Nowy IKS, a za pasem Nowy Rok. Wewnątrz numeru jest co czytać! Noworoczna rozmowa Danuty Balcerowicz z Prezydentem Gdyni, panem Wojciechem Szczurkiem, o Gdyni jako mieście wyjątkowym i docenianym oraz o gdyńskich Seniorach. Podsumowanie grudniowego Przeglądu Filmów i Fotografii Morskiej w Gdyni znaleźć można na str. 3. Veit Stoß, znany bardziej w Polsce jako Wit Stwosz, ma w Gdańsku swoją ulicę, a w naszym magazynie świetny artykuł Soni Langowskiej o niechlubnej karcie z historii życia tego wybitnego rzeźbiarza z Norymbergii. Kto chce zobaczyć dzieła Wita Stwosza w Norymberdze i inne wspaniałe miejsca w Bawarii, tego zapraszamy na wycieczkę do Bawarii (5-11.09.2023), a w gazecie zachęta do poznania Jordanii oraz Sądecczyzny, słynącej m.in. ze spływu tratwami Dunajcem. Jak odwołać się od decyzji administracyjnej radzi adw. Dr Tomasz Zenowicz. Teatr Miejski wydał wyjątkowy kalendarz z pismem Braille’a, dzięki czemu jest dostępny także dla osób niewidzących. We FLY ruszają zajęcia Biodanzy. O tej nowej w Polsce formie ruchu i terapii pisze Małgorzata Aszyk, psycholog, praktykantka I Szkoły Biodanzy w Polsce. W Fundacji dzieje się o wiele więcej, o czym można przeczytać w „Wieściach z Fundacji FLY” redagowanych przez Przemysława Daruka. Na przykład o kolejnych, zaplanowanych na koniec ferii Warsztatach Witrażu. Mgr farmacji Danuta Kwiatkowska przybliża nam kwestie rozmaitych suplementów, a Jola Krause odkrywa przed nami fenomen dwóch najbardziej „rybnych” miesięcy w polskiej kuchni. Basia Miecińska zaintrygowana nazwą jednej z gdyńskich ulic opisuje fenomenalną i mało znaną postać ks. Piotra Wawrzyniaka. Fundacja FLY zaprasza Seniorów na narty i do term lub tylko do term — co kto lubi — w każdym razie w góry. A w karnawale na wyjazd na Kaszuby z zabawą taneczną, kuligiem, i wieloma atrakcjami. Redaktor Naczelna, Dorota Kitowska, w swoim kąciku kulinarnym serwuje przepis na pożywnego strogonowa.

Numer już jest biurze Fundacji oraz w ponad 70 punktach dystrybucji w Gdyni, Kosakowie i Rumi. Link do wersji online: www.fundacjafly.pl/gdynski-iks

Miłej lektury!