Wycieczka samolotowa

Wyprawa śladami Biblii

Wycieczka do Ziemi Świętej to niezapomniana wyprawa w czasie i przestrzeni. To wędrówka po miejscach bliskich naszym sercom. To podróż w głąb siebie... Nie jest to pielgrzymka, jednak towarzyszyć nam będzie ksiądz, który przybliży nam miejsca opisane w Biblii.

W programie: wspaniale zachowany akwedukt z czasów rzymskich w Cezarei Nadmorskiej. Hajfa - kościół Stella Maris, klasztor Karmelitański, panorama na ogrody Bahajskie i zatokę Hajfa. Kana Galilejska (możliwość odnowienia przyrzeczeń małżeńskich). Nazaret: Bazylika Zwiastowania i dom św. Józefa, gdzie mieszkała Święta Rodzina. Wjazd taksówkami wieloosobowymi (tzw. szerut taxi) na górę Tabor. Przejazd dookoła Jeziora Galilejskiego: Góra Błogosławieństw, Tabha - miejsce cudownego rozmnożenia ryb i chleba. Kafarnaum: Dom Piotra i stara synagoga, rejs po Jeziorze Galilejskim. Dolina Jordanu i Pustynia Judzka. Ein Karem (kościół Nawiedzenia św. Elżbiety i Narodzenia św. Jana Chrzciciela). Muzeum Holokaustu: Yad Vaszem. Betlejem - Bazylika Narodzenia Pana Jezusa, Grota Mleczna, Grota św. Hieronima w kościele św. Katarzyny, Pole Pasterzy. Nawiedzenie betlejemskiego sierocińca prowadzonego przez polskie Siostry Elżbietanki.

Jerozolima:
panoramiczny widok z Góry Oliwnej na Wzgórze Świątynne oraz mury Starego Miasta. Kościół Pater Noster - Ojcze Nasz, Kościół Dominus Flevit (Pan zapłakał), Ogród Oliwny – Getsemani i Bazylika Męki Pańskiej, kościół grobu Maryi. Góra Syjon – Bazylika Zaśnięcia Najświętszej Maryi Panny, Wieczernik oraz grób króla Dawida. Kościół In Galicantu. Droga Krzyżowa (Przejście przez bramę Św. Szczepana, Kościół św. Anny i sadzawka Betesda, Droga Krzyżowa od miejsca skazania Jezusa - Via Dolorosa - do Golgoty i Bazyliki Grobu Pańskiego. Czas na osobistą modlitwę. Zwiedzanie Kotel Maarawi - Ściana Płaczu). Jerozolimy nocą (przejazd przez dzielnice ortodoksyjnych Żydów – Mea Shearim, Menora pod Knesetem, panorama wieczorna na oświetlone Stare Miasto oraz przejście przez Dzielnicę Żydowską Starego Miasta pod Ścianę Płaczu).

Kanion Wadi Qelt (panorama), Jerycho (najstarsze miasto świata) - Góra Kuszenia Jezusa (wjazd kolejką linową). Plażowanie i kąpiel w Morzu Martwym na prywatnej plaży (największa depresja na świecie – 417 m ppm). Qumran – panorama na groty, gdzie znaleziono słynne zwoje Pisma Świętego. Kacar El Jahud –miejsce chrztu Pana Jezusa. Betania – kościół i grobowiec Łazarza.

• 8 dni
  • 7 - 14 listopada 2023

4.590 zł

Dla posiadaczy legitymacji
Fundacji FLY:

4.540 zł

• Cena zawiera:
  • Transfer komfortowym autokarem z Gdyni na lotnisko i z powrotem (nie dotyczy wylotów z Gdańska)
  • Przelot samolotem w obie strony (miejsca przydzielane losowo, mały bagaż podręczny - mieszczący się pod siedzeniem)
  • Transfer z lotniska do hotelu i z powrotem
  • Przejazdy na miejscu komfortowym autokarem
  • Zakwaterowanie w hotelu***/****, w pokojach 2-3 osobowych z łazienką
  • Wyżywienie HB (śniadania i obiadokolacje)
  • Posiłek podczas transferu powrotnego z lotniska
  • Wstępy i atrakcje ujęte w programie
  • Lokalnych przewodników
  • Opiekę pilota z Fundacji
  • System tourguide
  • Ubezpieczenie w SIGNAL IDUNA TUiR: NNW na sumę 15.000 PLN i KL na sumę 100.000 EUR
  • Cena nie zawiera
  • Opłaty za bagaż podręczny lub rejestrowy - wg cennika przewoźnika
  • Dopłaty do pokoju 1-osobowego
  • Atrakcji, wstępów nie ujętych w programie
  • Ubezpieczenia Kosztów Rezygnacji (opcjonalne)
  • Własnych wydatków podczas wycieczki – kawa, lody, itp...

uwagi:

• Termin wyjazdu/powrotu może ulec zmianie.
  • Program jest ramowy (orientacyjny), kolejność realizacji poszczególnych punktów programu może ulec zmianie.
  • Kalkulacja wycieczki została sporządzona w sierpniu 2022 roku na podstawie informacji o kosztach hoteli, wstępów, usług przewodnickich, transportowych, kosztów paliw oraz kursu walut.
  • W przypadku istotnych zmian cen powyższych składowych, w szczególności kursu walut i/lub ceny biletu samolotowego - cena wycieczki może ulec zmianie.