Wycieczka autokarowa

Bawarskie zamki, średniowieczne miasta

Bawaria to nie tylko Oktoberfest. Jest więcej powodów, by zobaczyć największy niemiecki land. Dlatego zapraszamy na wycieczkę, podczas której zwiedzimy ten land od Wurzburg i Bayreuth na północy po Garmisch-Partenkirchen na południu

Zwiedzanie Bawarii rozpoczniemy w Bayreuth. To miasto słynnego kompozytora Ryszarda Wagnera, które znane jest na całym świecie dzięki dorocznemu festiwalowi poświęconemu temu kompozytorowi. Następnie przespacerujemy po Bamberg – wpisanym na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO Starym Mieście. Przejdziemy nad Małą Wenecją (Klein Venedig) – z malowniczymi domkami rybackimi położonymi nad rzeką Pegnitz. Zawitamy m.in. w katedrze cesarskiej oraz barokowej Neue Residenz (pałac książąt-biskupów) oraz ogrodzie różanym. Następnie spacerując koło ratusza położonego na niewielkim moście, przejedziemy Szlakiem Romantycznym.

Odwiedzimy Rothenburg ob der Tauber – miasto rodem z baśni, z domkami z czasów średniowiecza. Spacerując po mieście, wzdłuż murów i baszt miejskich oraz wśród zabytkowych kamieniczek mieszczańskich, zobaczymy okazały renesansowy Ratusz oraz Wieżę Zegarową, która kryje wspaniałą legendę. Odwiedzimy Sklep-Muzeum Bożego Narodzenia. Następnie przejedziemy do kolejnej perły bawarskiego średniowiecza –Dinkelsbühl, w którym zobaczymy m.in. średniowieczne obwarowania miejskie, malowane kamienice i katedrę św. Jerzego.

Udamy się na południe Bawarii, w słynne Alpy Bawarskie. Przejedziemy do leżącego u stóp Zugspitze Garmisch–Partenkirchen i zobaczymy Stadion Olimpijski ze słynną skocznią. Przejdziemy zabytkową ulicą Ludwigstraße z barwnymi kamienicami. Następnie odwiedzimy najmniejszy z zameczków króla Ludwika II – Linderhof – zwiedzając zamek i ogród. Przejedziemy do jednego z najpiękniejszych i najsłynniejszych zakątków Bawarii – zamków Hohenschwangau (tu swoje dzieciństwo spędził król Ludwik II Szalony) oraz Neuschwanstein. Zwiedzimy baśniową siedzibę Ludwika II, symbol zamków bawarskich, który był inspiracją dla Walta Disneya (jego logo wzorowane było właśnie na konturach tej budowli). Następnie przespacerujemy się przez Marienbrücke (most Marii), z którego roztacza się niesamowity widok na zamek. Pod koniec dnia pojedziemy na Wieczór Bawarski z muzyką i kuchnią bawarską do Hopfen am See.

W programie nie może zabraknąć stolicy Bawarii – Monachium. Zwiedzanie rozpoczniemy od Parku Olimpijskiego (XX Letnie Igrzyska Olimpijskie, 1972). Następnie odwiedzimy monachijską starówkę oraz Odeonplatz z Feldherrnhalle (miejsce puczu monachijskiego Hitlera z 1923 roku). Zobaczymy Kościół Teatynów – barokowy kościół katolicki, w którym pochowana jest polska księżniczka Teresa Kunegunda – córka Jana III Sobieskiego, a także gotycki Kościół Mariacki, symbol stolicy Bawarii. Zajdziemy na Plac Mariacki i neogotycki Ratusz z 85-metrową wieżą zegarową z figurkami oraz do gotyckiego Starego Ratusza z wieżą zegarową z XIV wieku, mieszczący obecnie muzeum zabawek.
Zajrzymy do najbardziej znanej piwiarni na świecie – Hofbräuhaus; lokal słynie z wyśmienitego regionalnego jadła w bardzo przyzwoitych cenach oraz Maßbier – piwa podawanego w wielkich litrowych kuflach.

Poznamy Norymbergę (Nürnberg). Zobaczymy Kaiserburg – XI-wieczny zespół zamkowy z siedzibą królewską i ogrodami oraz rozległym widokiem na miasto (z zewnątrz); dobrze zachowane średniowieczne obwarowania miejskie. Zwiedzimy Dom Albrechta Durera oraz romańsko-gotycki Kościół św. Sabalda, znany m.in. z dzieł Wita Stwosza. Będzie również spacer najbardziej urokliwą uliczką Weißgerbergasse z gotyckimi kamieniczkami z muru pruskiego na rynek z późnogotycką studnią Schöner Brunnen w kształcie wieży oraz gotyckim kościołem Najświętszej Maryi Panny z XVI-wiecznym zegarem z ruchomymi figurkami. Wreszcie będziemy podziwiać gotycki kościół św. Wawrzyńca z dziełami sztuki m.in. Wita Stwosza.

• 7 dni
  • 2 - 8 września 2024

3.790 zł

Dla posiadaczy legitymacji
Fundacji FLY:

3.690 zł

• Cena zawiera:
  • Przejazd komfortowym autokarem z Gdyni
  • Zakwaterowanie w hotelu ***, w pokojach 2-3 osobowych z łazienką
  • Wyżywienie HB (śniadania i obiadokolacje: od obiadokolacji w dniu rozpoczęcia wycieczki do śniadania w dniu wyjazdu) oraz obiad w drodze powrotnej
  • Dodatkowe degustacje lub posiłki ujęte w programie
  • Wstępy i atrakcje ujęte w programie
  • Lokalnych przewodników
  • Opiekę pilota z Fundacji
  • System tourguide
  • Ubezpieczenie w SIGNAL IDUNA TUiR: NNW na sumę 15.000 PLN i KL na sumę 60.000 EUR
  • Cena nie zawiera
  • Dopłaty do pokoju 1-osobowego
  • Atrakcji, wstępów nie ujętych w programie
  • Ubezpieczenia Kosztów Rezygnacji (opcjonalne)
  • Własnych wydatków podczas wycieczki – kawa, lody, itp...

uwagi:

• Termin wyjazdu/powrotu może ulec zmianie.
  • Program jest ramowy (orientacyjny), kolejność realizacji poszczególnych punktów programu może ulec zmianie.
  • Kalkulacja wycieczki została sporządzona w sierpniu 2023 roku na podstawie informacji o kosztach hoteli, wstępów, usług przewodnickich, transportowych, ceny paliw oraz kursów walut.
  • W przypadku istotnych zmian cen powyższych składowych, w szczególności kursu walut - cena wycieczki może ulec zmianie.