Kanał Elbląski łączący kilka mazurskich jezior z Zalewem Wiślanym. Jest cudem myśli hydrotechnicznej sprzed 150 lat. Nie ma drugiego takiego w Europie. Jego oryginalność i wyjątkowość polega na pokonywaniu stu metrowej różnicy poziomów wody przy pomocy systemu śluz i pochylni. Kanał pierwotnie służył do transportu płodów rolnych, drewna i artykułów przemysłowych. W czasie rejsu statkiem pokonujemy trzy pochylnie, gdzie statek jest wyciągany z wody i po szynach zjeżdża w dół. Tu jednostka zawraca i tym razem pod górę pokonuje trasę powrotną.

Bistro Ślimaka – prelekcja i degustacja regionalnych potraw ze ślimaka (z Ministerialnej Listy Produktów Regionalnych Warmii i Mazur), możliwość zakupu cud-kosmetyków ze ślimaczego śluzu.

Elbląg – to jedno z najstarszych miast w Polsce. Oficjalna data jego powstania miasta to rok 1237. Szybko stał się centrum handlowym Prus, istotną częścią Hanzy i do momentu rozkwitu Gdańska – najważniejszym portem morskim rodzącego się Państwa Krzyżackiego. W mieście osiedlali się kupcy z całej Europy – Szkoci, Francuzi czy Holendrzy. Od 1466 roku aż do I rozbioru Polski, Elbląg pozostawał w granicach Królestwa Polskiego i należał do najważniejszych jego miast. II wojna światowa położyła kres jego świetności. Stare Miasto w Elblągu to obecnie miejsce starcia historii ze współczesnością. Proces jego odbudowy wciąż trwa.

W Elblągu zwiedzimy nowoczesne i bogato wyposażone Muzeum Archeologiczno–Historyczne, odbędziemy spacer z przewodnikiem po mieście, planujemy też dla uczestników czas wolny.

Zbiórka: 6:30 / Dworzec PKS, stanowisko nr 5 przed Dworcem PKP Gdynia Główna / wyjazd 6:45 / powrót godz. ok. 18:00.

Termin

• 8 maja 2024

Cena zawiera

• Wszelkie koszty:
  • dojazd autokarem
  • wstępy do zwiedzanych obiektów
  • opiekę pilota z Fundacji
  • lokalnych przewodników