Projekt dofinansowany ze środków programu wieloletniego
na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021–2025”

Czas trwania projektu: od 01.05.2021 do 31.12.2021

Cel projektu:
Celem projektu jest podniesienie kompetencji cyfrowych seniorów, kształtowanie postaw sprzyjających wykorzystywaniu nowych technologii w życiu codziennym oraz edukacja w zakresie bezpiecznego korzystania z technologii teleinformacyjnych i Internetu.

Działania:
Cel projektu zostanie osiągnięty przez organizację regularnych warsztatów kompetencji cyfrowych w okresie od 1 maja do 31 grudnia 2021 roku w formie zajęć grupowych oraz konsultacji indywidualnych, wykładów i spotkań, uzupełnionych o integrację i wymianę doświadczeń między beneficjentami.

Grupa docelowa:
Grupę docelową stanowią 32 osoby 60+ (kobiety i mężczyźni), mieszkańcy Gdyni oraz okolicznych miejscowości z powiatów: m. Sopot, m. Gdańsk, wejherowskiego (gminy: m. Rumia, m. Reda) oraz puckiego (gmina Kosakowo). Beneficjenci to osoby o elementarnych umiejętnościach obsługi sprzętu komputerowego oraz korzystania z Internetu, które zostaną zweryfikowane w procesie rekrutacji.

Rezultaty projektu:
1. Przeprowadzenie 2 kursów kompetencji cyfrowych dla 32 seniorów.
2. Podwyższenie kompetencji cyfrowych w zakresie obsługi oraz wykorzystania Internetu, nowych mediów oraz nowych technologii – u 90% uczestników.
3. Podwyższenie kompetencji cyfrowych w zakresie obsługi sprzętu komputerowego – u 90%
4. podwyższenie kompetencji w zakresie bezpiecznego korzystania z nowoczesnych technologii
teleinformatycznych oraz Internetu – u 90% uczestników.
5. Stworzenie możliwości prowadzenia przez fundację kursów w zakresie kompetencji cyfrowych dla seniorów - unowocześnienie bazy sprzętowej o 8 laptopów i tv smart.
6. Satysfakcja z udziału w zajęciach i szkoleniach dotyczących wzmacniania umiejętności posługiwania się nowymi technologiami u minimum 24 osób (75%).
7. Odsetek osób starszych, które w ankiecie ewaluacyjnej deklarują przydatność nabytych umiejętności w życiu codziennym po zakończeniu projektu – 75%
8. Wzrost zainteresowania seniorów nowoczesnymi technologiami teleinformatycznymi.
9. Wzrost poczucia bezpieczeństwa w korzystaniu przez seniorów z z nowoczesnych technologii
teleinformatycznych oraz Internetu.
10. Podwyższenie samooceny seniorów w zakresie kompetencji cyfrowych oraz poczucia własnej wartości i
przydatności w społeczeństwie.
11. Zwiększenie u seniorów postawy otwartości na nowoczesne technologie teleinformatyczne.

Budżet:
Całkowity koszt: 100 940 zł