Wycieczka autokarowa

Żywieckie

Tym razem poznamy południowy kraniec województwa śląskiego, w którego sercu leży Kotlina Żywiecka. Otoczona od zachodu przez Beskid Śląski, od północy – przez Pogórze Śląskie (łączy się z nim przez Bramą Wilkowicką) i Beskid Mały, zaś od południowego wschodu i południa przez Beskid Makowski i Beskid Żywiecki leży na pograniczu dwóch regionów: Śląska i Małopolski. Zwiedzimy znane uzdrowisko w Jaworzu. Ze Wzgórza Kaplicówka będziemy podziwiać panoramę Skoczowa i Beskidu Śląskiego. W Cieszynie, słynącym z granicy z Czechami, Wzgórza Zamkowego oraz... kanapek ze śledziem, zatrzymamy się na Rynku, Studni Trzech Braci, by przejść przez Cieszyńską Wenecję. Na Górze Zamkowej znajduje się romańska Rotunda św. Mikołaja (widnieje na banknocie o nominale 20 zł), XIV-wieczna Wieża Piastowska, a także Pałac Myśliwski Habsburgów. Cieszyn jest miastem wielokulturowym. Żyje tu spora grupa ewangelików, a historię Żydów przypominają Stary i Nowy Kirkut.
W Bielsku-Białej obejrzymy Zamek Książąt Sułkowskich, odwiedzimy Rynek, z XVIII i XIX-wiecznymi kamieniczkami i fontanną Neptuna. Nieopodal jest okazała Katedra św. Mikołaja z XV w. łącząca wiele stylów architektonicznych – od gotyku po modernizm. Zobaczymy neorenesansowy Ratusz oraz budynek Teatru Polskiego. Wjedziemy kolejką gondolową na Szyndzielnię (1028 m n.p.m.) Przez Przełęcz Kocierską (718 m n.p.m.) udamy się do Wadowic. Zwiedzimy Bazylikę Ofiarowania Najświętszej Marii Panny oraz znajdujący się obok świątyni Muzeum Dom Rodzinny Jana Pawła II. Oczywiście znajdziemy czas na kremówki! W Lanckoronie w Rynku zachwycą nas wiekowe drewniane domy, Muzeum Etnograficzne oraz sklepik z wyrobami rękodzielniczymi. W Suchej Beskidzkiej zwiedzimy zamek nazywany „Małym Wawelem”. Zobaczymy też zabytkową „Karczmę Rzym”, gotycki Kościół Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny. W Stryszawie zajrzymy do Beskidzkiego Centrum Zabawki Drewnianej. W Szczyrku zobaczymy kompleks skoczni narciarskich „Skalite“. Następnie zatrzymamy się w centrum Wisły. Zobaczymy Zamek Prezydencki w Wiśle-Czarnem, a potem skocznię narciarską „Wisła-Malinka” im. Adama Małysza. Przejazd do Istebnej, do XVIII-wiecznego drewnianego Kościoła Świętego Krzyża (na Szlaku Architektury Drewnianej). Wstąpimy do Chaty Jana Kawuloka, zabytkowej izby regionalnej z 1863 roku. Przejazd do Jaworzynki i spacer do trójstyku granic Polski, Czech oraz Słowacji. Skierujemy się do Koniakowej słynącej z... koronek. Najlepiej poznamy je w Centrum Koronki Koniakowskiej. Nieopodal znajduje się Centrum Pasterskie (pokaz wyrobu bundzu). W Łodygowicach zobaczymy XVII-wieczny Kościół pw. Św. Apostołów Szymona i Judy Tadeusza z ośmioma ołtarzami w różnych stylach: barokowym, rokoko oraz neogotyckim. W Węgierskiej Górce znajduje się kompleks 5 bunkrów – Westerplatte Południa z 1939 r. Po odwiedzeniu Bacówki i punktu widokowego przejedziemy do Żywca. Podczas spaceru zobaczymy Stary Zamek, Nowy Zamek, Park zamkowy, konkatedrę oraz Rynek. Przejedziemy wokół Jeziora Żywieckiego na zaporę w Treśnie. A na koniec wjedziemy kolejką na Górę Żar, aby podziwiać przepiękną panoramę na Jezioro Międzybrodzkie.

• 6 dni
  • 9 - 14 czerwca 2024

1.965 zł

Dla posiadaczy legitymacji
Fundacji FLY:

1.915 zł

• Cena zawiera:
  • Przejazd komfortowym autokarem z Gdyni
  • Zakwaterowanie w hotelu, w pokojach 2-3 osobowych z łazienką
  • Wyżywienie HB (śniadania i obiadokolacje: od obiadokolacji w dniu rozpoczęcia wycieczki do śniadania w dniu wyjazdu) oraz obiad w drodze powrotnej
  • Wstępy i atrakcje ujęte w programie
  • Lokalnych przewodników
  • Opiekę pilota z Fundacji
  • System tourguide
  • Ubezpieczenie NNW w UNIQA TUiR na sumę 20.000 PLN
  • Cena nie zawiera
  • Dopłaty do pokoju 1-osobowego
  • Dopłaty do diety
  • Atrakcji, wstępów nie ujętych w programie
  • Ubezpieczenia Kosztów Rezygnacji
  • Własnych wydatków podczas wycieczki

uwagi:

• Termin wyjazdu/powrotu może ulec zmianie.
  • Program jest ramowy (orientacyjny), kolejność realizacji poszczególnych punktów programu może ulec zmianie.
  • Kalkulacja wycieczki została sporządzona w sierpniu 2023 roku na podstawie informacji o kosztach hoteli, wstępów, usług przewodnickich, transportowych i kosztów paliw.