Kwidzyn to czterdziestotysięczne miasto usytuowane w południowo-wschodniej części woj. pomorskiego. Leży na pograniczu Pojezierza Iławskiego i Doliny Dolnej Wisły, nad urokliwą rzeką Liwą. Jest miastem powiatowym, uznawanym za stolicę Dolnego Powiśla.

W ramach wycieczki zwiedzimy najcenniejszy zabytek Kwidzyna – zespół katedralno-zamkowy, zbudowany w połowie XIV wieku. Na zamku obejrzeć możemy, unikalną na skalę europejską, wieżę latrynową z 1384 roku, zwaną Gdaniskiem. Ustawiono ją ponad pięćdziesiąt metrów od zamku i połączono z nim długim, pięcioprzęsłowym gankiem.

Obecnie w budynku mieści się Muzeum Zamkowe, w którym można podziwiać zbiory etnograficzne z regionu Dolnego Powiśla, rzemiosło artystyczne, zbiory historyczne, broń, zbiory przyrodnicze, narzędzia kar i tortur, rzeźbę barokową z terenu Pomorza, faunę i florę północnej Polski oraz zwierzęta egzotyczne. Warto zwiedzić muzeum zarówno ze względu na ciekawe zbiory jak i na wnętrza zamkowe.

Katedra, z uwagi na zespolenie z zamkiem funkcje obronne, niezwykły układ wnętrza oraz dobry stan zachowania, jest dziś zabytkiem wyjątkowym w skali całego kraju. Obejrzeć można tu jedno z największych odkryć archeologicznych ostatnich lat w Europie. W trumnach pod podłogą spoczywają trzej wielcy mistrzowie krzyżaccy: Werner von Orseln, Ludolf Koenig von Watteau oraz Henryk von Plauen. Ponadto katedra jest miejscem pochówku bł. Doroty z Mątowów, która za życia kazała się w niej zamurować.

Odwiedzimy też Tereny Rekreacyjno-Wypoczynkowe Miłosnazabytkowy kompleks byłego Stada Ogierów. W obiekcie znajdują się stajnie, hipodrom z trybunami dla widzów, kryta ujeżdżalnia i rozległe place treningowe. W ramach pobytu w ośrodku zwiedzimy jego obiekty, odbędziemy przejażdżkę wozami konnymi, pospacerujemy po Mini ZOO. Będzie można przyjrzeć się z bliska zabawnym świnkom wietnamskim, zaprzyjaźnić z białymi danielami i bydłem stepowym węgierskim. Mieszkańcami mini zoo są także: jak tybetański, jałówka szkocka, lamy amerykańskie, kuc szetlandzki, osioł domowy, kozy domowe, owca wrzosówka, króliki, gołębie bażanty, paw, kury ozdobne, gęsi garbonose, kaczki biegusy i krzyżówki.
Dopełnieniem dnia będzie ognisko z kiełbaskami.

Zbiórka: 7:45 / Dworzec PKS, stanowisko nr 5 przed Dworcem PKP Gdynia Główna / wyjazd 8:00 / powrót godz. ok. 18:30.

Termin

• 30 lipca 2024

Cena zawiera

• Wszelkie koszty:
  • dojazd autokarem
  • wstępy do zwiedzanych obiektów
  • opiekę pilota z Fundacji
  • lokalnych przewodników