W maju tradycyjnie jest majówka i to żadna tajemnica - ale po majówce serdecznie zapraszamy na wspólne odkrywanie tradycji Kurpiów!

Kurpiowszczyzna to region leżący w północno-wschodniej części Mazowsza. Naturalna bariera w postaci lasów i bagien, wymuszająca samowystarczalność, była przyczyną powstania na tym terenie odrębności kulturowej. Jej elementami są stroje, hafty, ozdoby bursztynowe, chaty, zdobienia w drewnie i rzeźba, wycinanki, kwiaty z krepiny oraz ozdobne palmy na Niedzielę Palmową. Elementy folkloru, w tym gwara kurpiowska, zachowały się do dziś i są magnesem przyciągającym turystów.

W programie wyjazdy jest wizyta w Muzeum w Dzwonnicy w Myszyńcu, która przybliży nam historię miasta i regionu.
Zwiedzimy zabytkowe kościoły: neogotycką bazylikę w Myszyńcu (zwaną Katedrą Kurpiowską) oraz kościół p.w. św. Anny we wsi Łyse (to tutaj organizowane są słynne procesje z palmami wielkanocnymi oraz znajduje się ich pokaźna kolekcja).
Kulturę materialną regionu poznamy w Skansenie Kurpiowskim w Nowogrodzie oraz Muzeum Kurpiowskim w Wachu (pokaz obróbki bursztynu).
Uczestniczyć będziemy w biesiadzie z muzyką kurpiowską na żywo i regionalnymi potrawami (m.in. babka ziemniaczana z kapustą). Tradycje pszczelarskie regionu poznamy w trakcie spaceru Szlakiem Barci Kurpiowskich, a naturalną, zdrową żywność zakupimy na targu w Myszyńcu.
W Kurpia Arte, organizującym Wczasy Odchudzające, spotkamy się z dietetykiem, zaś wieczorną porą skorzystamy z sauny i jacuzzi.

Przekonajmy się jak niezwykły i bogaty jest folklor Kurpiów!

Wyjazd
odbędzie się w dniach 10-12 maja 2023.
Cena
od osoby: 790 PLN. W cenie jest oczywiście przejazd komfortowym autokarem, pełne wyżywienie, zakwaterowanie w hotelu w pokojach 2-3os.,
lokalni przewodnicy, opiekę Fundacji, system Tour Guide, ubezpieczenie, a także wszystkie atrakcje ujęte w powyższym programie.
Wyjazd:
10.05.2023 (środa), zbiórka o godz. 7:45 / wyjazd o godz. 8:00 / Plac przed Dworcem PKS, stanowisko nr 5.
Powrót: 12.05.2023 (piątek) ok. godz. 19:00

Szczegółowe informacje znajdują się na naszej stronie (kliknij tutaj) oraz w biurze Fundacji w Gdyni, przy ul. Świętojańskiej 36/2.