Wycieczka promowa
Wycieczka autokarowa

Łosie - Kalmar - Olandia

Wycieczka do nadmorskiego Kalmaru i na położoną po drugiej stronie cieśniny Olandię. Kalmar to dawniej jedno z najważniejszych miast w Skandynawii, do dziś historia przeplata się tu ze współczesnością. Spacer po mieście jest więc świetną okazją poznania dawnej i dzisiejszej Szwecji. Olandia, najdłuższa wyspa na Bałtyku, słynie z kolei ze swoich zabytków, skał wapiennych, widoków i wiatraków. Wśród odwiedzanych miejsc:

• Miasto Kalmar z renesansowym zamkiem na wyspie, drewnianą starówką i monumentalną katedrą. W trakcie wycieczki zwiedzamy największe atrakcje miasta i zostajemy dłużej w centrum na czas wolny.
  • Ponad 6-kilometrowy most na Olandię z 1972 r. (niegdyś najdłuższy most w Europie) ze wspaniałymi widokami na Cieśninę Kalmarską.
  • Ruiny zamku Borgholm na wysokim brzegu w zachodniej części wyspy.
  • Drewniane wiatraki z XIX wieku, będące symbolem Olandii – okazja do przyjrzenia się zabytkowym mechanizmom we wnętrzu wiatraka. Kamień runiczny w Lerkaka, czyli podróż w czasie do epoki wikingów i spotkanie z mitologią nordycką. Przylądek Kapelludden na wsch. wybrzeżu wyspy z ruinami średniowiecznej kaplicy Św. Brygidy (o ile wystarczy czasu) lub jedno z największych grodzisk na wyspie: Gråborg lub Ismanstorp. A po drodze krajobrazy Blekinge, Smålandii i Olandii.
  • Kamień runiczny w Lerkaka, czyli podróż w czasie do epoki wikingów i spotkanie z mitologią nordycką.
  • Przylądek Kapelludden na wsch. wybrzeżu wyspy z ruinami średniowiecznej kaplicy Św. Brygidy (o ile wystarczy czasu) lub jedno z największych grodzisk na wyspie: Gråborg lub Ismanstorp.
  • A po drodze krajobrazy Blekinge, Smålandii i Olandii.

Program wycieczki

1 dzień
Zbiórka w Terminalu Pasażerskim Stena Line. Rejs z Gdyni do Karlskrony, w trakcie którego można pobawić się przy muzyce oraz zrobić zakupy w sklepie wolnocłowym
2 dzień
Śniadanie na promie. Przypłynięcie do Karlskrony w Szwecji rano. Wyjazd autokarem z terminalu promowego pół godziny po przypłynięciu promu. Przejazd na farmę łosi, zwiedzanie. Przejazd do Kalmaru, zwiedzanie miasta: centrum na wyspie Kvarnholmen, katedra, dawne Stare Miasto, widoki na Olandię. Lunch w restauracji. Wyjazd na Olandię, przejazd 6 km Mostem Olandzkim. Wizyta w ruinach zamku Borgholm. Ruiny kaplicy Św. Brygidy na przylądku Kapelludden lub grodzisko Ismanstorp/Gråborg. Wiatraki i kamień runiczny w Lerkaka. Powrót z Olandii do Karlskrony. Przyjazd na terminal, wypłynięcie promu wieczorem – kolacja na promie, zabawa przy muzyce.
3 dzień
Przypłynięcie do Gdyni.

Termin

• 3 dni