Miasto Pelplin nierozerwalnie związane jest z zakonem Cystersów, przybyłych tu w roku 1274. Od tego czasu miejsce to rozrasta się i rozwija wokół budowli cysterskich. Katedra i zespół pocysterski z XIII–XIV wieku to bezcenny przejaw architektury gotyckiej. We wnętrzu obejrzeć można m. in. obraz Hermana Hana „Koronacja NMP”. Pochodzi z roku 1623 i posiada wielką wartość historyczną. Godne uwagi są także organy oraz 22 ołtarze, w tym główny, który jest najwyższym w kraju. W relikwiarzu znajdują się szczątki wielu świętych i męczenników. Muzeum Diecezjalne przechowuje setki cennych inkunabułów. Prawdziwą perłą jest, jedyny w Polsce, wolumin Biblii Gutenberga. Tutejsza galeria sztuki prezentuje wybitne dzieła malarstwa i rzeźby gotyckiej oraz arcydzieła sprzętu i szat liturgicznych.

Zamek w Gniewie to najpotężniejsza twierdza Zakonu Krzyżackiego na lewym brzegu Wisły, zbudowana na przełomie XIII i XIV wieku, jako siedziba konwentu i komtura. Za czasów państwa polskiego w obiekcie urzędował starosta. Był nim między innymi przyszły król Polski Jan Sobieski, a po nim zamkiem zarządzała jego żona, Maria Kazimiera. Organizowane tu obecnie zajęcia edukacyjne, inscenizacje historyczne oraz turnieje rycerskie sprawiły, że zamek gniewski uznawany jest za jeden z głównych ośrodków upowszechniania historii w Polsce. W skład kompleksu zamkowego wchodzi Pałac Marysieńki, zbudowany przez Jana Sobieskiego na specjalne życzenie żony. Obecnie mieści się w nim hotel.

Grodzisko Owidz jest pozostałością po średniowiecznej osadzie, która istniała tu na początku XI wieku, za rządów Bolesława Chrobrego. Jego dawni mieszkańcy trudnili się uprawą roli, hodowlą, rybołówstwem, myślistwem. Zajmowali się też kowalstwem, garncarstwem, szewstwem, włókiennictwem i handlem. Obecny gród jest rekonstrukcją dawnej budowli. Prowadzony jest przez pasjonatów średniowiecza, którzy zarażają turystów tematyką historyczną. Podczas zwiedzania poznamy budowę średniowiecznego grodu, życie codzienne i obyczaje jego mieszkańców. Zwiedzimy także unikatowe Muzeum Mitów Słowiańskich. Na koniec posilimy się kiełbaskami upieczonymi na ognisku.

Zbiórka: 7:30 / Dworzec PKS, stanowisko nr 5 przed Dworcem PKP Gdynia Główna / wyjazd 7:45 / powrót godz. ok. 19:00.

Termin

• 21 maja 2024

Cena zawiera

• Wszelkie koszty:
  • dojazd autokarem
  • wstępy do zwiedzanych obiektów
  • opiekę pilota z Fundacji
  • lokalnych przewodników