienie wg programu

495,- zł

Zimowa wycieczka do Łodzi to spotkanie z różnymi obliczami miasta. To wyprawa tropem „Ziemi Obiecanej” i czterech kultur definiujących specyfikę miasta. Jednocześnie jest to spotkanie z nowymi prądami nadającymi Łodzi nowoczesnego charakteru.

W programie wycieczki między innymi:
• Klimat XIX wiecznej Łodzi odtworzony m.in. za sprawą Manufaktury I. K. Poznańskiego, Księżego Młyna, Muzeum Fabryki,
• Wizyta w Muzeum Włókiennictwa,
• Spacer po Starym Mieście,
• Zwiedzie cerkwi, kościoła ewangelickiego, synagogi i kirkutu,
• Pobyt na unikatowym Dworcu Łódź Fabryczna,
• Pokaz w najnowocześniejszym w Polsce Planetarium
• Spektakl w Teatrze Muzycznym „Le Miserables” („Nędznicy”)

• 28.02 - 01.03.2020

• zakwaterowanie

640,- zł

590,- zł

Bydgoszcz – z biegiem Brdy

Bydgoszcz należy do największych miast w Polsce (ponad 350 tys. mieszkańców). Jest ważnym ośrodkiem przemysłowym, handlowy oraz komunikacyjnym. Leży nad rzeką Brdą , Kanałem Bydgoskim i Wisłą, stąd tereny położone wokół niej poprzecinane są licznymi dolinami. W ostatnich latach Bydgoszcz została doceniona jako miasto turystyczne, którego życie skupia się nad rzeką Brdą, będącą jego wizytówką. Króluje tu architektura secesyjna z przełomu XIX i XX wieku – można zobaczyć liczne pałace, wille i kamienice z tego okresu. Charakterystyczne dla miasta są spichrze znajdujące się na nabrzeżach Brdy.
W drodze dojazdowej i powrotnej zwiedzimy:
Fojutowo – unikatowy zabytek architektury hydrotechnicznej, wzorowany na rzymskich akweduktach, będący skrzyżowaniem dwóch cieków wodnych (najdłuższy tego typu obiekt w Polsce).
Tuchola – Muzeum Borów Tucholskich – ekspozycja historyczna, etnograficzna i przyrodnicza.
Koronowo – most kolejki wąskotorowej (najwyższy w Europie). Wznosi się 18 m nad nurtem Brdy i jest arcydziełem techniki; bazylika Wniebowzięcia NMP – kościół z XIII i XIV wieku dawnego koronowskiego opactwa cystersów; Diabelski Młyn; rynek; Zalew Koronowski; czas wolny.
Ostromecko – Zespół Pałacowo – Parkowy: pałac barokowy, pałac klasycystyczny, park krajobrazowy, kolekcja zabytkowych fortepianów.
Myślęcinek – Leśny Park Kultury i Wypoczynku: Ogród Botaniczny, obiad na trasie powrotnej
Luszkowo - Nadwiślańska Chata (menonicka zagroda). Urocze miejsce z historią i ciekawymi zbiorami, a także z ekologicznymi przetworami i tradycyjnymi wypiekami (możliwość zakupu).

Planowane atrakcje w Bydgoszczy:
Śródmieście: bazylika, park Kochanowskiego z pomnikiem Łuczniczki, dzielnica muzyczna, park Kazimierza Wielkiego z fontanną Potop, bydgoska secesja,
Stary Rynek i okoliczne ulice, spichrze, bydgoska katedra, Wyspa Młyńska
Muzeum Okręgowe: Dom Leona Wyczółkowskiego, Europejskie Centrum Pieniądza,