Tradycyjnie, w ostatni czwartek miesiąca ukazuje się najlepsza gazeta do czytania dla Seniorów i ich rodzin. Zapraszamy do lektury - wiele ciekawych artykułów i informacji.

Wybrzmiewają jeszcze echa ostatniego Festiwalu Filmów Polskich Fabularnych. Danuta Balcerowicz dzieli się wrażeniami z filmu "Apokawixa", zaś Jolanta Krause w nawiązaniu do filmu „Broad Peak” wspomina jedną z najbardziej rozpoznawalnych alpinistek Wandę Rutkiewicz. Wspomnieniami z Bieszczadów dzieli się uczestniczka naszej tegorocznej wycieczki, pani Grażyna Schlichtinger, zaś Sonia Langowska pisze o wyjątkowej roli muzyki w filmie pt. "Król tańczy". Piszemy także o ciekawej inicjatywie Traffic Design, dzięki której na gdyńskim Grabówku powstał mural z biotynku przedstawiający, niegdyś pospolity, a dziś ginący, morszczyn pęcherzykowaty. Adwokat dr. Tomasz Zienowicz opisuje szeroko temat tymczasowego aresztowania (oby nigdy nie dotyczyło to żadnego z naszych Czytelników!). Publikujemy także wiersze laureatów konkursu Poetyckiego ogłoszonego w mediach społecznościowych. Pierwszą w nowym sezonie premierę Teatru Miejskiego w Gdyni, komedię Paula Elliotta „Umrzeć ze śmiechu”, recenzuje Basia Miecińska. Warto przeczytać wywiad Danuty Balcerowicz z profesorem Wojciechem Glacem z Wydziału Biologii Uniwersytetu Gdańskiego, ulubionym wykładowcą studentów biologii UG, o nauce i pracy. Przybliżamy także projekty dla gdyńskich Seniorów realizowane przez Fundację FLY ("Nie ma jak Pomorze" i "Senior w ruchu") oraz Stowarzyszenia Morsy Gdyńskie ("Seniorzy morsują"). Polecamy Czytelnikom najświeższe wiadomości z Fundacji FLY, m.in. o tym, że poszukujemy wolontariuszy do prowadzenia korepetycji dla młodzieży oraz o wolnych miejscach na warsztatach nowoczesnych technologii dla Seniorów. Można poznać szczegóły wycieczki promowo-autokarowej na JArmark Bożonarodzeniowy do Kalmaru w Szwecji. Czytelnicy mający problemy z kręgosłupem, stawami łokciowymi i biodrowymi, w szczególności przed lub po wszczepieniu endoprotezy, ucieszy informacja o dwutygodniowych ambulatoryjnych turnusach rehabilitacyjnych w naszym Centrum Rehabilitacji.

Miłej lektury! Online pod tym linkiem https://bit.ly/3znHg55, wersja papierowa w biurze Fundacji oraz w naszych punktach dystrybucji (sprawdź tutaj). Wszystkie numery, aktualne i archiwalne, dostępne na stronie https://fundacjafly.pl/gdynski-iks