Wycieczka autokarowa

WILNO – TROKI – KOWNO – SZAWLE – KŁAJPEDA – POŁĄGA

Naszą podróż na Litwę rozpoczniemy odwiedzając malowniczo położone Troki. Zwiedzimy majestatyczny zamek na wyspie, zbudowany na przełomie XIV i XV wieku. Zamek był dawną rezydencją księcia Witolda, a dziś mieści muzeum historyczne. Z zamku roztaczają się wspaniałe widoki na jezioro Galwe. Spacer ulicą Karaimską – będziemy podziwiać kolorowe drewniane domy, karaimską kienesę (dom modlitwy). Posmakujemy kibiny – tradycyjną karaimską potrawę. Zobaczymy Bazylikę Nawiedzenia NMP, imponujący kościół gotycki, ze słynnym obrazem Matki Bożej Trockiej. Ze Wzgórza Aniołów roztaczają się piękne widoki na Troki i otaczający je krajobraz. Na wzgórzu znajduje się kaplica z figurą anioła. Przejedziemy na Zatrocze, gdzie na malowniczym półwyspie znajduje się Pałac Tyszkiewiczów.

Kolejne dni spędzimy w stolicy Litwy, Wilnie. Wilno oczarowuje swoim niepowtarzalnym klimatem. To miasto o bogatej historii i kulturze, położone na Pojezierzu Litewskim, u zbiegu rzek Wilii i Wilejki. Jest jednym z ważniejszych ośrodków kulturalnych i edukacyjnych Europy Wschodniej. Wilno szczyci się imponującą historią sięgającą XIII wieku. Początkowo jako stolica Wielkiego Księstwa Litewskiego, a następnie znaczące miasto I Rzeczypospolitej, miasto przez stulecia było tyglem kultur, gdzie mieszały się wpływy polskie, litewskie, białoruskie, żydowskie i rosyjskie. Tę wielokulturową przeszłość widać w architekturze miasta, gdzie obok gotyckich kościołów i barokowych pałaców znajdziemy również prawosławne cerkwie i synagogi.

Zobaczymy ufundowany przez Michała Paca barokowy kościół św. Piotra i Pawła na Antokolu – zachwycający bogactwem i klasą sztukaterii. Odwiedzimy znane wileńskie nekropolie – Cmentarz Wojskowy na Antokolu oraz bliski sercom Polaków Cmentarz na Rossie, gdzie wędrując wśród grobów odnajdziemy nazwiska znane z historii, literatury, sztuki. Z Góry Trzykrzyskiej, na której bieleją trzy krzyże, spojrzymy na panoramę miasta. Spacer po Starym Mieście zaczniemy od Ostrej Bramy, w której znajduje się Kaplica Ostrobramska. Następnie zajrzymy do kościoła św. Teresy, nazywanego również Ostrobramskim oraz prawosławnej cerkwi Świętego Ducha. Znajdują się tu relikwie męczenników wileńskich, świętych Antoniego, Jana i Eustachego. Przed wejściem na Plac Ratuszowy zwiedzimy kościół św. Kazimierza, którego kopuła jest zwieńczona książęcą mitrą. Obejrzymy gmachy i dziedzińce Uniwersytetu Wileńskiego oraz Pałacu Prezydenckiego. Zwiedzimy gotycki kościół Św. Anny, zobaczymy także pomnik Adama Mickiewicza, kościół pw. św. Franciszka i św. Bernarda oraz piękne budynki poklasztorne. Odwiedzimy Bazylikę Archikatedralną św. Stanisława z Kaplicą Królewską, która jest miejscem pochówku wielkich książąt litewskich i królów oraz królowych polskich. Na Placu Katedralnym, zobaczymy pomnik księcia Gedymina – założyciela Wilna. Zobaczymy górującą nad Starym Miastem Basztę Giedymina. Historię Wilna zgłębimy w Muzeum Narodowym w Zamku Wielkich Książąt Litewskich oraz otwartym w 2021 roku Muzeum Wilna. Przejdziemy malowniczymi uliczkami Zarzecza, zabytkowej dzielnicy Wilna, uchodzącej za jedną z najbardziej urokliwych części miasta, która znana była jako ulubione miejsce bohemy artystycznej i ludzi z marginesu społecznego. Zarzecze, czasami również nazywane jest wileńskim Montmartrem. Panoramę Wilna podziwiać będziemy z wileńskiej Wieży Telewizyjnej (326 m wysokości).

Z Wilna pojedziemy do Kowna. Spacerując po Starym Mieście, zobaczymy ratusz miejski zwany „Białym Łabędziem” oraz archikatedrę św. Piotra i Pawła z obrazami Andriollego, pochodzący z przełomu XV/XVI w. Dom Perkuna. Przejdziemy również po zabezpieczonych i częściowo zrekonstruowanych ruinach zamku kowieńskiego. Będziemy podziwiać piękny widok na Niemnem. Odwiedzimy Muzeum Diabłów. Muzeum posiada kolekcję ponad 3000 eksponatów przedstawiających diabły z całego świata. Znajdziemy tu rzeźby, maski, obrazy, a nawet przedmioty codziennego użytku ozdobione diabelskimi motywami. Przed wyruszeniem w dalszą podróż obejrzymy galerię obrazów, rysunków i rzeźb M. K. Čiurlionisa, litewskiego malarza, kompozytora i pisarza przełomu XIX i XX wieku.

Z Kowna udamy się do Szawli, znanych również jako Miasto Słońca lub stolica rowerów, czwartego co do wielkości miasta na Litwie, położonego na Żmudzi. Zachwyca bogatą historią i ciekawą kulturą. Znajdują się tu Muzeum Rowerów, renesansowa katedra z XVI w., Fabryka Cukierków „Rūta”, skansen etnograficzny, Teatr Lalki i Filharmonia. Odwiedzimy także Górę Krzyży – położone kilkanaście kilometrów od miasta wzgórze słynące z tysięcy krzyży i figurek religijnych ustawionych przez pielgrzymów. Miejsce to emanuje wyjątkową atmosferą i stanowi ważny punkt na mapie litewskiej duchowości.

Udamy się dalej nad Morze Bałtyckie na Mierzeję Kurońską (wpisaną w 2000 roku przez UNESCO na Listę Światowego Dziedzictwa Przyrodniczego). słynącą z pięknych, ciągnących się kilometrami piaszczystych plaż, wydm i wiosek rybackich. Na Mierzeję przepłyniemy promem. Odwiedzimy Nidę, w której kilka lat spędził Tomasz Mann. Słynie z pięknych plaż, lasów sosnowych i bogatej historii. Zobaczymy tutaj jak żyli i pracowali rybacy w przeszłości. Odwiedzimy także Wzgórze Czarownic, na którym oprócz pięknych widoków podziwiać można drewniane rzeźby przedstawiające postaci z litewskich baśni i legend. Wzgórze dzieli się na dwie części: jasną i ciemną. W jasnej części szlak jest szeroki, a rzeźby przedstawiają głównie postaci z bajek. Ciemna część jest węższa i ciemniejsza, a rzeźby przedstawiają diabły, czarownice i duchy.

Udamy się do Połągi, nadmorskiego kurortu z bursztynową duszą. Do atrakcji tej miejscowości zaliczyć można zbudowane pod koniec XIX wieku molo, dawną rezydencję Tyszkiewiczów, Park Botaniczny, Wzgórze Gintaro z drewnianą rzeźbą „Jurgis Baltrusaitis”, symbolem Połągi oraz urokliwy Stary Rynek z kawiarniami, restauracjami i sklepami z pamiątkami.

Na koniec naszej wędrówki po Litwie odwiedzimy Kłajpedę (historyczny Memel), największy port tego kraju. To liczące ponad 150 tys. mieszkańców miasto. Odbędziemy spacer po Starym Mieście z brukowanymi uliczkami, kolorowymi domami i zabytkowymi budynkami, takimi jak Ratusz Miejski i Kościół Luterański. Można tu podziwiać także XVII-wieczną Twierdzę Kłajpeda, Muzeum Morza prezentujące historię żeglugi i rybołówstwa na Morzu Bałtyckim oraz monumentalna rzeźba Neptuna.

• 6 dni
  • 18 - 23 sierpnia 2024

2.690 zł

Dla posiadaczy legitymacji
Fundacji FLY:

2.590 zł

• Cena zawiera:
  • Przejazd komfortowym autokarem z Gdyni
  • Zakwaterowanie w hotelu ***, w pokojach 2-3 osobowych z łazienką
  • Wyżywienie HB (śniadania i obiadokolacje: od obiadokolacji w dniu rozpoczęcia wycieczki do śniadania w dniu wyjazdu) oraz obiad w drodze powrotnej
  • Dodatkowe degustacje lub posiłki ujęte w programie
  • Wstępy i atrakcje ujęte w programie
  • Lokalnych przewodników
  • Opiekę pilota z Fundacji
  • System tourguide
  • Ubezpieczenie w SIGNAL IDUNA TUiR: NNW na sumę 15.000 PLN i KL na sumę 60.000 EUR
  • Cena nie zawiera
  • Dopłaty do pokoju 1-osobowego
  • Atrakcji, wstępów nie ujętych w programie
  • Ubezpieczenia Kosztów Rezygnacji (opcjonalne)
  • Własnych wydatków podczas wycieczki – kawa, lody, itp...

uwagi:

• Termin wyjazdu/powrotu może ulec zmianie.
  • Program jest ramowy (orientacyjny), kolejność realizacji poszczególnych punktów programu może ulec zmianie.
  • Kalkulacja wycieczki została sporządzona w sierpniu 2023 roku na podstawie informacji o kosztach hoteli, wstępów, usług przewodnickich, transportowych, ceny paliw oraz kursów walut.
  • W przypadku istotnych zmian cen powyższych składowych, w szczególności kursu walut - cena wycieczki może ulec zmianie.